Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κλιμακούμενες εντάσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου εγκυμονούν οι κλιμακούμενες εντάσεις στην Τσετσενία, στον οποίο ενδέχεται να εμπλακεί όλος ο ρωσικός Βόρειος Καύκασος. Ενας "εμφύλιος πόλεμος υποβόσκει στην Τσετσενία", εξαιτίας της διαφοράς μεταξύ του Μασχάντοφ και των ένοπλων ισλαμιστών ανταρτών, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής Κρασνογιάρσκ, Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος είχε υπογράψει την ειρηνευτική συνθήκη με τους Τσετσένους αυτονομιστές τον Αύγουστο του 1996, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο στην Τσετσενία. "Αντιλαμβανόμενος ότι έχει αποδυναμωθεί, ο Μασχάντοφ πέρασε στην πολιτική επίθεση, ενισχύοντας τις στρατιωτικές του δυνάμεις. Αφοπλίζοντας διάφορες ένοπλες ομάδες, επέφερε πλήγμα σ' αυτούς που τις υποστηρίζουν στο εξωτερικό. Είναι σαφές πως ορισμένες δυνάμεις δε θα το ανεχθούν αυτό", δήλωσε ο Λέμπεντ στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ωστόσο, εκπρόσωπος του προέδρου της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, κατηγόρησε τα ρωσικά ΜΜΕ ότι υπερβάλλουν όσον αφορά τα προβλήματα στην Τσετσενία.

Την περασμένη εβδομάδα οι τσετσενικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με ισλαμιστές αντάρτες, προκαλώντας το θάνατο 9 ανθρώπων. Ο Μασχάντοφ διέταξε τη διάλυση των ισλαμικών ομάδων, κάλεσε εφέδρους και παρέτεινε το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, που είχε επιβάλει, για δέκα μέρες.

"Αν η Τσετσενία τυλιχτεί στις φλόγες ενός εμφυλίου πολέμου, η σύγκρουση δε θα περιοριστεί εντός των συνόρων της Δημοκρατίας αυτής", δήλωσε, από τη μεριά του, και ο Ιβάν Ρίμπκιν, ο Ρώσος συμπρόεδρος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με το Γκρόζνι για το μελλοντικό καθεστώς της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα της Τσετσενίας Καβάς Σιμπίργεφ, ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές από τις διαλυμένες ομάδες συγκεντρώθηκαν παράνομα τη Δευτέρα στο χωριό Στάρι Ατάγκι για να δείξουν την υποστήριξή τους προς τον πρώην Πρόεδρο Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, ο οποίος είναι επικριτής του Μασχάντοφ. Αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι γειτονικές ρωσικές περιοχές "του Νταγκεστάν, της Ινγκουσετίας, της Βόρειας Οσετίας και της Σταυρούπολης θα εμπλακούν αναπόφευκτα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική όσον αφορά αυτή την περιοχή. Κανένας δεν έχει αξιωθεί να επεξεργαστεί μια στρατηγική γραμμή για τις ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Βόρειο Καύκασο", τόνισε ο Λέμπεντ επικρίνοντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στην απειλή περαιτέρω βίας στην Τσετσενία. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ο ισλαμισμός βρίσκεται σε άνοδο στη ρωσική περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ