Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Να δυναμώσει η αγωνιστική συμπαράταξη!

Εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Η αναγκαιότητα να αποκτήσει η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών χαρακτήρα λαϊκής αντεπίθεσης, επισημάνθηκε σε εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ με θέμα «Η κατάσταση στο Δήμο Λάρισας, γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στην εκδήλωση, που έγινε στο Φρούριο και έδωσαν το «παρών» πολλοί Λαρισαίοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, επισημαίνοντας πως «η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έχει αντικειμενικά χαρακτήρα γενικής πολιτικής μάχης και λόγω του γενικού πολιτικού προβλήματος της χώρας, αλλά και γιατί η ΤΑ αποτελεί βασικό μοχλό για να υλοποιηθεί η αντιδραστική πολιτική».

Και πρόσθεσε ότι ο πολιτικός χαρακτήρας των τοπικών εκλογών πρέπει να εστιαστεί ενάντια στη γενικότερη πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και όχι απλά στην έκφραση δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση και στη δημοτική αρχή που στηρίζει, αλλά και σ' αυτούς που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Η εκλογική μάχη να πάρει χαρακτηριστικά λαϊκής αντεπίθεσης. Σημασία έχει η καταδίκη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αντιλαϊκή πολιτική και γενικότερα και στην ΤΑ. Η δυσαρέσκεια μπορεί να βρει θετική διέξοδο μόνο με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου που θα στηρίξει το ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών ο Τ. Τσιαπλές τόνισε την ανάγκη συνεργασιών με πρόσωπα και δυνάμεις που συντάσσονται με την αγωνιστική αντίληψη για την ΤΑ, που συμφωνούν με την ανάγκη να δοθεί με πολιτικούς όρους η μάχη των εκλογών και το στόχο για αποδυνάμωση των συνδυασμών που θα στηρίξουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. «Συνεργασίες - είπε - που ενώνουν και ριζοσπαστικοποιούν το λαό στην πάλη κατά των αναδιαρθρώσεων, στην προοπτική διεκδίκησης της λαϊκής εξουσίας. Και στο Δήμο Λάρισας, θα στηρίξουμε ένα ψηφοδέλτιο που στο πρόγραμμά του, με σαφήνεια θα προσδιορίζονται οι πολιτικοί στόχοι, η εναντίωση στο χαρακτήρα και το ρόλο του θεσμού που έχει σήμερα, η διάθεση για ν' αντιπαλέψει με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών θέσεων για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και για μια άλλη αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο γενικότερων πολιτικών αλλαγών».

Αντιλαϊκός χαρακτήρας

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Λάρισας τα τελευταία χρόνια, δηλαδή επί δημαρχίας Τζανακούλη και Καφφέ - στηρίχτηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα - αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο Γ. Λαμπρούλης, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των «γαλαζοπράσινων» Δημοτικών Αρχών της Λάρισας. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι:

  • Το ποσό των παρακρατηθέντων πόρων φτάνει στα 135 εκατομμύρια ευρώ. Η Δημοτική Αρχή πήρε δάνειο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2004 και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2005. Το χρέος στο δήμο είναι πάνω από 5 δισεκατομμύρια δρχ.
  • Η Δημοτική Αρχή, επί Χρ. Καφφέ επέβαλε αύξηση 68% των δημοτικών τελών και η σημερινή αύξηση του Ειδικού Ανταποδοτικού Τέλους (ΕΑΤ) είναι κατά 20% ή 2,3 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2003 καθώς και σε αύξηση και θέσπιση νέων τελών. Το σύνολο των 13 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΑΤ και 8 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα άλλα τέλη ανέρχεται για το 2005 στα 21 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει 150 ευρώ ανά κάτοικο για το τρέχον έτος.
  • Ιδιωτικοποιήθηκαν πολλοί τομείς του δήμου και έγιναν συμβάσεις παραχώρησης για εκμετάλλευση έργων σε ιδιώτες με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης (υπόγεια πάρκινγκ, ξενοδοχείο «Ξενία»).
  • Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται όλα τα προγράμματα της ΕΕ που διασπούν το ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα βασικών τομέων και υπηρεσιών. Ανατράπηκαν οι εργασιακές σχέσεις μεγάλου μέρους των εργαζομένων του δήμου.
  • Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός μετατράπηκαν σε αντικείμενο κερδοσκοπίας.
  • Δεν πάρθηκε καμία πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση επίλυσης των γενικότερων λαϊκών προβλημάτων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξανά μπροστά»! (2002-10-10 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής (2002-05-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-09-25 00:00:00.0)
Προκαταβολικά αθώος ο Καφφές! (1998-05-23 00:00:00.0)
Εισαγγελική παρέμβαση στη ΔΕΥΑ Λάρισας (1998-01-13 00:00:00.0)
Νέο δάνειο για χάρη του Καφφέ (1997-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ