Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Επί τάπητος τα σχέδια διεύρυνσης της αστάθειας

Γίνεται λόγος για διαχείριση κρίσεων που ενδέχεται να εκδηλωθούν στη Μεσόγειο

Τα σενάρια της σταθεροποίησης της... αστάθειας και της διεύρυνσής της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που προωθούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προκειμένου να επιβάλουν τα σχέδιά τους, συζήτησαν στο Ρέθυμνο, την Παρασκευή και το Σάββατο, οι υπουργοί Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την εποπτεία του γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, και του Χ. Σολάνα, υπεύθυνου της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΑΑ).

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, ως προεδρεύων της συνόδου, πλαισιωμένος από τον Χ. Σολάνα, ανέφερε ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι η «ταχεία ενεργοποίηση του ευρωστρατού, της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, μέσα στο 2003, σύμφωνα με την αρχική απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι». Στα πλαίσια αυτά «δόθηκε εντολή στις ομάδες οι οποίες λειτουργούν να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι την 1η Μαρτίου του 2003 και να υποβάλουν τη σχετική έκθεσή τους στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο τα υφιστάμενα ελλείμματα σε οπλικά συστήματα».

Ο Γ. Παπαντωνίου, μεταφέροντας το κλίμα της συνόδου και των όσων σχεδιάζονται για την περιοχή, αποκάλυψε ότι αυτό που σχεδιάζεται είναι και νέες κρίσεις, τις οποίες θα πρέπει να τις... διαχειριστεί ο στρατιωτικός μηχανισμός της ΕΕ. Εκανε λόγο για ένα «πλαίσιο συνεργασίας» με τις χώρες της Μεσογείου, με σκοπό «την αντιμετώπιση κοινών απειλών για την ασφάλεια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσεων που ενδέχεται να εκδηλωθούν στο χώρο της Μεσογείου». Χωρίς βέβαια να διευκρινίσει από πού προέρχονται αυτές οι... «απειλές». Και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε: «Τελικός στόχος θα είναι η συμμετοχή όσων μεσογειακών χωρών το επιθυμούν σε ασκήσεις και ενδεχομένως και σε επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων που θα διεξαχθούν από την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης». Για το σκοπό αυτό, η ελληνική προεδρία διοργανώνει στη 1 και 2 του Νοέμβρη στη Ρόδο σεμινάριο με στόχο την ενεργοποίηση της συμμετοχής των μεσογειακών χωρών.

Ειδικά για το θέμα του ευρωστρατού που η ενεργοποίησή του συνδέεται με την αντικατάσταση εκ μέρους του της ΝΑΤΟικής δύναμης που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, η απόφαση που πάρθηκε είναι «να παραταθεί η εντολή της μέχρι το τέλος του 2002 και ακολούθως θα εξεταστεί, με αναφορά στις συνθήκες που θα επικρατούν στο τέλος του χρόνου, το ενδεχόμενο συνέχισης μιας στρατιωτικής παρουσίας με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ωστόσο, το επίμαχο θέμα των σχέσεων της υπό συγκρότηση δύναμης της ΕΕ με το ΝΑΤΟ παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω της γνωστής εμπλοκής με την Τουρκία. Οπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου, «το ζήτημα των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ είναι μια ουσιαστική προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενεργοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας».

Σε ερώτηση για το λόγο της παρουσίας του γγ του ΝΑΤΟ στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ και κατά πόσον μπορεί να υπάρχει μια αυτόνομη πολιτική της ΕΕ, ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε: «Ο γγ του ΝΑΤΟ μετέχει στις συνόδους των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό αντανακλά όχι μόνο μια χειρονομία ευγένειας, αντανακλά μια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η ευρωπαϊκή άμυνα λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με το ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να έχουμε και εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, τον γγ, στις δικές μας διαβουλεύσεις, έτσι ώστε η ανάπτυξη της δικής μας δράσης να συμπληρώνει τις δράσεις του ΝΑΤΟ και να μην ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, το οποίο δε θα ήταν λογικό, δεδομένου ότι τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ συμβαίνει να είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δύναμη, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι κατά σειρά χώρα στους 15 της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ