ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
θα γίνει και δεύτερος γύρος λέει η Εφορευτική Επιτροπή!
  • Πρώτος  ο Κοστούνιτσα με 48,22% και δεύτερος ο Μιλόσεβιτς με 40,23% ανακοίνωσε αργά χτες βράδυ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, «φωτογραφίζοντας» δεύτερο γύρο στις 8 Οκτώβρη
  • Η είδηση προκαλεί μουδιασμένες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, στέλεχος της οποίας δηλώνει πως θα γνωστοποιήσει την επόμενη κίνησή της αφού «αναλυθούν, μελετηθούν και διασταυρωθούν» τα εκλογικά αποτελέσματα

Ο πρωθυπουργός Ρ. Μπουλάτοβιτς σε συνέντευξη Τύπου

Associated Press

Ο πρωθυπουργός Ρ. Μπουλάτοβιτς σε συνέντευξη Τύπου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος στις γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές γιατί κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, ανακοίνωσε αργά χτες βράδυ και πολύ νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά γνωστοποιήσει, η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή! Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η κρατική σερβική τηλεόραση ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα ήρθε πρώτος με ποσοστό 48,22% και ακολουθεί ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς με ποσοστό 40,23%. «Κανένας από τους υποψήφιους δε συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 50% και ως εκ τούτου θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος», μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός.

Η εξέλιξη αυτή, φάνηκε να μουδιάζει κατά κάποιο τρόπο ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς μέχρι και λίγα λεπτά πριν την αναγγελία της παραπάνω ανακοίνωσης προειδοποιούσαν πως θα αναγορεύσουν μονομερώς τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα νικητή των εκλογών και πρόεδρο της Ομοσπονδίας, υποστηρίζοντας πως πήρε στις εκλογές ποσοστό άνω το 54%... Η στάση της αντιπολίτευσης για πανηγυρική νίκη στις προεδρικές εκλογές στηριζόταν στις πρότερες ανακοινώσεις του προεδρεύοντος της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής, που δήλωνε πως αν και η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων θα ολοκληρωνόταν απόψε, η ανακοίνωση των τελικών θα γινόταν αύριο βράδυ.

Η θολή κατάσταση που επικρατούσε έως και πριν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή φάνηκε να λειτουργεί υπέρ της σερβικής αντιπολίτευσης, η οποία είχε ως βασικό άξονα των μετεκλογικών της αντιδράσεων την απουσία ανακοίνωσης επίσημων αποτελεσμάτων. Επιπλέον, μέχρι εκείνη την ώρα υποστήριζε πως -σύμφωνα με τα δικά της αποτελέσματα- ο Κοστούνιτσα ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής των εκλογών, αποκλείοντας τη διεξαγωγή ενός δεύτερου εκλογικού γύρου στις 8 Οκτώβρη.

Ωστόσο, το γνωστό ηγετικό στέλεχος της σερβικής αντιπολίτευσης, Τζόραν Τζίντζιτς, άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο πως ίσως... κάνει αποδεκτό το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε αργά χτες βράδυ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, λέγοντας πως «δεν είναι απαραίτητες οι εσπευσμένες και νευρικές αντιδράσεις, καθώς η αντιπολίτευση θα πρέπει να πάρει το εκλογικό υλικό, να το μελετήσει, να το διασταυρώσει με τα δικά της στοιχεία και μετά να αποφασίσει». Το θέμα είναι, βέβαια, εάν σ' αυτό το λεπτό, πλην κρίσιμο ζήτημα ο Τζίντζιτς απηχεί τις απόψεις των 18 κομμάτων της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» ή όχι...

Πόλεμος ανακοινώσεων

Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για τις γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές από την Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή προκάλεσε έκπληξη και αιφνιδιασμό στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης (και όχι μόνον)... Χτες το μεσημέρι, και για πρώτη φορά από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο προεδρεύων της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής, Μπόριβογε Βουκίτσεβιτς, προέβη σε ενδιαφέρουσες δηλώσεις σε σχέση με το χρόνο ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, δίχως ωστόσο να αναχαιτίζει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Βουκίτσεβιτς φέρεται να δήλωσε σε δεκάδες ξένους πολιτικούς παρατηρητές από τη Ρωσία, την Κίνα και μερικές αφρικανικές χώρες πως «η Εφορευτική Επιτροπή εργάζεται ικανά και σύμφωνα πάντα με το νόμο». «Οι εκλογές έγιναν δίκαια και ελεύθερα», δήλωσε σε άλλο σημείο ο Βουκίτσεβιτς (σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ), προσθέτοντας σιβυλλικά: «Η εμπειρία μας λέει ότι οι πολίτες έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σ' αυτούς που την αξίζουν περισσότερο, σ' αυτούς που είναι οι πιο κατάλληλοι να ηγηθούν των κρατικών πολιτικών αυτού του έντιμου και αξιοπρεπούς έθνους».

Εντούτοις, την ίδια περίπου ώρα, ο Σίνισα Νίκολιτς, μέλος της ίδιας Εφορευτικής Επιτροπής, που προέρχεται από την αντιπολίτευση, δήλωνε άγνοια για τη συνέχιση της καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, λέγοντας πως από τα ξημερώματα της Δευτέρας, οπότε διεκόπη η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, «δεν έχει ιδέα ούτε για το πού, ούτε για το πώς καταμετριούνται τα ψηφοδέλτια»...

Γύρω στις 15.30 χτες το μεσημέρι, στελέχη της «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας» (DOS) σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ανακοίνωναν πως από την καταμέτρηση του 97,5% των ψήφων ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα προηγείται με 54,66% και πως ακολουθεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με ποσοστό 35,01%. Ο επικεφαλής του DOS, Σεντομίρ Γιοβάνοβιτς, πρόσθεσε πως το αντιπολιτευόμενο μπλοκ δεν είχε καταμετρήσει περίπου 130.000 ψηφοδέλτια τα οποία προέρχονται από το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το DOS εκλέγει 59 βουλευτές στη Βουλή των Πολιτών του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου, 44 βουλευτές οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον Μιλόσεβιτς (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Γιουγκοσλαβική Αριστερά), τέσσερις βουλευτές το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Β.Σέσελι) και έναν το Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης (του Β. Ντράσκοβιτς).

Επιπλέον, ο Γιοβάνοβιτς ζήτησε από το επιτελείο του Μιλόσεβιτς να συγχαρεί την αντιπολίτευση και «να παραδώσει την εξουσία δίχως φόβο». Εκανε δε και έκκληση στα «σώφρονα μέλη και στελέχη του Σοσιαλιστικού Σερβικού Κόμματος να πείσουν την ηγεσία τους να αποδεχτεί τα εκλογικά αποτελέσματα». Νωρίτερα, άλλα στελέχη του DOS έστελναν «τελεσίγραφο» στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή απαιτώντας να «ανακοινωθούν απόψε τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα άσχετα με το τι νομίζει η κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι το επιτελείο του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ή στενοί συνεργάτες του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δε φαίνονταν το ίδιο λαλίστατοι με τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα δε με σερβικούς ραδιοσταθμούς, στελέχη του κόμματος της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς» (της συζύγου του Μιλόσεβιτς, Μιριάνα Μάρκοβιτς) ακύρωσαν «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια» προγραμματισμένη για χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Νόβι Σαντ.

Μετεκλογικές δηλώσεις... από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου που μποϊκοτάρισε τις εκλογές!

Υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του φιλοδυτικού προέδρου του Μαυροβουνίου που μποϊκοτάρισαν ανοιχτά τις εκλογές της Κυριακής, έκαναν χτες δηλώσεις για το αποτέλεσμα και το μήνυμα των γιουγκοσλαβικών εκλογών... Ενας απ' αυτούς ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντράγκαν Σοτς που είπε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχουν διλήμματα! Αυτές οι εκλογές επιβεβαίωσαν πως οι λαοί της Σερβίας και του Μαυροβουνίου γύρισαν τις πλάτες τους για τα καλά στον Μιλόσεβιτς. Οσο για μας, στο Μαυροβούνιο, αυτές οι εκλογές απέδειξαν πως η επιρροή του Μιλόσεβιτς και των συμμάχων του μειώθηκε δραστικά». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δε μίλησε χτες για «εκλογές φάρσα», ούτε αμφισβήτησε την εκλογική διαδικασία, την οποία δημόσια μποϊκοτάρισε, θεωρώντας σίγουρη την εκλογή του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα στις προεδρικές εκλογές...

Απειλές στο Μιλόσεβιτς και υποσχέσεις για άρση των κυρώσεων

Οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Ολλανδίας χαμογελούν σχεδιάζοντας καινούριες πιέσεις και εκβιασμούς

Associated Press

Οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Ολλανδίας χαμογελούν σχεδιάζοντας καινούριες πιέσεις και εκβιασμούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στο γνωστό και τετριμμένο μονοπάτι, εκείνο της εξαπόλυσης κατηγοριών και απειλών κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, βάδιζαν και χτες οι δεκάδες αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς τύπου ΟΑΣΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρώτος έσυρε το χορό των πυρών κατά του Μιλόσεβιτς, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, που δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας διεθνούς εκστρατείας για να αναγκάσουν τον Μιλόσεβιτς «να αποδεχτεί την εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης και να υποχωρήσει μπροστά στη θέληση του λαού». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: «Ο σερβικός λαός δε θέλει τον Μιλόσεβιτς. Σίγουρα, η διεθνής κοινότητα καλωσορίζει ένα τέτοιο αποτέλεσμα»... Αργότερα πάντως το βράδυ (και πριν την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μιλώντας για θέματα εξωτερικής πολιτικής στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων σε βάρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Οπως είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σαφής η νίκη του κόμματος της αντιπολίτευσης με αντίπαλο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς... εφ' όσον όμως γίνει σεβαστή η βούληση του σερβικού λαού, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Μαζί με τους Συμμάχους θα λάβουμε μέτρα για να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις και ο σερβικός λαός, που τόσο υπέφερε, θα έχει τελικά την επιλογή να ζήσει φυσιολογικά».

Η Γαλλία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, ζήτησε από όλες τις χώρες - μέλη του οργανισμού να «αντιδράσουν γρήγορα και να καλωσορίσουν το νέο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, και την επιστροφή της χώρας στη διεθνή κοινότητα, στους διεθνείς οργανισμούς προχωρώντας σε χαλάρωση των κυρώσεων».

Ο επίτροπος της ΕΕ για Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει η διεθνής κοινότητα «να αναμένει ραγδαίες εξελίξεις».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ήταν εκ νέου δηκτικός και σαρκαστικός σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λέγοντας, στη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του στο συνέδριο των Εργατικών πως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος «είναι το μόνο πρόσωπο που δε φαίνεται να γνωρίζει πως έχει χάσει»...

Αντίθετα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέπ Πίκε, δήλωσε πως αν και όλες οι ενδείξεις φωτογραφίζουν νίκη της αντιπολίτευσης, «εντούτοις είναι πρόωρο να πούμε πως ο Μιλόσεβιτς έχασε τις εκλογές δίχως την ανάγκη ενός δεύτερου εκλογικού γύρου».

Στη Νορβηγία, ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως αν και τα «τελικά εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι δεδομένα, υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς πως ο σερβικός λαός γύρισε την πλάτη του στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Η Ρωσία, και χτες, προτίμησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις τόσο από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς όσο και από τη σερβική αντιπολίτευση ζητώντας από αμφότερες τις πλευρές «να αποδεχτούν τα εκλογικά αποτελέσματα». Στη Μόσχα, όπου πραγματοποιούσε χτες επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκέραν Πίρσον, δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε την άρση των κυρώσεων μιας που είναι σαφής η νίκη του Κοστούνιτσα στις εκλογές».

Ο μόνος από τους γείτονες της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που επέλεξε να εκφράσει φόβους περί «βίαιης αντίδρασης του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στη νίκη της αντιπολίτευσης» ήταν η Ρουμανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρε Ρομάν απηύθυνε δε, έκκληση στους οπαδούς του Μιλόσεβιτς να μην καταφύγουν στη βία... Οπως είπε «εμείς ζήσαμε μία τέτοια τραγωδία το Δεκέμβρη του 1989... Δεν έχει νόημα να επαναληφθεί μία τραγωδία σε βάρος του σερβικού λαού»...

Αίσθηση προκάλεσαν οι αντιδράσεις από την Τσεχία και τη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία της Βοσνίας. Ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ έσπευσε χτες να συγχαρεί τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα «για την επίδοσή του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής». Στην Μπάνια Λούκα, η πρώην Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερο για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μην επιδιώξει ένα δεύτερο γύρο διότι δε θα συγκεντρώσει ούτε το 10% των ψήφων»...

Τέλος, χτες, στην Αθήνα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε γενικές γραμμές ομαλά και ο σερβικός λαός έδειξε ψυχραιμία και ωριμότητα, εντούτοις η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, γι' αυτό και απαιτούνται από όλους ιδιαίτερα προσεχτικοί χειρισμοί». Σε άλλο σημείο, ο Κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την πολιτική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, λέγοντας πως «επενέβησαν στις εκλογές ανοιχτά και προκλητικά, την ίδια ώρα που ακολουθούσαν μία ανεξήγητη στάση στο Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο»...

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Επεμβάσεις... νομίμως και με επιστημονικό τρόπο!

«... αν η ανθρωπιστική παρέμβαση είναι, όντως, μία απαράδεκτη προσβολή της κυριαρχίας, πώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε μία Ρουάντα, σε μία Σρεμπρένιτσα - σε χονδροειδείς και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσβάλλουν κάθε έννοια του κοινού ανθρωπισμού μας;.. Σίγουρα όμως καμία νομική αρχή - ούτε καν της κυριαρχίας - δεν μπορεί να προασπίσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας... Η ένοπλη επέμβαση πρέπει πάντα να παραμένει η ύστατη λύση, αλλά μπροστά στις μαζικές δολοφονίες, είναι μία εναλλακτική λύση που δεν μπορούμε να αποποιηθούμε».

Με αυτά τα λόγια ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν «προκάλεσε» τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα και να «νομιμοποιήσει» τις επεμβάσεις και ο Καναδός πρωθυπουργός,, Ζαν Κρετιέν κατά την ομιλία του στις 7 Σεπτεμβρίου στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία απάντησε στην πρόκληση του Ανάν και ανακοίνωνε την ίδρυση μιας ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Παρέμβασης και Πολιτειακής Κυριαρχίας (ICISS- International Commission on Intervetion and State Sovereignty), όπως τουλάχιστον αναφέρει το χτεσινό δελτίο Τύπου της καναδικής πρεσβείας. Φαίνεται πως αυτός ο πλάγιος δρόμος έχει επιλεγεί ώστε να καταργηθούν και θεσμικά οι διακηρυγμένες αρχές του ΟΗΕ και να νομιμοποιηθούν οι πιθανές ένοπλες επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, η ICISS, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, είναι ένα ανεξάρτητο Σώμα, με σκοπό τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και σχεδιάστηκε για να συμπληρώσει τις προσπάθειες επέμβασης που έχουν ήδη αναληφθεί πάνω σ' αυτά τα θέματα σε άλλα πλαίσια, αλλά και να τη συμπληρώσει. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ήδη τα μέλη της έχουν διοριστεί με επικεφαλής τον Καναδό Υπουργό Εξωτερικών Λόιντ Αξγουόρθι και μέλη τους: Γκάρεθ Εβανς, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας και το Μοχάμεντ Σάνουν , Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για θέματα σχετικά με το Κέρας της Αφρικής ως δύο συν-προεδρεύοντες, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και μία ομάδα επιτρόπων, σημερινά και πρώην ανώτερα πολιτικά πρόσωπα όπως ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ αλλά και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γεώργιος Παπανδρέου! Φυσικά ως μέλη δε θα μπορούσαν να λείψουν οι «πολιτικά ορθές» μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας...

Ηδη το σκηνικό έχει στηθεί... και αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο από τους άμεσους στόχους που τίθενται:

  • Μία ομάδα Ενδιαφερόμενων Κρατών στο επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων θα συνεδριάζει για διαβουλεύσεις σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής.
  • Ενα Παγκόσμιο Δίκτυο Ερευνας αποτελούμενο από ινστιτούτα ερευνών πολιτικής, ακαδημαϊκών, έμπειρων επαγγελματιών και πραγματογνωμόνων πάνω σε εξειδικευμένα θέματα.
  • Μία σειρά «τοπικών συνεδριάσεων στρογγυλής τραπέζης εμπειρογνωμόνων».

Ακόμη και οι χρηματοδότες της Επιτροπής - που θα παρουσιάσει τα πρώτα δείγματα της δουλιάς της στην επόμενη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ του 2001 - έχουν βρεθεί και δεν είναι άλλα από τα γνωστά και μη εξαιρετέα ιδρύματα «Κάρνεγκι», «ΜακΑρθουρ» και «Ροκφέλερ».

Σε πλήρη εξέλιξη οι αμερικανο - κροατικές «ασκήσεις»

Στιγμιότυπο από την άσκηση

Associated Press

Στιγμιότυπο από την άσκηση
ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Με το μάτι στραμμένο στις εξελίξεις στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αμερικανικές και κροατικές ναυτικές δυνάμεις συνέχιζαν χτες επιδεικτικά τις «κοινές στρατιωτικές ασκήσεις» τους στην περιοχή της Αδριατικής.

Το πλοίο του έκτου αμερικάνικου στόλου «USS Austin» έπλεε περίπου 130 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των ακτών του Μαυροβουνίου, ενώ ο Αμερικανός ύπαρχος Γούλιαμ Κρόου, δήλωνε σε ΜΜΕ πως «τυχαία η ημερομηνία διεξαγωγής των ασκήσεων έπεσε την επόμενη των γιουγκοσλαβικών εκλογών».

Στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής βρίσκονται μεταξύ άλλων και βρετανικά σκάφη με σημαίνουσα την παρουσία του αεροπλανοφόρου «ΙΝΒΙΖΙΜΠΛ».

ΠΓΔΜ
«Πλησιάζει τη Δύση» η χώρα, λέει ο πρωθυπουργός

Τη νίκη της πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση στις δημοτικές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.- Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών - στις οποίες οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης νίκησαν, σε 72 από τους 124 δήμους τις χώρας - έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας, που φέρνει τη χώρα πλησιέστερα στις δυτικές Δημοκρατίες».

Ο ίδιος «καταδίκασε» τα επεισόδια που καταγράφηκαν, αποδίδοντάς τα «στην αριστερή αντιπολίτευση», μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε 40 από τους 54 δήμους της χώρας, όπου διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε τους 30, η αντιπολίτευση 6, έναν το αλβανικό κόμμα Δημοκρατική Ευημερία και ένας εκλέχτηκε ανεξάρτητος. Σε δύο δήμους, οι εκλογές θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες εξαιτίας των παρατυπιών. Οσον αφορά την επανάληψη του πρώτου γύρου σε 27 δήμους, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έδωσε αποτελέσματα για τους 14, εκ των οποίων ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε σε 2, η αντιπολίτευση σε έναν και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών σε 4.

Ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι είχε, προ των εκλογών, δηλώσει ότι θα εκλάμβανε το αποτέλεσμά τους ως «δημοψήφισμα» και εάν η κυβερνητική παράταξη βρισκόταν ηττημένη θα προκήρυσσε πρόωρες, γενικές εκλογές. Μάλιστα, η αντιπολίτευση, μετά τον πρώτο γύρο, είχε προσπαθήσει να «περάσει» την άποψη ότι είχε πάρει μια καθοριστική πλειοψηφία, που, όπως έλεγαν στελέχη της, σήμαινε ότι επρόκειτο πράγματι να υπάρξουν εκλογές. Ωστόσο το αποτέλεσμα, που ανακοινώθηκε χθες, μοιάζει να διαψεύδει τις προσδοκίες της αυτές.

Εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (αντιπολίτευση) χαρακτήρισε τις εκλογές «άσχημα οργανωμένες», ενώ μίλησε, όπως μεταδίδει το Associated Press, και για «νοθεία», η οποία, κατά την άποψή του, ήταν εκτεταμένη.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή δεν έχει δώσει τα αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο οποίος, κατά την Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), «δεν ήταν σύμφωνος με τα διεθνή πρότυπα» διεξαγωγής εκλογών. Στον πρώτο γύρο, ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σε επεισόδια, τα οποία αμαύρωσαν τη διαδικασία. Τις ημέρες εκείνες, Αλβανοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης διαμήνυαν ότι δε θα δεχτούν το αποτέλεσμα. Αντίθετη στάση μοιάζει να τηρεί το κόμμα των Αλβανών που συμμετέχει την κυβέρνηση.

Η συζήτηση στις εκλογές εξετράπη από τον όποιο διάλογο για τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο στην ΠΓΔΜ - π.χ., την ανεργία, που κατά τις επίσημες εκτιμήσεις ξεπερνά το 30%... - σε θέματα διανομής της πολιτικής ισχύος. Κρίσιμο, αν και αποτελεί μάλλον στοιχείο υποβάθρου, είναι και το θέμα της υφιστάμενης πίεσης, από πλευράς της αλβανικής μειονότητας (23% επίσημα, 30% κατά τους εκπροσώπους της) για μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές όπου πλειοψηφεί...

Ωστόσο, ο Γκεοργκίεφσκι και οι συν αυτώ μοιάζουν να προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε νύξη στα εθνοτικά κοινοτικά προβλήματα, μιλώντας για τις πιθανότητες ένταξης στην ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές και δυτικές «δομές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ