Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκλογές κυβερνητών περιοχών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Εκλογές κυβερνητών πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 26 Απρίλη, σε τρεις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών στις περιοχές Κρασνογιάρσκ (Σιβηρία), Σμολένσκ και Καρέλια είναι ότι παντού οι νυν κυβερνήτες, που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, έχασαν έναντι των αντιπάλων τους και μπαίνουν δεύτεροι στον επόμενο γύρο.

Πολύ σκληρός προεκλογικός αγώνας διεξήχθη στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ (περιοχή ίση σχεδόν με 4 φορές τη Γαλλία), η οποία θεωρείται ως καθρέφτης ολόκληρης της Ρωσίας στις εκλογικές διεργασίες. Εντύπωση προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώην γραμματέα του Συμβουλίου της Ρωσίας, στρατηγού ε.α. Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος εξασφάλισε το 45,5% των ψήφων, έναντι 35% του απερχόμενου κυβερνήτη Βαλέρι Ζούμποφ. Τρίτος ήρθε ο κομμουνιστής Πιότρ Ρομάνοφ με 13%. Ο ίδιος ο Λέμπεντ εξέφρασε την έκπληξή του για τα τόσο "αναπάντεχα" καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, ο Λέμπεντ εξασφάλισε την υποστήριξη των χωρικών. Την υποψηφιότητα του Λέμπεντ υποστήριξε και ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν, ο οποίος πριν από λίγες μέρες κατέφθασε με το προσωπικό του αεροπλάνο στο Κρασνογιάρσκ. Είναι πλέον ευνόητο ότι η νίκη του στρατηγού ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και αποτελεί πρόκριμα για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2000.

Στην περιοχή Σμολένσκ ο υποψήφιος του ΚΚΡΟ, Αλεξάντρ Πρόχοροφ, που είναι δήμαρχος της πόλης Σμολένσκ, έλαβε το 46% των ψήφων, έναντι 26,5% του νυν κυβερνήτη Ανατόλι Γκλουσενκόφ. Στη Δημοκρατία της Καρέλιας ο δήμαρχος της πόλης Πετροζαβόντσκ, Σεργκέι Κονσταντίνοφ, έλαβε το 40%, έναντι 33% του Προέδρου της Δημοκρατίας της Καρέλιας, Βίκτορ Στεπάνοφ. Καθώς κανείς από τους υποψηφίους δε συγκεντρώνει το απαιτούμενο 50% για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί στις 17 Μάη ο δεύτερος γύρος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακούμενες εντάσεις(1998-07-22 00:00:00.0)
Νίκη του Λέμπεντ στην Κρασνογιάρσκ(1998-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ