Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Με τι όπλα πας στη μάχη;

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Ο,τι ψάχνεις, βρίσκεις. Για όποια τάξη δουλεύεις μολογάς.

Παράδειγμα: Η πολυεθνική «Καρφούρ» κρατάει υπαλλήλους 6 ώρες στη δουλιά, αλλά τους πληρώνει για 4! Η είδηση υπήρχε χτες μόνο στον «Ρ». Μαζί με την ανάλυση τού τι σημαίνει αυτό, ποια πολιτική το ευνοεί, πώς αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Γιατί μόνο ο «Ρ» ψάχνει και καταγράφει την εργασιακή πραγματικότητα έτσι και εκεί όπου εκφράζεται με κραυγαλέο τρόπο η αντιπαράθεση κεφαλαίου - εργασίας. Γιατί μόνο ο «Ρ» έχει προσανατολισμό να αποκαλύπτει την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, να δείχνει το πώς - γιατί και από ποιους παράγεται ο πλούτος. Και απαντά έτσι σταθερά στο ποιοι είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να διεκδικούν όλον τον πλούτο, οι εργάτες.

Παράδειγμα άλλο: Στο σύνολο των εφημερίδων, κατά καιρούς δημοσιεύονται ρεπορτάζ για τα κέρδη των τραπεζών. Είναι ρεπορτάζ κράχτες για το ανέβασμα της τιμής των μετοχών. Μόνο μέσα από το «Ρ» τα κέρδη των τραπεζών παρουσιάζονται ως παρασιτικά, ως προϊόν ληστείας του λαϊκού εισοδήματος.

Παράδειγμα τρίτο: Κοντά τρεις δεκαετίες προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι μέσα στην εργατική τάξη υπάρχουν «ρετιρέ» και «υπόγεια». Σαν συνακόλουθο διατυπώνεται το αίτημα να κοπούν τα προνόμια των ρετιρέ. Βαθιά διχαστική, διασπαστική και αντιλαϊκή αντίληψη. Το χειρότερο: Οχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο αυτόν που κλέβει τον ιδρώτα, αλλά αξιώνει να έχει και συμπαραστάτες από τα θύματά του. Μόνο μέσα από τον «Ρ» έχει προβληθεί η άποψη ότι το ύψος του μεροκάματου καθορίζεται από τους συσχετισμούς και γι' αυτό η εργατική τάξη έχει κάθε συμφέρον να ανατρέπει τους συσχετισμούς υπέρ της, ώστε να διεκδικεί για το σύνολό της τα περισσότερα.

Μπορούμε να τραβήξουμε μακριά αυτόν τον κατάλογο. Και να απαντήσουμε θαρραλέα ότι «ναι, βλογάμε και τα γένια μας, γιατί μπορούμε να αποδείξουμε το αναντικατάστατο του "Ρ"». Η σημερινή επισήμανση, όμως, γίνεται για άλλο λόγο: Γιατί εντείνεται με τρομακτικό τρόπο η προπαγανδιστική εκστρατεία της αστικής τάξης, που αξιώνει να φαγωθούν οι εργάτες μεταξύ τους, για να αυξήσει αυτή τα κέρδη της. Η μάχη θα κριθεί στο δρόμο, αλλά το πόσες και ποιες δυνάμεις θα συγκεντρωθούν, για ποιους στόχους και πώς θα παλέψουν, αφορά και στην ενημέρωση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ