Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς κατάργηση της ομοφωνίας;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διατήρησής της μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τάχθηκε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή της ΕΕ πραγματοποίησε χτες ένα σεμινάριο προετοιμασίας της διακυβερνητικής διάσκεψης του 1996, η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

"Εγινε σαφές, κυρίως μετά τη διεύρυνση προς τις χώρες της Ανατολής, πως είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από την ομοφωνία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κλάους Φαν ντερ Πας και πρόσθεσε πως "σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν οι πλειοψηφίες, ενώ η ομοφωνία θα πρέπει να απαιτείται μόνο κατ' εξαίρεσιν".

Στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, οι σημαντικότερες αποφάσεις λαμβάνονται αυτή τη στιγμή με ομοφωνία των 15 χωρών - μελών του, αλλά οι ευρωπαϊκές διαδικασίες προβλέπουν επίσης ψηφοφορίες με "ενισχυμένη πλειοψηφία". Το σύστημα αυτό προβλέπει την παραχώρηση στα κράτη - μέλη ενός αριθμού ψήφων στο Συμβούλιο υπουργών, ανάλογου προς τον πληθυσμό τους και η ενισχυμένη πλειοψηφία τοποθετείται γύρω στο 70% των ψήφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ