ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Αναβαθμίζεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα, για τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο

Icon

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα, για τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο
Ρόλο κλειδί έχει αποκτήσει εδώ και καιρό η Τουρκία στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που σχετίζονται τόσο με την Ενέργεια όσο και με τους στρατηγικούς στόχους στην περιοχή της Ευρείας Μέσης Ανατολής, της Ασίας και των Βαλκανίων. Η εικόνα του ισχυρού εταίρου οικοδομείται και με την «αναγέννηση» της τουρκικής οικονομίας, που μετά τις επενδυτικές ενέσεις, τη συνεχή εισροή ξένων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλάνε το σύνολο του δημόσιου πλούτου σε βάρος του λαού. Και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στους G20, εμφανίζει ανάπτυξη σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης της τάξης του 6,5% και το χρέος της μετατρέπεται σε «θετικό» από τους οίκους αξιολόγησης, ο λαός της χώρας αντιμετωπίζει το ευρύτατο φάσμα της ανεργίας, την κρατική τρομοκρατία και «χάνεται» σε διλήμματα «ισλαμιστές ή κεμαλικοί» και εθνικιστικές κορόνες που συντηρούνται για τον αποπροσανατολισμό του από τα ταξικά συμφέροντά του.

Η «αντιπυραυλική ασπίδα» και το Ιράν

Ωστόσο, η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζει την εικόνα μιας αναπτυσσόμενης ιμπεριαλιστικής δύναμης, που διεκδικεί ρόλο ισότιμου εταίρου στα γεωπολιτικά και ενεργειακά παιχνίδια. Χαρακτηριστικός είναι και ο αναβαθμισμένος ρόλος της όσον αφορά τα σχέδια της «αντιπυραυλικής ασπίδας», που προωθεί το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία επί του παρόντος δεν έχει δηλώσει φυσικά την αντίθεσή της στα ΝΑΤΟικά σχέδια, ωστόσο απαιτεί «εγγυήσεις», σύμφωνα και με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζαμάν», προκειμένου να μη διοχετεύονται οι πληροφορίες σε μυστικές υπηρεσίες κρατών όπως το Ισραήλ, που επί του παρόντος αποτελούν «κόκκινο πανί» σε επίπεδο διπλωματικού παιχνιδιού για την Αγκυρα. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία εμφανίζεται υποτίθεται σκεφτική στα σχέδια της «αντιπυραυλικής ασπίδας», προκειμένου να διαφυλάξει τις σχέσεις της με το Ιράν, ως «αδελφό μουσουλμανικό κράτος», αλλά και τη Συρία, στο πλαίσιο πάντα του ρόλου της στην περιοχή ως «γέφυρα μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης», σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου Κριστιάν Βουλφ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με την Τουρκία, τα σχέδια της «ασπίδας» πρέπει να προχωρήσουν, αλλά όχι ως μέτρο αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει η Αγκυρα, χωρίς να διαρρηγνύει τους ισχυρούς δεσμούς που οικοδομεί μέσω ενεργειακών συμφωνιών και επενδύσεων στη γειτονική της χώρα, στην οποία δραστηριοποιούνται ευρέως τουρκικά τραπεζικά κεφάλαια.

Κυπριακό - ΕΕ - Ενέργεια

«Εμπόδια» βάζει η Τουρκία και όσον αφορά τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές επεμβάσεις, με πρόσχημα την απροθυμία της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Προκειμένου να έχει λυθεί το ζήτημα μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον ερχόμενο Νοέμβρη, η Τουρκία αξιοποιεί το μεσοδιάστημα ώστε να ασκήσει ποικίλες πιέσεις αναφορικά με το Κυπριακό, παραμένοντας αμετακίνητη στις θέσεις της, που προωθούν μία λύση τύπου «Ανάν», κάνοντας λόγο για δύο λαούς και δύο κράτη στο νησί, ενώ απαιτεί την παραμονή των εποίκων και των στρατευμάτων της στην Κύπρο, οδηγώντας ουσιαστικά την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Την ίδια στιγμή με όπλο την Ενέργεια και τη διάθεση της ΕΕ να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, η Τουρκία πιέζει να αποσυνδεθεί το Κυπριακό από τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι δέχτηκαν ως μέλος την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως επίλυση του προβλήματος. Στο ίδιο πλαίσιο η Αγκυρα προβάλλει ως πρόσχημα μη επίλυσης του Κυπριακού την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2004, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να «τιμωρείται» γι' αυτό η Τουρκία, καθυστερώντας την ένταξή της, με ζητήματα που δεν «περιλαμβάνονται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Παράλληλα, η Τουρκία θυμίζει σε κάθε ευκαιρία στις Βρυξέλλες, πέρα από το ρόλο της ως «γέφυρα με το μουσουλμανικό κόσμο» και τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη, έχοντας καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία.

Το Αιγαίο

Στο πλαίσιο αναβάθμισης του γεωστρατηγικού της ρόλου, η Τουρκία πιέζει και για μία συνολική επαναδιαπραγμάτευση στο Αιγαίο, το σημαντικότερο κόμβο στην Ευρασία, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η αμφισβήτηση και τελικά μη εφαρμογή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή εξασφαλίζει στην Αγκυρα το αναγκαίο στρατηγικό βάθος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δεδομένη, δε, ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο ενισχύουν τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής. Στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα, με αφορμή τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα «έμεινε ικανοποιημένη» από τις συνομιλίες στην Αθήνα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απεμπολήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, καθιστώντας το «γκρίζα ζώνη».

Πραγματικός στόχος των μεθοδεύσεων δεν είναι άλλος παρά τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης ώστε να έχει διευρυμένο ρόλο στον έλεγχο των ενεργειακών και εμπορικών «δρόμων», προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των τραπεζικών, ενεργειακών, εφοπλιστικών και κατασκευαστικών ομίλων, από τη συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου. Οι επιδιώξεις της Τουρκίας ενισχύονται και από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που πνίγει τις δυνατότητες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε στρατιωτικό επίπεδο, απαιτώντας εμβάθυνση της συνεργασίας με την Τουρκία και σφραγίζοντας τη συνδιαχείριση, υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Πέρα λοιπόν από τις υπερπατριωτικές δηλώσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζονται ότι δεν «ανέχονται καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», υπάρχουν μια σειρά συμφωνιών, που αναφέρονται σαφώς σε «συνδιαχείριση»: Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, τα ΝΑΤΟικά σχέδια, που αποδεικνύουν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απεμπολούνται καθημερινά, προς όφελος των κεφαλαιοκρατών.

Τόσο ο λαός της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας οφείλουν να αντιδράσουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μόνο έτσι μπορεί να ξεδιπλωθεί συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική δράση στην ευρύτερη περιοχή, γιατί η υπεράσπιση της ειρήνης όσο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ταυτίζεται με τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας σε κάθε χώρα.


Αλ. Φ.


Στο χέρι μας η αλλαγή συσχετισμών

Τελικά από τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου δεν υπήρξε η δημοκρατική πολιτική είδηση που κάποιοι προσδοκούσαν. Αντίθετα βγήκε η επικίνδυνη απειλή «εγώ ή το χάος». Αφησε να εννοηθεί ότι αυτό το χάος δε θα το επιτρέψει (;). Σε εμάς που ζήσαμε τα χρόνια της χούντας και ματώσαμε από αυτή, έμεινε από τη συνέντευξη η εικόνα των δυο λέξεων: «Γύψος και μυστρί». Εννοεί ο λαός να βρίσκεται στο γύψο του μνημονίου κι αυτός να κρατά το μυστρί. Κι όλα στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας. Φάνηκε ότι η ελληνική αστική τάξη είναι αποφασισμένη να αιματοκυλήσει το λαό που θα της αμφισβητήσει το πλαίσιο της αφόρητης καταπίεσης κι εκμετάλλευσης που επέβαλε τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια ως η «νέα τάξη πραγμάτων». Καταλαβαίνει ότι μια εκτεταμένη λαϊκή αμφισβήτηση θα υπονομεύσει τη δυναμική της ως ισότιμου εταίρου στην ιμπεριαλιστική ιεραρχία. Θα της ανατρέψει όλη την ιμπεριαλιστική εργασία της τελευταίας εικοσαετίας με το δόγμα της «διείσδυσης». Ας γίνει άκρως κατανοητό αυτό από όσους μιλάνε στο όνομα του εργατολαϊκού κινήματος και επιδιώκουν τη νέα Ελλάδα της ελευθερίας και της προόδου. Ηδη η σκόπιμη αντιφατικότητα συγκρουόμενων μπερδεμένων αιτιάσεων της συνέντευξης βραχυκύκλωσε τα στέκια της αστικής δημοσιογραφίας.

Υποτιθέμενοι γνώστες των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων ομφαλοσκοπούν αποφεύγοντας να πιάσουν την άκρη του νήματος υπό το άγριο βλέμμα των αφεντικών. Η θλιβερή ομάδα των δημοσιογράφων της πρωθυπουργικής διακαναλικής συνέντευξης δεν τόλμησε να θέσει ερώτηση για τα δισεκατομμύρια κερδών των τραπεζιτών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και καραβοκυραίων μέσα στη φτώχεια του λαού και την κρίση της πατρίδας. Δεν τόλμησε να θίξει το χρυσό μπεζαχτά της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας ως καταλυτική λύση του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος. Περιορίστηκε στα ελαφρά και τετριμμένα ενός αηδιαστικού κομφορμιστικού καθωσπρεπισμού. Αυτή είναι η ποιότητα της αγελαίας ελληνικής δημοσιογραφίας. Ωστόσο, πέρα απ' αυτά τα θλιβερά υπάρχουν τα άκρως επικίνδυνα που εκπορεύτηκαν με τη διπλωματική αντιφατικότητα του μπερδεμένου από τον πρωθυπουργό. Οι αστικές δημοκρατικές λειτουργίες έγιναν το κλοτσοσκούφι εθνικών εκλογών που ...μπορεί να γίνουν γιατί ...δε θα γίνουν στην πορεία μιας ...τροϊκανής μνημονιακής ανόρθωσης της χώρας που ...μπορεί να εμποδιστεί η ολοκλήρωσή της με τη ...λυτρωτική της ανάπτυξη. Στις σκοπίμως ακαταλαβίστικες αυτές πρωθυπουργικές απαντήσεις ερμηνειών και αιτιάσεων κρύβεται όλο το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι ζωής και θανάτου της Ελλάδας και των παιδιών της. Ο ιρασιοναλισμός (ανορθολογισμός) της αντιφατικότητας στην εποχή της ιμπεριαλιστικής παρακμής εκδηλώνεται με τον ιδιαίτερο τρόπο της ελληνικής πραγματικότητας. Οσοι προσπαθούν με το κουμπάσο να μετρήσουν το ακριβές αυτού του παραλογισμού κινδυνεύουν να μπλεχτούν στον ιστό της καθεστωτικής αράχνης και να οδηγηθούν εκόντες άκοντες από την αυλή του ...Λουδοβίκου στο τρελάδικο. Ο μουσολινισμός ως νοοτροπία αντίληψης και στάση ζωής ανήκει αποκλειστικά στους αρχηγούς. Οι παρακάτω είναι καταδικασμένοι.

Ερώτηση: Πόσο το εργατολαϊκό κίνημα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης ικανής να αποκαταστήσει την ορθολογική ενόραση της κοινωνίας; Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς με «Λαϊκή Συσπείρωση» στην κάλπη και στον αγώνα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ