Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Πλησιάζει τη Δύση» η χώρα, λέει ο πρωθυπουργός

Τη νίκη της πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση στις δημοτικές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.- Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών - στις οποίες οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης νίκησαν, σε 72 από τους 124 δήμους τις χώρας - έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας, που φέρνει τη χώρα πλησιέστερα στις δυτικές Δημοκρατίες».

Ο ίδιος «καταδίκασε» τα επεισόδια που καταγράφηκαν, αποδίδοντάς τα «στην αριστερή αντιπολίτευση», μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε 40 από τους 54 δήμους της χώρας, όπου διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε τους 30, η αντιπολίτευση 6, έναν το αλβανικό κόμμα Δημοκρατική Ευημερία και ένας εκλέχτηκε ανεξάρτητος. Σε δύο δήμους, οι εκλογές θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες εξαιτίας των παρατυπιών. Οσον αφορά την επανάληψη του πρώτου γύρου σε 27 δήμους, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έδωσε αποτελέσματα για τους 14, εκ των οποίων ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε σε 2, η αντιπολίτευση σε έναν και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών σε 4.

Ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι είχε, προ των εκλογών, δηλώσει ότι θα εκλάμβανε το αποτέλεσμά τους ως «δημοψήφισμα» και εάν η κυβερνητική παράταξη βρισκόταν ηττημένη θα προκήρυσσε πρόωρες, γενικές εκλογές. Μάλιστα, η αντιπολίτευση, μετά τον πρώτο γύρο, είχε προσπαθήσει να «περάσει» την άποψη ότι είχε πάρει μια καθοριστική πλειοψηφία, που, όπως έλεγαν στελέχη της, σήμαινε ότι επρόκειτο πράγματι να υπάρξουν εκλογές. Ωστόσο το αποτέλεσμα, που ανακοινώθηκε χθες, μοιάζει να διαψεύδει τις προσδοκίες της αυτές.

Εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (αντιπολίτευση) χαρακτήρισε τις εκλογές «άσχημα οργανωμένες», ενώ μίλησε, όπως μεταδίδει το Associated Press, και για «νοθεία», η οποία, κατά την άποψή του, ήταν εκτεταμένη.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή δεν έχει δώσει τα αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο οποίος, κατά την Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), «δεν ήταν σύμφωνος με τα διεθνή πρότυπα» διεξαγωγής εκλογών. Στον πρώτο γύρο, ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σε επεισόδια, τα οποία αμαύρωσαν τη διαδικασία. Τις ημέρες εκείνες, Αλβανοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης διαμήνυαν ότι δε θα δεχτούν το αποτέλεσμα. Αντίθετη στάση μοιάζει να τηρεί το κόμμα των Αλβανών που συμμετέχει την κυβέρνηση.

Η συζήτηση στις εκλογές εξετράπη από τον όποιο διάλογο για τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο στην ΠΓΔΜ - π.χ., την ανεργία, που κατά τις επίσημες εκτιμήσεις ξεπερνά το 30%... - σε θέματα διανομής της πολιτικής ισχύος. Κρίσιμο, αν και αποτελεί μάλλον στοιχείο υποβάθρου, είναι και το θέμα της υφιστάμενης πίεσης, από πλευράς της αλβανικής μειονότητας (23% επίσημα, 30% κατά τους εκπροσώπους της) για μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές όπου πλειοψηφεί...

Ωστόσο, ο Γκεοργκίεφσκι και οι συν αυτώ μοιάζουν να προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε νύξη στα εθνοτικά κοινοτικά προβλήματα, μιλώντας για τις πιθανότητες ένταξης στην ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές και δυτικές «δομές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ