Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε διαφαίνονται ελπίδες προόδου

Οι συνομιλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκαν αργά χτες το βράδυ, χωρίς να διαφαίνονται ελπίδες προόδου, λόγω της απόλυτα αρνητικής στάσης του Ντενκτάς, ο οποίος επιμένει σε αναγνώριση δύο κρατών.

Αργά χτες το βράδυ, στις 10, ώρα Κύπρου, ο Κόφι Ανάν θα είχε ακόμη μια κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς. Νωρίτερα, στις 5 το απόγευμα έγινε κοινή συνάντηση των δύο με τον Αλβαρο ντε Σότο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει, επιστρέφοντας στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι είναι πάγια τακτική και πρακτική του και της Αγκυρας η διατύπωση απειλών τον τελευταίο καιρό. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι η καταγγελία των απειλών τόσο από τη Λευκωσία όσο και την Αθήνα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ήδη καταγγείλει τις τουρκικές απειλές στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για τη θεραπεία του ο Ντενκτάς προβληματίζει όλους.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν ενδιαφέρεται να πείσει ότι καταβάλλει προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αλλά, αντίθετα, να πείσει ότι υπάρχει η λύση των δύο κρατών. Ο Τ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι ένα από τα μέτρα αντίδρασης του Ντενκτάς θα είναι η αποχώρησή του από τις συνομιλίες, αφού ποτέ η τουρκική πλευρά δεν τις επιθυμούσε, εκτός και εάν από αυτές εξασφάλιζε τη μορφή λύσης, που η ίδια θέλει.

Εγχειρείται ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, θα υποβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε μία σοβαρή, όπως χαρακτηρίζεται, εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοινώθηκε χτες από το περιβάλλον του. Η επέμβαση, στην αριστερή κοιλία της καρδιάς, θα πραγματοποιηθεί στο πρεσβυτεριανό νοσοκομείο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, από τον Τούρκο καρδιοχειρουργό Μεχμέτ Οζ, προστίθεται από την ίδια πηγή. Στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα ο 78χρονος Ντενκτάς υποβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε αγγειοπλαστική επέμβαση. «Η εγχείρηση είναι σοβαρή», τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην προχωρημένη ηλικία του Ντενκτάς και στο βεβαρημένο ιστορικό της υγείας του. Ο Ντενκτάς είχε υποστεί το 1999 έμφραγμα του μυοκαρδίου και στη συνέχεια είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μπαϊπάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ