ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
«Ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος» !

Στο Σύνταγμα, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, στις 7μμ, η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Εξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, στο Σύνταγμα διαδηλώνουν σήμερα, στις 7 μμ, οι εργαζόμενοι της Αθήνας μαζί με όλους εκείνους που πλήττονται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή των διαδηλωτών στην Πράγα. Την αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας εργαζόμενους, άνεργους, νέους και συνταξιούχους, να ενώσουν την πάλη τους με το παγκόσμιο κίνημα αντίστασης ενάντια στα μονοπώλια και την ιμπεριαλιστική «παγκοσμιοποίηση».

Η κινητοποίηση γίνεται μέσα σε ένα έντονα αγωνιστικό κλίμα, με νωπές τις πρόσφατες συγκεντρώσεις ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδηλώσεις στην Πράγα ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Η σημερινή συγκέντρωση εναντιώνεται στις ανατροπές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τονίζεται ότι «οι λαοί δυναμώνουν την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη, αντιστέκονται στην επίθεση των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών κυβερνήσεων».

Τονίζεται, επίσης: «Ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Οι αρνητικοί για τους λαούς συσχετισμοί δύναμης, που δημιουργήθηκαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, δεν είναι τελεσίδικοι, μπορούν ν' αλλάξουν με την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, μαζική πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης».

Ο χαρακτήρας της συγκέντρωσης έχει να κάνει και με το «γενικότερο αγώνα ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση που επιβάλλει στους λαούς το κεφάλαιο, η ιμπεριαλιστική "νέα τάξη" πραγμάτων». Επίσης, «στρέφεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις επεμβάσεις στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών, στην καταπάτηση των δημοκρατικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών, στη μετατροπή του ΟΗΕ σε βραχίονα των επιθετικών σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, στην απόφαση για τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ακόμη: «Απαντάμε αγωνιστικά στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που προστατεύει τα κέρδη των καπιταλιστών, φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Απαντάμε στην ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, στην εμπορευματοποίηση, στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας».

«Πίσω από τη βιτρίνα της "παγκοσμιοποίησης", πίσω από τις θεωρίες της "ανταγωνιστικότητας", της "παραγωγικότητας" και τη δημαγωγία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, προβάλλει το βάρβαρο πρόσωπο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τα τεράστια κέρδη μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών, η δυστυχία δισεκατομμυρίων ανθρώπων», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με αποφασιστικότητα στην πάλη

Την Πέμπτη, 28 Σεπτέμβρη, το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης

Με δραστήρια κινητοποίηση σε πολλούς εργασιακούς χώρους προετοιμάζεται το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, που πραγματοποιείται με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των ταξικών δυνάμεων.

Κλιμάκιο συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Θόδωρο Κυριακίδη, περιόδευσε στα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης ΕΛΛΕΝΙΤ, «Λιπάσματα» και ΒΙΑΜΙΛ. Η ανταπόκριση των εργαζόμενων στους χώρους αυτούς, στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, υπήρξε θερμή, έδειξε ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος η συσπείρωση και ο συντονισμός της δράσης των εργαζόμενων που έχουν αρχίσει να κατανοούν την ανάγκη να προετοιμαστούν για σοβαρές μάχες και συγκρούσεις με την άρχουσα τάξη. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών δήλωσαν στο κλιμάκιο του ΠΑΜΕ ότι ετοιμάζουν τα πανό τους κάτω απ' τα οποία θα πορευτούν την Πέμπτη στο συλλαλητήριο.

Αλλο κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Γιώργο Τατσούλη, πρόεδρο του Συνδικάτου Δέρματος, περιόδευσε σε βιοτεχνίες του κλάδου, ενώ κλιμάκιο στελεχών του κλάδου Οικοδομών, με επικεφαλής τον Χάρη Κουτσουρά, περιόδευσε σε γιαπιά της πόλης. Περιοδεία σε αρκετά καταστήματα πραγματοποίησαν και στελέχη του ΠΑΜΕ από το χώρο των Εμποροϋπαλλήλων.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Θόδωρος Κυριακίδης δήλωσε σχετικά με την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, τις διαθέσεις των εργαζομένων και τη στάση τους απέναντι στην αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ: «Η προετοιμασία του συλλαλητηρίου γίνεται με το μεγαλύτερο δυνατό συλλογικό τρόπο, που δείχνει ότι στους κόλπους του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την εποχή αυτή, αναπτύσσονται δυναμικές στην κατεύθυνση του διαχωρισμού από τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Στα πρωτοβάθμια σωματεία, στους εργαζόμενους στη βάση, διαφαίνεται η απόφαση να πάρουν την υπόθεση των κινητοποιήσεων στα χέρια τους».

Αυτό, τόνισε ο Θ. Κυριακίδης, είναι αποτέλεσμα της όλης δουλιάς που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην κατεύθυνση της χρεοκοπίας του «κοινωνικού διαλόγου» και της αναγκαιότητας για συσπείρωση στη βάση των προβλημάτων και της αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Μπήκε σε ταξική τροχιά

Πρώτη δύναμη η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» των ταξικών δυνάμεων

Μια νέα περίοδος ενότητας - συσπείρωσης - αγώνα ξεκινά για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα στη Φωκίδα. Οι εργαζόμενοι και οι αντιπρόσωποί τους στο Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις της ΕΣΑΚ και άλλων συνδικαλιστών, αναδεικνύοντας σε πρώτη δύναμη, σημαντικά ενισχυμένη, τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), ενώ καταδίκασαν -με σημαντική απώλεια δυνάμεων- τη συμβιβαστική και υποτακτική στάση της ΠΑΣΚΕ, αλλά και της ΔΑΚΕ, στις εκλογές για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Συγκεκριμένα στις εκλογές του ΕΚ Φωκίδας την προηγούμενη Κυριακή ήταν 24 αντιπρόσωποι και ψήφισαν οι 23, έγκυρα 23 (25 αντιπρόσωποι στο προηγούμενο συνέδριο του 1997). Ελαβαν: ΔΑΣ (που στηρίχτηκε από ΕΣΑΚ και άλλους συνδικαλιστές) 13 ψήφους, 4 έδρες και ποσοστό 56,52% (προηγούμενα 8 ψήφους, 2 έδρες, ποσοστό 32%).ΠΑΣΚΕ 9 ψήφους, 3 έδρες και ποσοστό 39,1% (προηγούμενα 14 ψήφους, 4 έδρες και ποσοστό 56%) και ΔΑΚΕ, 1 ψήφο, καμία έδρα, ποσοστό 4,34% (προηγούμενα 3 ψήφους, 1 έδρα και ποσοστό 12%).

Από τη ΔΑΣ εκλέγονται οι: Γιάννης Γκελαούζος, πρόεδρος του Σωματείου «ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο», Γιώργος Ιωσηφίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», Θανάσης Αγγελέτος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Φωκίδας και Δημήτρης Καρδαράς, πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα -τονίζει με δήλωσή του στο «Ρ» ο Γ. Ιωσηφίδης- αντανακλά τις προσπάθειες, σε αγωνιστική κατεύθυνση, επίλυσης των προβλημάτων που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις της ΕΣΑΚ και άλλοι συνδικαλιστές, κυρίως από το χώρο των μεταλλείων, δημιουργώντας τη Συντονιστική Επιτροπή, αποκαλύπτοντας στους εργαζόμενους το συμβιβασμό και την αδράνειά της (προηγούμενης) πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ, απέναντι στην αντιλαϊκή - αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων, μας θέτει προ του καθήκοντος για αντίσταση, ενότητα και συσπείρωση, για τη δημιουργία ΜΕΤΩΠΟΥ, που θα έρθει σε ρήξη μ' αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα

Συγκέντρωση ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική επίθεση στις 4 του Οκτώβρη, στις 7μμ, στη πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 4 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Ελληνικό, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων και Συνδικαλιστών Ελληνικού.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση, εκφράζουμε την ανησυχία μας και την αγανάκτησή μας για τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση και θέλει να περάσει μέσα από το στημένο "κοινωνικό διάλογο" - απάτη με τη συναίνεση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ».

Με τα μέτρα αυτά, σημειώνει η Συντονιστική, σαρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. «Καταργούν το 8ωρο με πλήρη απασχόληση. Δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη, να μας απασχολεί μέχρι 11 ώρες την ημέρα και 55 ώρες την εβδομάδα, χωρίς υπερωρίες. Αυξάνεται το όριο απολύσεων, και από 2% γίνεται 5% το μήνα. Γίνεται ακόμα πιο σκληρή η μερική απασχόληση και μειώνονται οι εισφορές της εργοδοσίας στα Ασφαλιστικά Ταμεία στο 25% ίσως και παραπάνω», καταγγέλλει η Συντονιστική.

Επίσης, όπως υπογραμμίζει η Συντονιστική: «Θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στον εργασιακό μεσαίωνα και να μας πάρουν πίσω όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που κέρδισε η τάξη μας τα τελευταία χρόνια με αγώνες και θυσίες; Εμείς απαντάμε ΟΧΙ!»

Για να καταλήξει η Συντονιστική: «Εχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Αρκεί να αναπτύξουμε τους ταξικούς μας δεσμούς, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θάρρος να προχωρήσουμε στην οργάνωση του αγώνα. Καμία επανάπαυση. Καμία ολιγωρία δε δικαιολογείται!»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ