Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NATOΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «DESTINED GLORY 2002»
Ασκηση πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ

Διεξάγεται στην Ιταλία με το Αιγαίο να καταγράφεται στα σχέδια της άσκησης ως «γκρίζα» περιοχή

Στην πολεμική προετοιμασία των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους εντάσσεται η ετήσια αμφίβια - αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Destined Glory 2002» (DG02) που θα διεξαχθεί το διάστημα 5-15 Οκτώβρη στα παράλια της Ρώμης, στη Σαρδηνία την Τυρρηνική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος. Η άσκηση αυτή βάζει και τη σφραγίδα της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο σύμφωνα με τις τουρκικές απαιτήσεις.

Οπως έχει γίνει γνωστό, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να διεξαχθεί στον ελλαδικό χώρο (Πρέβεζα, Κυπαρισσία). Ομως τα ΝΑΤΟικά επιτελεία στο σχεδιασμό τους - αναφορικά με τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών που θα προέρχονταν από τουρκικά αεροδρόμια - διχοτόμησαν το Αιγαίο, εξαιρώντας από το ελληνικό FIR όλο τον θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, από την υποχρέωση υποβολής σχεδίων πτήσης. Η ελληνική πλευρά δε δέχτηκε να γίνει η άσκηση στην Ελλάδα υπό αυτούς τους όρους, ωστόσο συμμετέχει σ' αυτή. Συμμετέχει δηλαδή σε μια άσκηση, όπου στους χάρτες των σχεδίων της, το μισό Αιγαίο καταγράφεται σαν «γκρίζα», χωρίς ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, περιοχή.

Στην άσκηση, που είναι για φέτος η μεγαλύτερη αμφίβια άσκηση στη νότια περιοχή του ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχουν πάνω από 8.000 στρατιώτες, 70 περίπου πλοία και 170 αεροσκάφη από 12 χώρες -μέλη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ). Συνολικά τρεις αεροναυτικές δυνάμεις κρούσης και αποβατική δύναμη μεγέθους δύο αμφίβιων ταξιαρχιών. Οι χώρες αυτές, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «συμμετέχουν με υψηλής ετοιμότητας δυνάμεις και θα ασκηθούν ως "Περιφερειακή Δύναμης Αντίδρασης" ικανή να διεξάγει Ειρηνευτικές Αποστολές καθώς και Επιχειρήσεις Διαχείρισης Κρίσεων».

Ο χαρακτήρας της άσκησης περιγράφεται από το ΓΕΕΘΑ: «Ασκήσεις όπως η "DG02" παρέχουν τη δυνατότητα διατήρησης της ετοιμότητας των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ώστε να επέμβουν άμεσα σε οποιαδήποτε κρίση. Η άσκηση "DG02" σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να βελτιώσει τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να διεξαγάγει "πολυεθνικές, αμφίβιες και ναυτικές επιχειρήσεις", επιχειρήσεις "επίδειξης ισχύος κατά τη διαχείριση κρίσεων", βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα μεταξύ αμφίβιων, χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων δραστηριοτήτων. Καθώς διασφαλίζει την απαιτούμενη ετοιμότητα των στρατευμάτων του, προτεραιότητα του ΝΑΤΟ συνεχίζει να παραμένει η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας μέσα από διάλογο και συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει εκπαίδευση με τα έθνη - μέλη του προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη"».

Η άσκηση «DG02» προγραμματίστηκε από το Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Νότιας Ευρώπης (AFSOUTH) και θα διεξαχθεί υπό τη διοίκηση του διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Κρούσης και Υποστήριξης Νότιας Ευρώπης (COMSTRIKFORSOUTH) Αμερικανό υποναύαρχο Scott A. Fry.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ