Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Κοινός μας στόχος ο αφοπλισμός του Ιράκ...

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας από το Ρέθυμνο, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ

Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής τους στο Ρέθυμνο

Eurokinissi

Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής τους στο Ρέθυμνο
Με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο και περισσό κυνισμό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, διατύπωσε, εκ μέρους των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την περί διεθνούς δικαίου άποψη του ιμπεριαλισμού.

Σε δηλώσεις του, χτες, από το Ρέθυμνο, όπου πραγματοποιείται η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ - η πρώτη στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας - μιλώντας για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ είπε τα εξής: «Κοινός μας στόχος είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία, ενδεχομένως, διαθέτει. Στο στόχο αυτό είμαστε αμετακίνητοι». Δηλαδή, το πρόσχημα είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ από τα «όπλα μαζικής καταστροφής», τα οποία «ενδεχομένως» διαθέτει. Αυτό θεωρείται ως δεδομένο και όλοι συμφωνούν. Απλώς μένει να καθοριστεί «το πλαίσιο δράσης για την επίτευξη του στόχου αυτού», που, όπως είπε, «θα πρέπει να αποφασιστεί όχι μονομερώς, αλλά μέσα από διαδικασίες που σέβονται τη διεθνή νομιμότητα, και αυτές οι διαδικασίες είναι οι διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για θέματα άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, η οποία αντικαθιστά τη δανική προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο του 2002 και στη συνέχεια ακολουθεί η ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2003, ο Γ. Παπαντωνίου είπε: «Το πρώτο και μείζον θέμα είναι η συγκρότηση του ευρωστρατού, η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, το ταχύτερο δυνατό, μέσα στο 2003». Οπως είπε ο ίδιος, συζητήθηκε «η σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, την οποία εμείς συγκροτούμε, και στη ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης που αποφασίστηκε στη Βαρσοβία».

«Συμφωνήθηκε, πρόσθεσε, η ανάπτυξη αυτών των δύο δυνάμεων, να είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης θα παρεμβαίνει και θα παρίσταται σε χώρους οι οποίοι αφορούν κυρίως το στρατηγικό συμφέρον και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης - για παράδειγμα αυτή που θα αποστείλουμε στα Σκόπια όταν λήξει η εντολή για την παρούσα ΝΑΤΟική δύναμη - ενώ η ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης θα παρεμβαίνει κυρίως σε χώρους όπου δεν έχει σχέση η Ευρωπαϊκή Ενωση, για τους οποίους είναι σημαντικό να μετέχουν ΝΑΤΟικές δυνάμεις και ιδιαίτερα οι δυνάμεις των ΗΠΑ».

Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει ένα θέμα αποστολών. «Με άλλα λόγια, είπε, η ΝΑΤΟική δύναμη μπορεί να είναι και μια δύναμη επεμβάσεως και όχι απλώς μια δύναμη παρουσίας για λόγους ειρηνευτικούς. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι δύο δυνάμεις θα είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές».

Αυτό που συμφωνήθηκε, χτες, πρώτη μέρα των διήμερων εργασιών της συνόδου, είναι ότι «μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα κλείσει το πολιτικό σκέλος της συγκρότησης του ευρωστρατού. Θα ληφθούν δηλαδή όλες οι αποφάσεις εκείνες και θα καταγραφούν όλες οι εθνικές συνεισφορές σε δυνάμεις και οπλικά συστήματα, για τη συμπλήρωση των κενών, την κάλυψη των ελλειμμάτων, που απαιτούνται για τη λειτουργική ετοιμότητα του ευρωστρατού. Αρα 1η Μαρτίου του 2003 θα είναι αυτό το σχήμα έτοιμο».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Γ. Παπαντωνίου, «επεσήμανα στους συναδέλφους μου, πως αυτές οι αποφάσεις ήταν αναγκαίες να ληφθούν διότι το θέμα του ευρωστρατού τρέχει επί 3 χρόνια. Αρχίζει να δημιουργείται σε ευρωπαϊκούς αλλά και μη ευρωπαϊκούς κύκλους η αίσθηση ότι αυτό το εγχείρημα δεν προχωρεί και όσο περνάει ο χρόνος και παραμένουμε στα λόγια χωρίς να προχωρήσουμε σε πράξη, τότε υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης και απώλειας της αξιοπιστίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «έδωσε όλα» για τη «δύναμη ταχείας επέμβασης» (2002-11-28 00:00:00.0)
Επί τάπητος τα σχέδια διεύρυνσης της αστάθειας (2002-10-08 00:00:00.0)
Υπουργός... ΝΑΤΟικής Αμυνας (2002-09-28 00:00:00.0)
Σε άμιλλα με τις ΗΠΑ για περισσότερους εξοπλισμούς (2002-05-14 00:00:00.0)
Με στόχο την αύξηση της καταστολής (2002-03-22 00:00:00.0)
Συμπληρωματικός του ΝΑΤΟ ο ευρωστρατός (2002-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ