Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Κορύφωση της «μάχης»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Ο Σβεντ Μπρόγκαρντ, είναι απλά ένας ακόμη τυχαίος συνταξιούχος, ο οποίος μάλιστα -όπως δηλώνει- δε βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς ούτε χρωστά, τα παιδιά του είναι αποκαταστημένα, έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ζει με τη μηνιαία σύνταξή του, που είναι περίπου 1.000 δολάρια το μήνα. Στα χέρια του κρατά μια προκήρυξη που τον καλεί να ψηφίσει «ΟΧΙ» στο αυριανό δημοψήφισμα, που θα κρίνει αν η κορόνα, νόμισμα που έχει η Δανία για 125 χρόνια, θα αντικατασταθεί από το ευρώ.

Ο Μπρόγκαρντ είναι ένας ακόμη από τα 4.004.679 εκατομμύρια Δανών ψηφοφόρων που ανησυχούν τα μάλα για την πορεία της χώρας τους μετά την ένταξή τους στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Εξάλλου δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Οχι», αφού θα βρεθεί ανάμεσα στους χαμένους, καθώς μία από τις συνέπειες της ένταξης στην ΟΝΕ θα είναι ίσως η μείωση των συντάξεων που αποδίδεται από το κράτος. Αρνητικό λοιπόν το συναίσθημα προς το εύρω που κυριαρχεί ανάμεσα στους πολέμιους της ΟΝΕ, αλλά και σε αυτούς που εμφανίζονται αναποφάσιστοι, οι οποίοι μάλλον θα κρίνουν και την έκβαση του αυριανού δημοψηφίσματος.

Το «Οχι» είναι κραταιό και αυξανόμενο, καθώς από τη χτεσινή και τελευταία δημοσκόπηση φαίνεται ότι έχει μειωθεί σχετικά το προβάδισμα του «Οχι» στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο και πάλι αγγίζει σχεδόν το 50%. Συγκεκριμένα, ενόψει του δημοψηφίσματος της Πέμπτης για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «Megafon» που μετέδωσε χτες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2, οι αντίπαλοι του ευρώ εξακολουθούν να προηγούνται με 47% έναντι 42% των οπαδών της ένταξης στην ΟΝΕ.

Εκτός των άμεσων οικονομικών συνεπειών, ένα ακόμη ζήτημα που θέτουν οι Δανοί πολίτες και το έχουν θέσει επανειλημμένως και στο παρελθόν -με την άρνησή τους σε ανάλογα δημοψηφίσματα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ- είναι και η ανεξαρτησία της χώρας... καθώς ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες απορρέουν από το κέντρο εξουσίας που λέγεται Βρυξέλλες παρά από την ίδια την κυβέρνηση της Δανίας. Ακόμη και για τα μικρά και καθημερινά... όμως το κυριότερο που πονοκεφαλιάζει τον «κεντροαριστερό» πρωθυπουργό Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν είναι το πώς να πείσει τους Δανούς να εγκαταλείψουν όλα αυτά που έχουν κερδίσει τόσα χρόνια, όπως το «κοινωνικό κράτος», τη δωρεάν Παιδεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις συντάξεις και να ψηφίσουν «Ναι», αλλά και πώς να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους εταίρους του και να παρουσιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θεωρείται ότι θα είναι «Οχι».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι τον πιέζουν, κυρίως για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία απόρριψη του ευρώ συνολικά για την ΕΕ, σε συνδυασμό με την εξασθένιση του ευρώ, τον υφέρπον έντονο σκεπτικισμό των Σουηδών και Βρετανών, καθώς και την επέκταση της ΕΕ προς ανατολάς... Παράλληλα, ο Ράσμουσεν ασθμαίνει, καθώς αναλογίζεται ότι μία καταδικαστική ψήφος θα απομονώσει τη χώρα του και θα αποβεί μοιραία για την «κεντρο-αριστερή» κυβέρνησή του, καθώς οι πολίτες θα δείξουν «κόκκινη κάρτα» στις επιλογές και τις κατευθύνσεις της. Οπως δήλωσε μία εβδομάδα πριν, είναι έτοιμος να ενορχηστρώσει προσωπικά την καμπάνια για το «ΝΑΙ» και να διευθύνει τη «μάχη» μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Σεπτέμβρη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
AFR(2008-07-17 00:00:00.0)
Νέα προβλήματα στη διαδικασία επικύρωσης;(2005-06-07 00:00:00.0)
Προβλήματα... κορυφής(2002-10-05 00:00:00.0)
Οι "εκτός" ΟΝΕ και οι θέσεις τους(1999-02-24 00:00:00.0)
Οι Βρυξέλλες αρνούνται να κάνουν "στραβά μάτια"(1999-01-31 00:00:00.0)
Μεγάλη επιτυχία της πανεθνικής απεργίας(1998-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ