Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Το καζάνι βράζει και στη Δανία...

Πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν χτες σε μαζική γενική απεργία, ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα!

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ανταπόκριση Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ). -

Σχεδόν όλη η Δανία ένιωσε χτες τις οργισμένες αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στη σοσιαλδημοκρατική κυβερνητική πολιτική. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μεγάλα εργοστάσια, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς(λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα) στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες κατέβηκαν σε απεργία, συμμετέχοντας έτσι σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στη χώρα αυτή την τελευταία δεκαετία.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις έδωσε μία απεργία οδηγών λεωφορείων στην περιοχή του Εσπεν. Η απεργία αυτή είχε ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες από 80 οδηγούς λεωφορείων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών από την εταιρεία "Ρίμπους" και τη μείωση των μισθών τους κατά 35.000 δανέζικες κορόνες το χρόνο (περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές). Η εταιρία είχε επιχειρήσει τότε να καταπνίξει την κινητοποίηση με απεργοσπάστες, αλλά απέτυχε.

Ακολούθως, άρχισαν στις 6 Απρίλη απεργία συμπαράστασης και 2.000 οδηγοί λεωφορείων στην Κοπεγχάγη.

Σε αυτή, λοιπόν, τη φάση, και ενώ τα τριτοβάθμια όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης, γύρω στους 1.000 αντιπροσώπους από ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη την περασμένη Τρίτη, αποφασίζοντας την πραγματοποίηση της χτεσινής γενικής απεργίας ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα.

Η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, και το αγκάλιασμά τους και από τους εργάτες των εργοστασίων, νοσοκομειακούς υπαλλήλους και πολλούς άλλους ιδιωτικούς υπαλλήλους δείχνει πως το καζάνι βράζει και στη Δανία. Πολλές εθνικοί οδοί ήταν χτες αποκλεισμένες από διαδηλωτές, μιμούμενοι έτσι τους Ελληνες αγρότες.

Το κατά πόσο θα αντέξει αυτός ο νέος απεργιακός αγώνας είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες, καθώς και από την παρέμβαση των Δανών κομμουνιστών που ήταν καθοριστική στους αγώνες των Δανών εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ