Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΜΒΕΤΣΟΣ
Θέλουν ραδιοφωνικούς σταθμούς πολλών ταχυτήτων

Δήλωση του Διευθυντή του «902 Αριστερά στα FM»

Σχετικά με το θέμα, ο διευθυντής του «902 Αριστερά στα FM», Στάθης Βαμβέτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρόκειται, από την πλευρά της κυβέρνησης, για μια προσπάθεια να αναδιατάξει το ραδιοφωνικό τοπίο, παρά το γεγονός φυσικά ότι πρόσφατα έχουν δοθεί αυτές οι άδειες σε 35 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί η ενημέρωση σε λίγα χέρια, σε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα μεγάλων εταιριών ή ραδιοφωνικών σταθμών, που φυσικά θα προωθούν την κυβερνητική πολιτική. Και αυτό φαίνεται και από την παράγραφο 4 της τροπολογίας, όπου εκεί αναλαμβάνεται και η δέσμευση ότι υποχρεούνται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, που θα εκπέμπουν από δεύτερο σημείο εκπομπής, άρα και δεύτερη συχνότητα, να μεταδίδουν δωρεάν και για όσο χρόνο απαιτηθεί κάθε είδους μηνύματα και πληροφορίες, τις οποίες οι αρμόδιες αρχές επιθυμούν και εφόσον οι αρμόδιες αρχές κρίνουν ότι πρόκειται για την προστασία του δημοσίου εν γένει συμφέροντος.

Πρόκειται για χειραγώγηση πλέον της κοινής γνώμης από την πλευρά αυτών των ενημερωτικών σταθμών, που θέλει η κυβέρνηση να τους δώσει δεύτερο σημείο εκπομπής. Γιατί, ποιος είναι αυτός που θα κρίνει αν το δημόσιο συμφέρον στη συγκεκριμένη στιγμή είναι το Α ή το Β, όπως για παράδειγμα με τον πρόσφατο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ή σεισμούς κλπ. Κάποια, λοιπόν, αρμόδια κρατική αρχή μπορεί να απευθύνει και να διοχετεύει μηνύματα δωρεάν και οι σταθμοί αυτοί να εκλαϊκεύσουν την πολιτική της κυβέρνησης.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι με αυτή την τροπολογία «φωτογραφίζονται» ραδιοφωνικοί σταθμοί κι αν θέλετε ορισμένοι ενημερωτικοί σταθμοί. Γιατί, από το σύνολο των 35 ραδιοφωνικών σταθμών περίπου οι επτά σταθμοί θα έχουν το προνόμιο εκπομπής κι από άλλα σημεία. Εδώ, λοιπόν, φωτογραφίζονται συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Και από την άποψη αυτή η τροπολογία είναι αντισυνταγματική. Πρόκειται για διαχωρισμό των ραδιοφωνικών σταθμών σε πολλές ταχύτητες.

Αλλά οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο παραχωρείται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και αυτοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενημερώσουν, ο καθένας από τη δική του πλευρά, το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Αρα, λοιπόν, όταν έρχεται το κράτος και παραχωρεί αυτή τη στιγμή περισσότερα σημεία εκπομπής, εδώ υπάρχει ανισότητα στη μεταχείριση και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Συνέπειες και στην ακροαματικότητα των υπόλοιπων ραδιοσταθμών, ενημερωτικών και μουσικών, συνέπειες οικονομικές, γιατί ορισμένοι θα λάβουν τη διαφημιστική πίτα και φυσικά θα υπάρχουν συνέπειες τεχνικού περιεχομένου, καθώς θα υπάρχουν παρεμβολές ανάμεσα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στην ουσία οδηγούμαστε στο κλείσιμο ορισμένων ραδιοσταθμών ενημερωτικών και μουσικών και συγκέντρωση του ραδιοφωνικού τοπίου σε λίγα χέρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ