Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβλήματα... κορυφής

Η Δανία ετοιμάζει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα δρομολογηθούν οι αποφάσεις για τη διεύρυνση της Ενωσης

Η διεύρυνση, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που έχει διαμορφώσει η Δανία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στις 24 του Οκτώβρη στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, και ο πρωθυπουργός της Δανίας στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών των χωρών - μελών βρέθηκε στην Αθήνα για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός της Δανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο των Βρυξελλών, θα κυριαρχήσουν η διεύρυνση, με βάση τις αξιολογητικές εκθέσεις που θα υποβάλει την προσεχή βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Κύπρος θα βρίσκεται μεταξύ των 10 χωρών που προωθούνται για ένταξη στην Ενωση.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων και μέτρων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να συνεργάζεται όλο και στενότερα με την Τουρκία και που επίσης θα επιτρέψουν στην Τουρκία να κάνει το ίδιο». Αντιθέτως, ο Δανός πρωθυπουργός υπήρξε πολύ περισσότερο κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, αλλά ωστόσο «δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Οι «δύσκολες εκκρεμότητες»

Αναφερόμενος στα «δύσκολα θέματα που εκκρεμούν», ο Δανός πρωθυπουργός, σημείωσε το θέμα του γεωργικού πακέτου και των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και το Κυπριακό, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την ελπίδα «να εξευρεθεί μία συνολική λύση για να ενταχθεί ενωμένη η Κύπρος στην ΕΕ».

Πάντως διευκρίνισε ότι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχουν οι ρυθμίσεις του Ελσίνκι, σύμφωνα με τις οποίες «η επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα είναι πλεονέκτημα, αλλά όχι απαραίτητος όρος για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση». Βέβαια, ο πρωθυπουργός της Δανίας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα της ένταξης της Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που έχουν διαμορφωθεί.

Ως τρίτο εκκρεμές ζήτημα ο κ. Ρασμούσεν ανέφερε το δεύτερο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, σημειώνοντας ότι αν προκύψει για δεύτερη φορά αρνητική απάντηση -στην επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας- θα δημιουργηθεί μία χωρίς προηγούμενο κρίση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο Κ. Σημίτης είπε ότι η χώρα αυτή «είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων και μέτρων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να συνεργάζεται όλο και στενότερα με την Τουρκία και που επίσης θα επιτρέψουν στην Τουρκία να κάνει το ίδιο». Αντιθέτως, ο Δανός πρωθυπουργός υπήρξε πολύ περισσότερο κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, αλλά ωστόσο δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ