Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνεται η αμερικανική διαμεσολάβηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΙΔΩΝΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Χωρίς σημάδια προόδου συνεχίζει τις επαφές του με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο οποίος έφθασε το Σάββατο το βράδυ στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα "θετικό" κλίμα, ενόψει της Συνάντησης του Λονδίνου την επόμενη βδομάδα. Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις δυσάρεστες εξελίξεις που προμηνύονται στην περιοχή.

Εχοντας την εντολή να μην προχωρήσει σε διαπραγμάτευση των αμερικανικών προτάσεων, αλλά να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση να τις αποδεχτεί έφθασε, το Σάββατο, στο Ισραήλ, για πολλοστή φορά, ο Ντένις Ρος. Ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, που συνοδευόταν σε όλες τις συναντήσεις του από τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ Μάρτιν Ιντικ, είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Εντούτοις, οι συναντήσεις αυτές δε φαίνεται να απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα.

Χτες το απόγευμα, ο Ντένις Ρος συναντήθηκε με τους Παλαιστινίους διαπραγματευτές Σαέμπ Ερακάτ και Μαχμούντ Αμπάς, οι οποίοι, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσαν ότι "είναι καιρός το Ισραήλ να σταματήσει να θέτει εμπόδια και να σεβαστεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες". Στη συνέχεια, ο Ρος επρόκειτο να συναντηθεί για τρίτη και τελευταία φορά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Η Παλαιστινιακή Αρχή, αν και δεν έχει εκφραστεί σαφώς, έχει αποδεχτεί το αμερικανικό σχέδιο που προτείνει σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ένα επιπλέον 13,1% της Δυτικής Οχθης (ήδη οι Παλαιστίνιοι κατέχουν το 27%) μέσα σε χρονικό διάστημα 12 βδομάδων. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμεύεται να "συνοδεύσει" κάθε ισραηλινή αποχώρηση με μέτρα ασφαλείας και πάταξης των εξτρεμιστών. Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει, μέχρι σήμερα, δείξει καμία διάθεση υποχώρησης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει, επανειλημμένως, απορρίψει τη συγκεκριμένη αμερικανική πρόταση, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας του Ισραήλ και περιορίζοντας μια ενδεχόμενη ισραηλινή αποχώρηση στο 9% της Δυτικής Οχθης. Τις ισραηλινές θέσεις επανέλαβε, χτες, ο υπουργός Υποδομής Αριέλ Σαρόν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια εύκολη, για το σήμερα, λύση που στο μέλλον θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός Τύπος φιλοξενεί εκτενή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση "παζαρεύει" με την Ουάσιγκτον μία μέση λύση. Σύμφωνα, πάντα, με αυτές τις πηγές, το Ισραήλ προτίθεται να αυξήσει "ελαφρώς" το ποσοστό της αποχώρησής του από τη Δυτική Οχθη (χωρίς να σημαίνει ότι θα φθάσει το 13%), αρκεί η Ουάσιγκτον να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέσα στο 1999, ενέργεια στην οποία εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο ισραηλινός Τύπος υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες των Ισραηλινών διπλωματών δεν έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Χααρέτζ", ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπάθησε να παρακάμψει την Μαντλίν Ολμπράιτ, αποστέλλοντας μήνυμα στο διευθυντή της CIA, ο οποίος του το επέστρεψε χωρίς να το ανοίξει. Οι πληροφορίες αυτές δε σχολιάστηκαν, ούτε διαψεύστηκαν από Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δυσαρεστημένη η Ολμπράιτ, προειδοποιεί το Κάιρο

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών φαίνεται, από την πλευρά της, ότι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την ισραηλινή στάση. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Μαντλίν Ολμπράιτ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και τόνισε ότι η Συνάντηση του Λονδίνου, στις 4 Μάη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της περιοχής, καταλήγοντας ότι είναι "καιρός για πράξεις, όχι συνομιλίες". Η Ολμπράιτ, μάλιστα, εκτίμησε ότι αν αποτύχει η Σύνοδος του Λονδίνου "είναι πολύ πιθανό η όλη περιοχή να επιστρέψει στις συγκρούσεις, όπως στο παρελθόν".

Νέες πιέσεις προτίθεται να ασκήσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο Κάιρο. Ο Μουμπάρακ, που δεν κρύβει ότι οι ισραηλινο-αιγυπτιακές σχέσεις έχουν ψυχρανθεί, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν "πραγματικά παγώσει και το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό", τονίζοντας ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου "πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί". Ακόμη πιο σκληρούς τόνους χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, που υπογράμμισε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και "είναι επιτέλους καιρός για ακριβή λόγια".

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στο Νότιο Λίβανο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό κατοχής και τους μαχητές της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ". Οπως επιβεβαιώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, 6 Ισραηλινοί στρατιώτες και 1 μέλος της Πολιτοφυλακής τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά (μία έκρηξη βόμβας και ένοπλη επίθεση) στα όρια της ζώνης που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με ρουκέτες από ελικόπτερα και τανκς μέσα στο λιβανικό έδαφος. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα από τα ισραηλινά αντίποινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ