Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Στις 27 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη Δανία για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Το δημοψήφισμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, στην οποία η χώρα προσχώρησε τελικώς ένα χρόνο αργότερα, αφού πέτυχε την εξαίρεση από το κοινό νόμισμα και την αμυντική πολιτική.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ευρεία αντιτρομοκρατική εκστρατεία «εγκαινιάστηκε», χτες, για ενδεχόμενη επίθεση ...με αφορμή τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και τον προγραμματισμένο για τον Απρίλη γάμο του πρίγκιπα Καρόλου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ υπεραμύνεται της νέας αμφιλεγόμενης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ενόψει της τελικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σημαντικές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση αναφορικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων. CDU και CSU καλούν την κυβέρνηση Σρέντερ να ασκήσει πιέσεις προς την Αγκυρα, ώστε η τελευταία να αναγνωρίσει τις ευθύνες της στην υπόθεση της σφαγής των Αρμενίων και να σταματήσει να διώκει ποινικά όσους αναφέρονται στις σφαγές. Χτες η πρώτη επίσημη αντίδραση από την τουρκική πλευρά: σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, κατηγόρησε την CDU μεταξύ άλλων για «ανόητη δυσφήμιση της τουρκικής ιστορίας».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός συλληφθείς το Δεκέμβρη του 2003, Σατζίντ Μπαντάτ, ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας με τον Ρίτσαρντ Ρέιντ - γνωστού και ως «βομβιστή με το παπούτσι» - για την ανατίναξη αεροσκάφους της «Αmerican Airlines» που εκτελούσε την πτήση Παρίσι - Μαϊάμι στις 22 Δεκέμβρη του 2001.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -- Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέψευσε χτες (γι' άλλη μια φορά) ότι στις έρευνες εντός της χώρας για τον «εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν» πρωτοστατούν πράκτορες της CIA, επιχειρώντας να διασκεδάσει σχετικές πληροφορίες έκθεσης του Αμερικανικού Κογκρέσου.

ΚΑΜΠΟΥΛ. -- Ο «νέος αφγανικός στρατός» αύξησε τη δύναμή του σε «20.000 άνδρες» το Σαββατοκύριακο.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πέντε «μέλη της Αμπού Σαγιάφ» σκοτώθηκαν και άλλα δέκα «παραδόθηκαν» σε μάχες στην περιοχή Ζαμπόανγκα των νότιων Φιλιππίνων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 12 μέλη του Βασιλικού Στρατού, 3 αντάρτες του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού και 4 πολίτες σκοτώθηκαν στις μάχες της Κυριακής και της Δευτέρας στο Νεπάλ, που συνεχίζονταν με σφοδρότητα, σύμφωνα με την «Kathmandu Post» και το «NepalNews».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -- «Μεικτά» χαρακτηρίζονταν χτες τα αποτελέσματα των εκλογών σε τρία κρατίδια της Ινδίας. Το κυβερνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο Κογκρέσο κέρδισε σε ένα κρατίδιο, όμως το BJP κατήγαγε νίκη στο μεγάλης σημασίας Μπιχάρ και στο Τζαρκάντ. Υπήρξαν 30 νεκροί σε επεισόδια βίας. Στο μεταξύ χτες, αναλυτές εξέφραζαν «ανησυχία» διότι είναι ορατές «επιρροές των κομμουνιστών» στον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της φτώχειας, που παρουσιάστηκε χτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «παράταση» οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό(2018-02-06 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η εσωτερική αντιπαράθεση στους Σοσιαλδημοκράτες(2018-01-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η υποκρισία(2007-03-30 00:00:00.0)
Ποιος θα κερδίσει από την «ιστορική» συμφωνία;(2006-11-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-10-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ