Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξηλώνει το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων

Την αποφασιστικότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε εκτρωματικές παρεμβάσεις διαμήνυσε χτες ο υπουργός Οικονομίας

Την άνευ όρων παράδοση των τραπεζοϋπαλλήλων στη λύση-έκτρωμα για το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, το οποίο καταργεί κατακτήσεις και στραγγαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, απαίτησε με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Σε ιταμό ύφος, ο Γ. Αλογοσκούφης, δίνοντας διορία λίγων ημερών, απαίτησε από τους τραπεζοϋπαλλήλους ή να συναινέσουν στη λύση-λαιμητόμο των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, ή, σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα αναλάβει να κλείσει το θέμα με νομοθετική ρύθμιση, που θα αξιοποιεί σαν βασικό εργαλείο τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ.

Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα αναλάβει πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του νόμου 3029/2002, για την ίδρυση «ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου για τους τραπεζοϋπαλλήλους, που θα έχει τη μορφή ΝΠΔΔ». Σε αυτό προβλέπεται αρχικά να ενταχθούν τα Επικουρικά της Εμπορικής και της Αγροτικής, αλλά υπάρχει η πρόβλεψη να «μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι όποιας τράπεζας το επιθυμεί». Επίσης, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, «οι όροι συνταξιοδότησης των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί πριν από το 1992 δεν επηρεάζονται». Ενώ οι όροι συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους «θα προσαρμοστούν σε ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό του ΙΚΑ)».

Η παραπάνω ρύθμιση σε συνδυασμό με την ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης (Εθνικής, Αγροτικής και ΕΤΒΑ) στο ΙΚΑ - σύμφωνα με το νόμο 3029/2002 - έχει ως άμεση συνέπεια για χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών. Από την άλλη, το Επικουρικό της Εμπορικής σήμερα προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόλις συμπληρώσουν 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από το Επικουρικό την επικουρική αλλά και την κύρια σύνταξη μέχρι να συμπληρώσουν το απαραίτητο όριο ηλικίας προκειμένου αυτή να ληφθεί από το ταμείο κύριας σύνταξής τους, που είναι το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, το δικαίωμα αυτό καταργείται οριστικά για τους μετά το 1993 προσληφθέντες. Ομως, ερώτημα μπαίνει και για τους πριν το 1993. Αν, δηλαδή, το ενιαίο επικουρικό τους θα τους πληρώνει και την κύρια σύνταξη.

Τα άμεσα οφέλη των τραπεζιτών, από την πρόταση της κυβέρνησης, είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% στα ειδικά ταμεία κύριας σύνταξης, αλλά και η απαλλαγή τους από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (για τα Επικουρικά Εμπορικής και Πίστεως οι εργοδότες έχουν αναλάβει εκτός από τις εργοδοτικές εισφορές και την καταβολή των αναγκαίων ποσών που απαιτούνται κάθε έτος για την κάλυψη των υποχρεώσεων των Ταμείων). Τα ποσά αυτά επιδιώκεται να μετακυληθούν στο ΙΚΑ, επιβαρύνοντας το σύνολο των ασφαλισμένων του. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να πει ότι, σύμφωνα με το νόμο 3029 (άρθρο 6), όσα επικουρικά ταμεία τραπεζοϋπαλλήλων δεν ενταχθούν στο Ενιαίο Επικουρικό μέχρι και 18 μήνες μετά την ίδρυσή του τότε αυτά αναγκαστικά θα ενταχθούν στο Επικουρικό του ΙΚΑ.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού και δημαγωγικές κραυγές

Στις δηλώσεις του ο υπουργός επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αλλά και κατασυκοφάντησης των τραπεζοϋπαλλήλων και του ασφαλιστικού τους καθεστώτος. Ετσι μίλησε για ...κατακερματισμό του συστήματος Κοινωνικής τους Ασφάλισης, το οποίο δημιουργεί σημαντικές ανισότητες, τόσο μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων, όσο και μεταξύ των πρώτων και των υπόλοιπων εργαζομένων, ενώ κινδυνολόγησε ότι αν δε δοθεί λύση, θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας των Ταμείων...

Παράλληλα, επιχείρησε να δημιουργήσει αντίθεση συμφερόντων μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων και άλλων τμημάτων της εργατικής τάξης. Προχωράμε - ανέφερε υποκριτικά - σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, όχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, ενώ μεταξύ των άλλων επιχείρησε να εμφανίσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σαν ...κοινωνική απαίτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις βερμπαλιστικές δηλώσεις, περί κήρυξης πολέμου, από την ηγεσία της ΟΤΟΕ, ανέφερε ότι αν κάποιοι θέλουν να κάνουν πόλεμο με την κοινωνία, ας τον κάνουν... Οσοι αντιτίθενται στις εφιαλτικές ανατροπές σε βάρος των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στρέφονται και πολεμούν την ...κοινωνία, και όχι τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει από κοινού κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ... Οσο για τη ...συναίνεση και τον ...κοινωνικό διάλογο, ο υπουργός Οικονομίας, αφού επί μήνες τα χρησιμοποίησε για να αποκοιμήσει και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, χτες τα έντυσε με πολεμικά χρώματα.

Από την άλλη, επιχείρησε να εμφανίσει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση λύση σαν λύση που εξυπηρετεί όχι τα στενά ταξικά συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, αλλά ευρύτερα της κοινωνίας... Ετσι, σε απειλητικό ύφος ανέφερε ότι ...η κυβέρνηση εξάντλησε τα χρονικά όρια για την επίτευξη συναινετικής λύσης. Ομως, ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται για το διάλογο και θα πρέπει να καταλήξει σε αποτελέσματα, από τα οποία εξαρτάται το μέλλον χιλιάδων ασφαλισμένων και της ίδιας της οικονομίας.

Με ...πόλεμο απειλεί σήμερα η ηγεσία της ΟΤΟΕ, μετά το τελεσίγραφο Αλογοσκούφη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στη λύση του Ασφαλιστικού των τραπεζών... Πρόκειται για την ίδια ηγεσία που επί μήνες παραπλανούσε και αποκοίμιζε τους εργαζόμενους, ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης στα πλαίσια της ...συναίνεσης και του ...κοινωνικού διαλόγου. Σήμερα βγάζουν πολεμικές κραυγές, για να καλύψουν τη συνευθύνη τους στο συντελούμενο έγκλημα.

ΠΑΣΟΚ: Θέλει μπροστάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές το συνδικαλιστικό κίνημα

Τη συναίνεση των συνδικαλιστών για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ζήτησε, με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, καλώντας τους να την προσφέρουν «προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού»...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το «συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυτόνομο και οφείλει ταυτόχρονα να είναι και κοινωνικά υπεύθυνο», και το κάλεσε, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, «να είναι μπροστάρης στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, μπροστάρης στο να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τοποθέτηση επί της ουσίας του προβλήματος, η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, ανέφερε ότι το κόμμα της θα είναι «αντίθετο σε κάθε προσπάθεια μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, η οποία θα παραβιάζει την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ