Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ξεπέρασαν τα 6,2 δισ. ευρώ την πενταετία

Σε πρωτοφανή επίπεδα τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών

Αστρονομικά ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο καταφέρνει και αποσπά η δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου. Την τελευταία μόνο 5ετία από το 2000 μέχρι το 2004 η μάζα των καθαρών κερδών που συγκέντρωσαν οι 5 μεγάλοι Ομιλοι εκτινάχτηκε στα 6,2 δισ. ευρώ (!) σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα στριμώχτηκαν στη στενωπό του ευρωμονόδρομου και των «διαρθρωτικών αλλαγών». Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ πάντα στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου, ικανοποιεί απόλυτα και τις νέες αξιώσεις των τραπεζιτών. Τους απαλλάσσει από ένα πολύ σημαντικό μέρος των ασφαλιστικών εισφορών και υποχρεώσεών τους μεταφέροντας το βάρος στο ΙΚΑ. Με αυτό τον τρόπο, σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, διασφαλίζουν αμύθητη κερδοφορία και για τα επόμενα χρόνια.

Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών που έχουν δημοσιεύσει οι 5 τραπεζικοί όμιλοι («Εθνική», «Αλφα», «Γιούρομπανκ», «Εμπορική», «Πειραιώς», «Αγροτική»). Η μέση αύξηση της κερδοφορίας τους για το έτος 2003 ξεπέρασε το 55%. Με την ίδια ένταση συνεχίστηκε και στο έτος 2004, παρά τα πρωτοφανή - μέχρι τότε - προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων που άγγιξαν χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους. Η «Εθνική Τράπεζα» μέσα στο 2004 έδιωξε 1.500 εργαζόμενους που αντιστοιχούν στο 10% του προσωπικού. Χωρίς το κόστος της «εθελούσιας εξόδου» η αύξηση των κερδών τους για το 2004 θα έφτανε στο 28,7%. Η «ζημιά» που εμφανίζει για το 2004 η «Εμπορική Τράπεζα» είναι αποτέλεσμα «λογιστικών αναπροσαρμογών» που έγιναν και ενόψει της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της τράπεζας «Πειραιώς». Οπως έχουν ομολογήσει, η «μείωση του προσωπικού» θα σημάνει «καθαρή ωφέλεια» για τους μεγαλομετόχους τους, που φτάνει στα 7,2 εκατ. ευρώ για το 2005 και ακόμη 11,1 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος (2006).

Τα καθαρά κέρδη που συγκέντρωσαν οι τραπεζικοί όμιλοι στη πενταετία 2000-2004, σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΕΘΝΙΚΗ: 2,2 δισ. ευρώ
  • ΑΛΦΑ: 1,4 δισ. ευρώ
  • ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ: 1,34 δισ. ευρώ
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 498,8 εκατ. ευρώ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 396,8 εκατ. ευρώ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 345 εκατ. ευρώ

Συνολικά, δηλαδή, η μάζα των καθαρών κερδών τους στην τελευταία 5ετία έφτασε στα 6,2 δισ. ευρώ! Στο σχετικό πίνακα φαίνεται η εξέλιξη των τραπεζικών κερδών τα δύο προηγούμενα χρόνια, χρονιές που... δε θεωρήθηκαν και από τις καλύτερες για τα στελέχη των τραπεζών. Παρά ταύτα και όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία, αν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση της «Εμπορικής» που για ειδικούς λόγους παρουσίασε πέρσι ζημιές, οι υπόλοιποι τραπεζικοί όμιλοι αύξησαν τα κέρδη τους από 1,06 στα 1,37 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 29,2%!!!

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η κερδοφόρα πορεία των τραπεζιτών συνεχίζεται, όπως προκύπτει από τους προσωρινούς ισολογισμούς και το 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ