Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Μεγάλη επιτυχία της πανεθνικής απεργίας

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Πάνω από μισό εκατομμύριο Δανοί εργαζόμενοι στο βιομηχανικό τομέα ξεκίνησαν χτες την προγραμματισμένη απεργία, την οποία ανακοίνωσαν μετά την απόφαση που έλαβαν κατά πλειοψηφία την Παρασκευή οι συνδικαλιστές του βιομηχανικού τομέα να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας για τη νέα διετή σύμβαση εργασίας.

Συνέπεια της χτεσινής απεργίας είναι - όπως αναμενόταν - να έχει παραλύσει κάθε διακίνηση εμπορευμάτων, να κλείσουν πολλές βιομηχανικές μονάδες και να ακυρωθούν οι εσωτερικές και διεθνείς αεροπορικές πτήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πανεθνική απεργία που πραγματοποιήθηκε στη Δανία είναι η πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση μετά το 1985, όταν οι απεργίες είχαν διαρκέσει δύο βδομάδες. Η κήρυξη της απεργίας μετά την απόρριψη της πρότασης της εργοδοσίας για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας αποτέλεσε έκπληξη για το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, που ανέμενε την τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και συνιστά σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών του Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν.

Οι απεργοί, παρά την εκτίμηση πολλών, δεν ενέδωσαν και παρέμειναν σταθεροί στις διεκδικήσεις τους, οι οποίες είναι: μεγαλύτερη αύξηση των αποδοχών από τις προτάσεις της κυβέρνησης που είναι 2 κορόνες (28 σεντς) στο βασικό ωρομίσθιο, που είναι 76,40 κορόνες (10,6 δολ.), για τα επόμενα δύο χρόνια και μεγαλύτερη επίσης αύξηση από την προβλεπόμενη αύξηση του 0,9% για τους συνταξιούχους του κλάδου, που συμπεριλαμβάνεται στην υπό συμφωνία και υπογραφή διετή Συλλογική Σύμβαση. Επίσης οι απεργοί ζητούν πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα μία επιπλέον βδομάδα διακοπών, ενώ η εργοδοσία δέχεται να δώσει μόνο μία ημέρα αργίας, στις 24 του Δεκέμβρη.

Πάντως οι Δανοί παρά τους φόβους τους και το ξάφνιασμά τους για την επιτυχία της απεργίας - που την εξέφρασαν αδειάζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, κάνοντας προμήθειες στα είδη πρώτης ανάγκης - αντιμετωπίζουν με χιούμορ και κατανόηση την απεργία. Στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων οι πολίτες χαμογελούσαν και προσπαθούσαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τη συγκοινωνία που είχε νεκρώσει, αλλά και όσον αφορά άλλους τομείς, που παρέλυσαν από τη συντριπτική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρία SAS ανακοίνωσε από το Σάββατο ότι ακυρώνονται όλες οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις αεροσκαφών που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν - και προτείνουν εμμέσως - ότι η κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί να περάσει νομοθετικό διάταγμα για την υποχρεωτική επιστροφή των εργαζομένων στις δουλιές τους, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία τομείς ζωτικής σημασίας, όπως τα νοσοκομεία και η ηλεκτροδότηση. Μία λύση που μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο την κυβέρνηση, μια και η απεργία προβλέπεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα - σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων - και να αγκαλιάσει και άλλους φορείς των εργαζομένων, διαγράφοντας κατά αυτό τον τρόπο μία "τρομακτική και επικίνδυνη" για την κυβέρνηση προοπτική. Πολλοί δε εκτιμούν ότι θέτει εν κινδύνω το εθνικό δημοψήφισμα της 28ης του Μάη για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, με το σκεπτικό ότι η γενική απεργία σε πανεθνικό επίπεδο θα "αποσπάσει" και θα επηρεάσει το εκλογικό Σώμα αρνητικά με την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί, ενώ η έκβαση του ήδη αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος θα είναι πολύ αρνητική για τα κυβερνητικά σχέδια της ομαλής πορείας μέσα στην ΕΕ. Βέβαια, ο πρωθυπουργός Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν αρνείται αυτή την πιθανότητα αναβολής του δημοψηφίσματος, εμμένοντας ότι το δημοψήφισμα δεν έχει σχέση.

Ομως μία τέτοια μαζική απεργιακή κινητοποίηση, συνδυασμένη με την "παράδοση" των Δανών να καταψηφίζουν τις συμφωνίες της ΕΕ - στο προηγούμενο δημοψήφισμα οι Δανοί είχαν απορρίψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - προκαλεί έντονους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, αλλά και φόβους στους κύκλους της ΕΕ. Η επιτυχία μίας τέτοιας απεργίας μπορεί να επηρεάσει συνολικά το κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Ευρώπη, που βλέπουν στα πλαίσια της Συνθήκης του Αμστερνταμ και των προσταγών της ΕΕ τις κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματά τους να εξανεμίζονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα προβλήματα στη διαδικασία επικύρωσης;(2005-06-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-03-01 00:00:00.0)
Προβλήματα... κορυφής(2002-10-05 00:00:00.0)
Ναι ή όχι στη Συνθήκη της Νίκαιας;(2001-06-08 00:00:00.0)
Κορύφωση της «μάχης»(2000-09-27 00:00:00.0)
Το καζάνι βράζει και στη Δανία...(1995-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ