Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υπουργός... ΝΑΤΟικής Αμυνας

Προκλητικά κυνικός και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός για το τι επιφυλάσσει ο ιμπεριαλισμός στην ανθρωπότητα αλλά και σε πόσο επικίνδυνους δρόμους οδηγείται η χώρα μας, ήταν ο υπουργός Εθνικής ή μάλλον ΝΑΤΟικής Αμυνας της Ελλάδας, Γ. Παπαντωνίου, με όσα είπε από τη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ. Μιλώντας μάλιστα και σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο - έχει μπει στο... «πετσί» του ρόλου του - περιέγραψε το σκοτεινό παγκόσμιο σκηνικό που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αξίζει να παραθέσουμε τις ακριβείς δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος, περιγράφοντας το «πλαίσιο δράσης, όπως είπε, της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και απέναντι στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος στη χώρα αυτή να παράγονται όπλα μαζικής καταστροφής», διαπίστωσε ότι «διαμορφώνεται αυτό το κλίμα το οποίο το θεωρούμε εμείς οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι γενικότερα θετικό για τη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας». Οι ιμπεριαλιστές αποφασίζουν την επιβολή της δικής τους νομιμότητας σε όποια χώρα «τους γουστάρει», καταπατώντας το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος τα «του οίκου του». Αυτή η «νομιμότητα» αποφασίστηκε από το ΝΑΤΟ να επιβληθεί με την «αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των μέσων που διαθέτει το ΝΑΤΟ» και τη δημιουργία «δύναμης Ταχείας Αντίδρασης για να επεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύουν κοινωνίες ή πολίτες από τρομοκρατικές ενέργειες». Δηλαδή όταν κρίνουν οι ιμπεριαλιστές ότι «κινδυνεύουν κοινωνίες ή πολίτες», για προληπτικούς λόγους θα ενεργοποιούν το ΝΑΤΟ, ενάντια στις κοινωνίες που κινδυνεύουν! Να σημειωθεί ότι σε ανάλογο υπόβαθρο οικοδομήθηκαν κατά καιρούς δικτατορίες, πόλεμοι και φασισμός. Ετσι υποτάσσουν λαούς, επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.

Για όσους έχουν και την παραμικρή αμφιβολία, το παρακάτω απόσπασμα από τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου δεν αφήνει περιθώρια άλλης εκτίμησης: «Η ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης είναι μία δύναμη κρούσης, η οποία θα αποστέλλεται με απόφαση του ΝΑΤΟ, όταν διαπιστώνει ότι σε κάποια περιοχή του κόσμου υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας ή μπορεί να εκδηλωθεί μία τρομοκρατική ενέργεια ή εκδηλώθηκε μία τρομοκρατική ενέργεια, και θα πρέπει να παρέμβει για να καταστείλει την εκδήλωση αυτή της τρομοκρατικής ενέργειας και γενικότερα να επιβάλει τη διεθνή τάξη».

Σε όλα αυτά συμμετέχει και η Ελλάδα. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας παραδέχεται ότι στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ η εμπλοκή της χώρας μας είναι δεδομένη και αφήνει να διαφανεί ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει χερσαίες επιχειρήσεις. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ιράκ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή στήριξη για μία τέτοια επέμβαση (...) όσο και να συσπειρώσουμε τον ευρύτερο δυνατό αριθμό δυνάμεων στο Ιράκ για την επόμενη μέρα, εάν τυχόν χρειαστεί να εξελιχθεί μία επέμβαση».

Τα όσα λέει ο Γ. Παπαντωνίου δε χρειάζονται ερμηνείες. Είναι τόσο κραυγαλέα που προκαλούν και εξεγείρουν από μόνα τους. Μόνον ένα ερώτημα όμως: Πότε ενημερώθηκε, πότε ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός, ότι η χώρα μας οδηγείται εδώ; Πότε ρωτήθηκε για τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και των άλλων εγκαταστάσεων; Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να ανατρέψει αυτή την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ