Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σάλος από τις φερόμενες σαν θέσεις του Kύπριου Προέδρου
  • Διέρρευσαν από τουρκικό κανάλι
  • Για προσπάθεια υπονόμευσης της αποστολής Πρέντεργκαστ από την τουρκική πλευρά κάνουν λόγο οι Κύπριοι

Προσπάθεια υπονόμευσης της αποστολής Πρέντεργκαστ στο Κυπριακό θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση τις διαρροές από την τουρκική πλευρά των φερόμενων ως θέσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου στις συνομιλίες του με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του χαρακτηρισμού των θέσεων αυτών ως «σκληρών». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε πως «οι θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου».

Οι φερόμενες ως θέσεις του Προέδρου μεταδόθηκαν από το τουρκικό κανάλι NTV σε ανταπόκρισή του από την κατεχόμενη Λευκωσία και - μεταξύ άλλων - περιλαμβάνουν:

- Αποχώρηση όλων των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

- Πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

- Τερματισμό των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας στην Κύπρο.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε επίσης όπως, σε περίπτωση συμφωνίας, τον εγγυητικό ρόλο για εφαρμογή της λύσης να αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φέρεται να ζήτησε επιστροφή όλων των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων, μείωση του αριθμού των εποίκων στις 30 χιλιάδες, περιλαμβανομένων και αυτών που έχουν τελέσει γάμο με μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

Αλλες αξιώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, κατά τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, είναι:

- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να μην έχει ρόλο επιδιαιτητή.

- Να μην υπάρξει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των συνομιλιών και,

- να αποσυνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το περιεχόμενο των όσων μετέδωσε το τουρκικό κανάλι για δήθεν «σκληρές θέσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς, σεβόμενος τον κανόνα της εμπιστευτικότητας.

Ο Ιακώβου ανέφερε πως πίσω από τις διαρροές κρύβεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η τουρκική κυβέρνηση. Επιπλέον, παρατήρησε πως αυτά δείχνουν μια προδιάθεση κακής πίστης και μια προσπάθεια να καταστραφεί αυτή η πρωτοβουλία του γγ των Ηνωμένων Εθνών και έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τον κύριο Πρέντεργκαστ, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην Τουρκία.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, «πρόκειται για παραβίαση της διπλωματικής τακτικής και η Τουρκία, ενεργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο, δείχνει την κακή της πρόθεση και βούληση».

Δ. Χριστόφιας: Δεν επιθυμούν επανέναρξη συνομιλιών

Εξάλλου, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι με τις διαρροές και τους ισχυρισμούς «περί σκληρών θέσεων» του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τουρκική πλευρά δείχνει ότι δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι - όπως φαίνεται - στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής πλευράς δεν είναι η επανάληψη των συνομιλιών, αλλά η άρση της δήθεν απομόνωσης. «Η εκτίμηση αυτή», είπε, «ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

«Φαίνεται πως κάποιοι τους είχαν υποσχεθεί ότι, αν πουν "ναι" στο δημοψήφισμα και η άλλη πλευρά πει "όχι", θα έχουν τα δικά τους φιλοδωρήματα, τα οποία ισοδυναμούν με μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε Ταϊβάν. Γι' αυτό, εντατικοποιούν το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, αναμένοντας να ικανοποιηθούν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Αναφερόμενος στις επαφές του αναπληρωτή γγ των Ηνωμένων Εθνών, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο ακούει τις θέσεις των δύο πλευρών. Είπε, επίσης, πως ο ΟΗΕ κινείται προς την κατεύθυνση της διερεύνησης με καλή θέληση και χωρίς να παίζει το παιχνίδι - κατά την έκφρασή του - της απόδοσης ευθυνών σε οποιαδήποτε πλευρά.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά με καλή θέληση, θέτοντας τις θέσεις, που έχει αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση πως, στο πλαίσιο της αποστολής του, ο κ. Πρέντεργκαστ μεταφέρει το πνεύμα των θέσεων της κάθε πλευράς στην άλλη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μετά την ενημέρωση του γγ του ΟΗΕ, ο κύριος Πρέντεργκαστ να πραγματοποιήσει νέα περιοδεία στην περιοχή. «Νομίζω», κατέληξε, «ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ