Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ιδεολόγοι της αστικής τάξης ας ηρεμήσουν

Ο Γ. Μαρίνος (Γ. Μ.) σε άρθρο του στο «Βήμα» (22-9-02), με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αμερικανικών αρχείων για την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί δε γνώριζαν τίποτα για την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967. Συγκεκριμένα, γράφει: «Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι ούτε είχε κάποια ανάμειξη, ούτε καν ήξερε οτιδήποτε για το πραξικόπημα των συνταγματαρχών». Και σε άλλο σημείο: «Η αμερικανική πρεσβεία και η κυβέρνηση γνώριζαν όσα και οι εφημερίδες της εποχής».

Κατ' αρχήν, είναι γνωστός ο Γ. Μ., ως χυδαίος διαστρεβλωτής της ιστορικής πραγματικότητας και θα μπορούσαμε να μη δώσουμε καμία απάντηση. Επειδή, όμως, η εφημερίδα «Βήμα» διαβάζεται και από χιλιάδες αριστερούς, κρίνουμε σκόπιμο να δώσουμε μια σύντομη απάντηση.

Ολα όσα ισχυρίζεται, λοιπόν, ο Γ. Μ. είναι εντελώς αβάσιμα και αστήρικτα. Πρώτα πρώτα, ο Γ. Παπαδόπουλος (Γ. Π.), ήταν έμμισθος πράκτορας της ΣΙΑ. Αυτό γράφτηκε από την εφημερίδα «Ομπσέρβερ» (1-7-1973) και η χούντα δεν τόλμησε όχι μόνο να κάνει μήνυση, αλλά ούτε και να το διαψεύσει. Ο δε Γ. Κάτρης, στο βιβλίο του «Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα» (έκδοση «Παπαζήση»), γράφει για τον Γ. Π., ότι ήταν πράκτορας από το 1952. Το «Ποντίκι», το 1979, έγραψε ότι ο Γ. Π. ήταν ο πρώτος πράκτορας της ΣΙΑ που έγινε πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα.

Τώρα πώς γίνεται ένας πράκτορας της ΣΙΑ να μην ενημερώνει ούτε την προϊσταμένη αρχή, μόνον ο Γ. Μ. γνωρίζει.

Επίσης, το πραξικόπημα έγινε με βάση το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθέας», που είχε εκπονηθεί για να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, σε περίπτωση άμεσης απειλής πολέμου ή επανάστασης. Παρ' όλα αυτά, όταν πλημμύρισε η Αθήνα με τανκς της χούντας, οι Αμερικανοί, σύμμαχοι της Ελλάδας, δεν κινήθηκαν. Ούτε αεροπλάνα απογειώθηκαν, ούτε πεζοναύτες αποβιβάστηκαν, ούτε καμία κίνηση έκανε ο έκτος στόλος που βρισκόταν ανοιχτά της Κρήτης. Ολα αυτά, δε λένε τίποτα για τον Γ. Μ.;

Τέλος, η ΣΙΑ οργάνωσε ουσιαστικά και το πραξικόπημα στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, με την εισβολή των Τούρκων, ώστε να διχοτομηθεί η Κύπρος και να αποκτήσουν οι ΗΠΑ βάσεις στο νησί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το 1974 στο Βόρειο μέρος, στο Λευκόνοικο, χτίστηκε αεροπορική βάση των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη της περιοχής, καθώς και η ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Κυρήνεια. Μήπως θα μπορούσε να μας πει ο Γ. Μ., γιατί μέχρι σήμερα δεν ανοίχτηκε ο φάκελος της Κύπρου;

Ετσι, όλα αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, όχι μόνον ήξεραν, αλλά και οργάνωσαν το απριλιανό πραξικόπημα του 1967. Οπότε, καλά λοιπόν θα κάνουν οι ιδεολόγοι της «νέας τάξης πραγμάτων» να ηρεμήσουν.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ