Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νίκη του Λέμπεντ στην Κρασνογιάρσκ

ΜΟΣΧΑ. -

Ο 48χρονος στρατηγός ε.α. Αλεξάντρ Λέμπεντ κέρδισε στο δεύτερο γύρο, την Κυριακή, 17 Μάη, στην εκλογική μάχη για το αξίωμα του κυβερνήτη της περιοχής Κρασνογιάρσκ (Σιβηρία) με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του, Βαλέρι Ζούμποφ. Ο Λέμπεντ εξασφάλισε το 56,25% των ψήφων έναντι του 39,25% του αντιπάλου του, σύμφωνα με την τοπική εκλογική επιτροπή. Ο Ζούμποφ ήταν κυβερνήτης του Κρασνογιάρσκ και είχε υποστηριχτεί από το Κρεμλίνο. Στις κάλπες προσήλθε το 63% των ψηφοφόρων του Κρασνογιάρσκ σε σύνολο εγγεγραμμένων 2.170.000 εκλογείς. Αν και ο Λέμπεντ δήλωσε την Παρασκευή, 15 Μάη, ότι "δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία" της Ρωσίας, σε περίπτωση που εκλεγεί κυβερνήτης της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι θα αξιοποιήσει τη νίκη του ως εφαλτήριο για τις προεδρικές εκλογές του 2000.

Στο μεταξύ, το περιβάλλον του Κρεμλίνου επανέφερε το θέμα του ενδεχόμενου να θέσει ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του έτους 2000 για τρίτη θητεία. Σύμφωνα, όμως, με το Σύνταγμα του 1993, ο πρόεδρος δεν μπορεί να επανεκλεγεί παρά μόνο μια φορά. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας μελετάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο ίδιος ο Γιέλτσιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο την περασμένη Τρίτη να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τρίτη προεδρική θητεία.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κρασνογιάρσκ "δυστυχία για τη Ρωσία". Πρόσθεσε δε ότι η εκλογή του Λέμπεντ δείχνει τη μεγάλη δυσπιστία της ρωσικής κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση της χώρας. Στην περιοχή Σμολένσκ εκλέχτηκε κυβερνήτης με το 67% των ψήφων ο υποψήφιος του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Πρόχοροφ.

Καταστροφικές πλημμύρες

Οι ρωσικές αρχές απομάκρυναν την Κυριακή από τα σπίτια τους περίπου 20.000 από τους 38.000 κατοίκους της πόλης Λενσκ, καθώς το 90% της πόλης κατακλύστηκε από τα νερά του ποταμού Λένα, που πλημμύρισε, όταν ένας όγκος πάγου απέκλεισε την κοίτη του. Στην περιοχή έχει μεταβεί ο υπουργός Εκτάκτων Περιστατικών Σεργκέι Σοϊγκού και άλλοι αξιωματούχοι, για να συντονίσουν και να επιβλέψουν την επιχείρηση παροχής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς. Η κυβέρνηση έστειλε δύο αεροσκάφη με σκηνές, κουβέρτες και τρόφιμα για την κάλυψη των αναγκών των πλημμυροπαθών. Τα νερά του ποταμού έχουν κατακλύσει περίπου 900 από τα 1.500 σπίτια του Λενσκ που βρίσκεται στη Δημοκρατία Σάχα - Γιακουτία (Ανατολική Σιβηρία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ