Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ερχεται βδομάδα «τρομοκρατίας»

Νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα ετοιμάζεται να προκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, για την παραπέρα «επιτήρηση» του λαϊκού κινήματος. Οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις του Σώματος δίνουν τις δικές τους εξετάσεις στους «προϊσταμένους» τους, αφού σε περίπου δυο βδομάδες το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ θα συζητήσει αντίστοιχα μέτρα. Το ΚΚΕ καταψηφίζει, προειδοποιεί τους εργαζόμενους τι τους ετοιμάζουν και τους καλεί σε εγρήγορση κι αγώνα για την προάσπιση των δημοκρατικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συζήτηση την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας», η αντιπροσωπεία του στην Αθήνα διοργάνωσε χτες συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και Σταύρος Λαμπρινίδης από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συμμετέχουν στις αρμόδιες Επιτροπές του Σώματος.

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε το γεγονός ότι θα εισαχθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια, ούτε λίγο - ούτε πολύ, επτά «εκθέσεις» για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», τις οποίες φυσικά το ΚΚΕ θα καταψηφίσει. Υπογράμμισε ότι όλο το αυταρχικό πλαίσιο που στήνεται - π.χ. με τις αποφάσεις του Τάμπερε το 1999, το διαβόητο Πρόγραμμα της Χάγης, τις κάμερες που στήνονται πλέον παντού, τις στρατιές των χαφιέδων και την παραπέρα ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής - σκοπό έχει την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος που εναντιώνεται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, το λαϊκό κίνημα, τις μορφές πάλης του οποίου τις βαφτίζουν «τρομοκρατικές» για να τις χτυπήσουν ευκολότερα.

Υπογράμμισε το γεγονός ότι στις επτά αυτές «εκθέσεις» λέγονται πολλά περί του «ισλαμικού φονταμενταλισμού», όμως δεν περιλαμβάνεται ούτε μια αράδα για τις σφαγές στη Φαλούτζα του Ιράκ και την Παλαιστίνη. «Αυτές οι σφαγές αμάχων κι αθώων θυμάτων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν είναι τρομοκρατία;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Σημείωσε ότι όλες αυτές οι «εκθέσεις» αναφέρουν σαν μεγαλύτερο κίνδυνο της ΕΕ την «τρομοκρατία» και μεγαλύτερη πρόκληση την «ασφάλεια». «Αυτοί είναι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις στην ΕΕ με τα επισήμως καταγεγραμμένα 20 εκατομμύρια ανέργων και τα 50 εκατομμύρια των φτωχών;», συνέχισε. Χαρακτήρισε δε πρόκληση της συνεχιζόμενη πολιτική της ΕΕ που φέρνει νέα υπερκέρδη στην ολιγαρχία, ενώ επιφυλάσσει μακρόχρονη, μονόπλευρη λιτότητα για τις πλατιές μάζες.

Βιάζονται να θωρακίσουν την πολιτική τους, καθώς έρχεται νέα λαίλαπα αντεργατικών μέτρων, ανέφερε, γι' αυτό στις «εκθέσεις» τους επιμένουν στην πιστή εφαρμογή των νόμων που καταργούν ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Διευρύνουν τα συστήματα φακελώματος, προκειμένου οι πάντες να είναι υπό παρακολούθηση χωρίς καμία προστασία. Αναβαθμίζουν τις δυνάμεις καταστολής, στήνουν νέες αστυνομικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, για να χτυπήσουν όποτε κι όπου χρειαστεί το λαϊκό κίνημα. Μετά το γνώριμο πλέον «προληπτικό πόλεμο», εισάγουν την έννοια της «προληπτικής δράσης κατά της τρομοκρατίας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατά αντιστοιχία των γνωστών πια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπου Γης.

Πρόσθεσε ότι στις «εκθέσεις» τους υποστηρίζουν πως τα ριζοσπαστικά κινήματα αποτελούν φυτώρια τρομοκρατικών οργανώσεων και αυτό αυτόματα βάζει στο στόχαστρό τους απελευθερωτικά κινήματα, οργανώσεις και κόμματα που έχουν μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Προειδοποίησε ότι μεθοδεύουν αλλαγές στο καταστατικό του ΟΗΕ για να ενταχθεί εκεί η επίκληση του «τρομοκρατικού κινδύνου».

Θύμισε ότι η ΕΕ, που τόσο κόπτεται ενάντια στην τρομοκρατία, δε βρήκε λέξη να πει για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα τον αρχιτρομοκράτη, αποδεδειγμένα βομβιστή, φονιά αθώων και πράκτορα της ΣΙΑ, γνωστό αντικομμουνιστή Καρίλες. Δε λέει λέξη για τη φυλάκιση πέντε Κουβανών οι οποίοι αποκάλυψαν το δίκτυο που δρούσε επί εδάφους ΗΠΑ και έβαζε βόμβες σε ξενοδοχεία στην Κούβα. ΄Η για την απαγωγή στη Βενεζουέλα και τη φυλάκιση, σε αμερικάνικο λευκό κελί, εκπροσώπου των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας, ο οποίος ήταν μάλιστα και επίσημος συνομιλητής με την προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας στις διαπραγματεύσεις της με τους αντάρτες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους λαούς να αντιδράσουν, να μη φοβηθούν, να συμμετέχουν στους αγώνες για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς έχουν τη δύναμη να βάλουν ένα φραγμό στον αυταρχικό αυτό κατήφορο. Παράλληλα, να δώσουν πολιτική απάντηση στα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ ή επιμένουν και παραπληροφορούν ότι τα κακώς κείμενα μπορούν να διορθωθούν. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η ΕΕ γιατί στήθηκε να εξυπηρετήσει και να προστατέψει αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε των κεντρικών πολιτικών επιλογών της ΕΕ, εξέφρασε τη λύπη του για την καταψήφιση του λεγόμενου ευρωσυντάγματος σε Γαλλία - Ολλανδία και πρότεινε διορθωτικές τάχα παρεμβάσεις στα ευρωενωσιακά κείμενα, ως εχέγγυο για την προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ