Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΑΞΩΝΙΑ - ΑΝΧΑΛΤΗ
Νίκη των σοσιαλδημοκρατών - άνοδος των νεοναζί

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του ανταποκριτή μας Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Τα αποτελέσματα των εκλογών της προχτεσινής Κυριακής στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξωνίας - Ανχάλτης ανέδειξαν το τοπικό "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" (SPD) με 37% των ψήφων πρώτο κόμμα, κερδίζοντας ένα επιπλέον 3% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 1994.

Το αντίπαλο "Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα" (CDU), με 22,4% των ψήφων, έχασε σε σύγκριση με το 1994 περίπου 12% των ψήφων και εισέρχεται στην τοπική Βουλή ως δεύτερο Κόμμα. Το αριστερό ΚΟΔΗΣΟ (PDS) αναδείχτηκε τρίτο κόμμα, αποσπώντας μεν το 19,4%, αλλά χάνοντας όμως ελάχιστα από την εκλογική του δύναμη σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση του '94 (0,5%). Δύο άλλα κόμματα, το ως τώρα συγκυβερνών κόμμα των "Πρασίνων" συγκέντρωσε 2,9%, χάνοντας 2,2% και έτσι δε θα αντιπροσωπευτεί στη Βουλή της πρωτεύουσας της Σαξωνίας - Ανχάλτης, το Μαγδεμβούργο, όπως επίσης και το Κόμμα των "Ελεύθερων Δημοκρατών" (FDP), συγκεντρώνοντας μόνο 3,9% των ψήφων, μένει και αυτό έξω από το τοπικό Κοινοβούλιο.

Η μεγάλη έκπληξη όμως αυτών των εκλογών της Κυριακής είναι η εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος "Γερμανική Λαϊκή Ενωση" (DVU) που συγκέντρωσε το καταπληκτικό ποσοστό του 12,8% και θα αντιπροσωπευτεί στη Βουλή του Μαγδεμβούργου με 14 βουλευτές.

Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων εξάγεται αναμφισβήτητα το συμπέρασμα ότι το SPD κατόρθωσε να διατηρήσει και να επαυξήσει την εκλογική δύναμή του κατά 3%, απέχει όμως από το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του 40% ή 45% που επιδίωκε, ενώ ταυτόχρονα έχασε και το σύμμαχό του - τους Πράσινους, με τους οποίους συγκυβερνούσε ως τώρα. Μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι το κόμμα του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, το CDU, που επιδίωκε, με ευνοϊκά αποτελέσματα στο ανατολικογερμανικό αυτό κρατίδιο, να αποδείξει ότι οι κάτοικοι της πρώην Ανατολικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) τού είναι ευγνώμονες για την ενοποίηση των δύο ξεχωριστών γερμανικών κρατών και για τα - πραγματικά καταστροφικά - αποτελέσματα γι' αυτούς.

Ενώ οι αριστεροί - το ΚΟΔΗΣΟ - παρά την ποικιλόμορφη εκστρατεία εναντίον τους, κατόρθωσαν να συγκρατήσουν και να σταθεροποιήσουν τη δύναμη και πολιτική τους επιρροή στο κρατίδιο, πώς πρέπει να εξηγηθεί η εκπληκτική, προκλητική και επικίνδυνη αύξηση της δύναμης του νεοναζιστικού κόμματος, του DVU. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το, διευθυνόμενο από τον υμνητή του Χίτλερ και εκδότη φασιστικών βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών στο Μόναχο Γκέρχαρντ Φράι,DVU μόνο τις τελευταίες δύο βδομάδες ξόδεψε τρία εκατομμύρια μάρκα, με τα οποία χρηματοδότησε 1,2 εκατομμύρια επιστολές που στάλθηκαν στα νοικοκυριά της Σαξωνίας - Ανχάλτης και 20.000 πλακάτ με δημαγωγικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, που απευθύνονταν σε ανέργους νέους χωρίς προοπτική, γενικότερα σε θύματα της καπιταλιστικής εισβολής στην πρώην ΓΛΔ. Οπως αναφέρεται στο γερμανικό Τύπο, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του κρατιδίου επέτρεψε στο DVU να υπερίπταται καθημερινά και ανενόχλητα του Μαγδεμβούργου ένα αεροπλάνο με συνθήματα των νεοναζιστών.

Στην πραγματικότητα δεν είναι η προπαγάνδα μόνο των δύο τελευταίων βδομάδων που παρέσυρε τόσο μεγάλο ποσοστό εκλογέων προς την άκρα δεξιά. Είναι η πεποίθηση αντίστοιχων στρωμάτων του πληθυσμού που από χρόνια έχουν χάσει κάθε ελπίδα για απαλλαγή από την άθλια οικονομική κατάστασή τους και που δυστυχώς παρασύρθηκαν από τη νεοφασιστική δημαγωγία.

Ωστόσο και οι τοπικοί σοσιαλδημοκράτες και οι ηγέτες του κόμματος αυτού (SPD) στη Βόννη, αντί να ανησυχήσουν από την ανερχόμενη δύναμη του νεοναζιστικού κόμματος, αυτό που τους ενδιέφερε να τονίσουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν ότι το κόμμα τους κέρδισε ψήφους, πράγμα που δικαιολογεί την αισιοδοξία τους ότι θα είναι οι νικητές στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 27ης του Σεπτέμβρη.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο τώρα, αυτό των Χριστιανοδημοκρατών, συνεδρίασαν έκτακτα χτες ύστερα από την ήττα του κόμματος στις εκλογές στο κρατίδιο της Σαξωνίας - Ανχολτ, στις οποίες συγκέντρωσαν ποσοστό μόλις 22% σε σχέση με το 34,4% που είχαν συγκεντρώσει πριν από τέσσερα χρόνια. Η ήττα αυτή ήταν η δεύτερη για τον Κολ σε διάστημα δύο μηνών, έπειτα απ' αυτή που είχαν υποστεί οι Χριστιανοδημοκράτες στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, την 1η του Μάρτη, όπου συγκέντρωσαν 35,9%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ 48%. Με δεδομένο ότι η ανεργία στη Γερμανία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ - περίπου 12% - μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει ένας εντεινόμενος φόβος στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ότι ο Κολ, ο οποίος συμπληρώνει ήδη 16 χρόνια καγκελάριος, δεν είναι ο ενδεδειγμένος για να είναι υποψήφιος του κόμματος. Πολλά έχουν ακουστεί για αντικατάσταση του Κολ από τον ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά έχουν διαψευστεί τόσο από τον Κολ όσο και από τον Σόιμπλε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ