Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση τουρκικής - τουρκοκυπριακής ηγεσίας

Την τακτική που έχει ακολουθήσει η Τουρκία στο Κυπριακό συζήτησε αργά χτες στην Αγκυρα η τουρκοκυπριακή ηγεσία με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε μετά τη συνάντηση, την πρώτη συνάντηση μετά την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη θέση του «προέδρου» της ΤΔΒΚ. Διπλωματικές και πολιτικές πηγές σημειώνουν ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο Τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους συνομιλητές του να ασκήσουν πίεση στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο προκειμένου να αρχίσουν «σοβαρές συνομιλίες».

Η αναβολή της συνάντησης του Προέδρου Νετζντέτ Σεζέρ, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Ταλάτ αποκαλύπτει διαφορά απόψεων «στην κορυφή του τουρκικού μηχανισμού λήψης αποφάσεων», λένε οι ίδιες πηγές στην Αγκυρα, σχολιάζοντας την - τελευταίας στιγμής - αλλαγή του προγράμματος της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην Αγκυρα. Ο Μ. Ταλάτ και η τουρκοκυπριακή ηγεσία συναντήθηκαν και συζήτησαν το Κυπριακό μόνο με την ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης και όχι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως είχε προγραμματιστεί και όπως απαιτεί το πρωτόκολλο.

Στην τρίωρη σύσκεψη στην πρωθυπουργική κατοικία για το Κυπριακό συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μεχμέτ Ντουλγκέρ και ο υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης Αλί Τουιγκάν. Από τουρκοκυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Μεχμέτ Ταλάτ, ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Δηλώσεις Γκιουλ

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, εκτιμά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας ο Τούρκος υπουργός είπε χτες ότι δεν υπάρχουν γραπτές θέσεις από τους Ελληνοκύπριους προς την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή πλευρά για αλλαγές που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ήθελε στο «σχέδιο Ανάν».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επανέλαβε αυτά τα οποία είχε αναπτύξει πριν από το δημοψήφισμα. «Δεν έχουν αντίρρηση σε κάποιο άρθρο, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για το θέμα», είπε χαρακτηριστικά πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις και θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.

Στην Αθήνα ο Κ. Πρέντεργκαστ

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Λευκωσία με νέα συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναχώρησε για την Αθήνα, για συνέχιση των διαβουλεύσεών του.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, ο Σερ Κίραν ανέφερε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Βρίσκομαι στο μέσο της περιοδείας μου και θέλω να είμαι ρεαλιστής αντί αισιόδοξος ή απαισιόδοξος», είπε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να βοηθήσουν, να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν, «αλλά στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια διευθέτηση και συμφωνία αποδεκτή και για τις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος απ' αυτά που άκουσε από τις δύο πλευρές, ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι τώρα έχει μια καλύτερη αντίληψη για τις θέσεις των δύο πλευρών από ό,τι όταν έφθασε στην Κύπρο.

Ωστόσο, απέφυγε να πει περισσότερα και επανέλαβε απλώς ότι έχει μια πιο ξεκάθαρη αντίληψη για τις ανησυχίες και τις επιθυμίες των δύο πλευρών. Μεθαύριο ο Σερ Κίραν θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ