Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Σε άμιλλα με τις ΗΠΑ για περισσότερους εξοπλισμούς

Οι πιέσεις για τον ευρωστρατό εντείνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη

«Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο» του ευρωστρατού και οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά καλά κρατούν και εντείνονται. Είναι το συμπέρασμα των χτεσινών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν η πρώτη επίσημη συνεδρίαση ενός Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, καθώς μέχρι τώρα συνεδρίαζε άτυπα.

Οι πιέσεις επαναλήφθηκαν και πάλι προς την ελληνική πλευρά για να αποδεχτεί το «κείμενο της Αγκυρας» για τον ευρωστρατό, με βάση το οποίο η Τουρκία, αν και δεν είναι μέλος της ΕΕ, αποκτά αποφασιστικό ρόλο στον ευρωστρατό, αφού ως μέλος του ΝΑΤΟ θα έχει δικαίωμα «βέτο» στις αποστολές του. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, εισέπραξε και πάλι το τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά διατάσσεται να άρει τις επιφυλάξεις της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη, που θα γίνει τον Ιούνη.

Το θέμα τέθηκε από την ισπανική προεδρία της ΕΕ τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των «15», όσο και σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, όπου συμμετείχε και ο γγ του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον. «Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε το κείμενο της Αγκυρας χωρίς τροποποιήσεις και αλλαγές που να καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις», είπε σε δηλώσεις του ο Γ. Παπαντωνίου. Πρόσθεσε δε ότι η ισπανική προεδρία και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ο Χ. Σολάνα, έχει αναλάβει διερευνητική πρωτοβουλία, η οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα. Ο όρος της αποδοχής από την ελληνική πλευρά του κειμένου της Αγκυρας μπαίνει προκειμένου οι «15» να διακηρύξουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, γνωστή ως ευρωστρατός.

Η Ελλάδα διαφώνησε με τους υπόλοιπους «14» και στο θέμα της σύστασης μηχανισμού για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων, αφού η ελληνική πλευρά επιμένει να ενταχθούν στη διαδικασία η Κύπρος και η Μάλτα, προκειμένου να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, παραδέχτηκε χτες πως «βεβαίως, έχουμε μπροστά μας και το θέμα της τελικής συμφωνίας για τον ευρωστρατό και δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Οπως αρκετές δυσκολίες πιθανό να υπάρχουν και στο Κυπριακό. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύψουμε την πραγματικότητα».

Κατά τ' άλλα οι 15 υπουργοί Αμυνας της ΕΕ δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Αναζήτησαν τρόπους για την κάλυψη των κενών που έχουν διαπιστωθεί στις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Δύναμης και συμφώνησαν να αυξηθούν οι εθνικές συμμετοχές σε υλικά και μέσα. Σύμφωνα δε με τον Γ. Παπαντωνίου, οι «15» συζήτησαν και το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να μη διευρυνθεί περαιτέρω η ψαλίδα που χωρίζει την ΕΕ από τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα, είπε ο υπουργός Αμυνας, θα εξετάσει τα κενά τα οποία υπάρχουν. Και φυσικά θα εξετάσει τη δική της δυναμικότητα να συνεισφέρει στη συμπλήρωσή τους. Ακόμα ως υπουργός Αμυνας δεν μπορώ να κάνω καμία συγκεκριμένη δήλωση έως ότου με ενημερώσουν τα Γενικά Επιτελεία. Πάντως, σε γενικές γραμμές εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προσφορές, ανάλογα με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες για να γίνει επιχειρησιακά ικανή αυτή η Δύναμη της Ταχείας Αντίδρασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ