Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Με την προσδοκία ότι η ανάμειξη του Κόφι Ανάν θα δημιουργήσει την απαραίτητη κινητικότητα στη διαδικασία των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση, ο Κόφι Ανάν θα φτάσει στη Λάρνακα, αργά σήμερα το βράδυ.

Στις 10.30 το πρωί αύριο, Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και αμέσως μετά με τον Ραούφ Ντενκτάς. Το απόγευμα θα γίνει κοινή συνάντηση και δείπνο, στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν αναμένεται από τον κ. Ανάν ούτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, αλλά ούτε και εναρκτήρια δήλωση, του τύπου που έγινε στο παρελθόν στη Νέα Υόρκη.

Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε ο κ. Παπαπέτρου, έχουν τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα, για να προωθήσουν το στόχο τους, για ταχεία προώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ του Ραούφ Ντενκτάς και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ.

Μέσα από τις δηλώσεις Γιλμάζ, στέλνεται το μήνυμα ότι η Τουρκία προσεγγίζει στο δίλημμα μεταξύ της συνέχισης της κατοχής της Κύπρου και της συνέχισης της ευρωπαϊκής της πορείας.

«Βήμα - βήμα»
προτείνουν οι Αμερικανοί

Βήμα με βήμα επίλυση των διαφόρων ζητημάτων προς μια συνολική διευθέτηση μέσω μιας διαδικασίας «πάρε-δώσε», υποστηρίζει ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Μπάντλερ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής πήγε χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη την επίσκεψη στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο κ. Μπάντλερ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση και στοχεύουν έως τον Ιούνη, να υπάρξει πρόοδος στις ουσιώδεις πτυχές.

Κάτι απτό, πρόσθεσε, όπως αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Αλβάρο ντε Σότο, το οποίο σημαίνει κάτι συγκεκριμένο, μια πραγματική κίνηση προς την κατεύθυνση συνολικής διευθέτησης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ανάν, ο κ. Μπάντλερ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι μια πολύ σημαντική διεθνής προσωπικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν, πρόσθεσε, ότι με την επίσκεψή του ο κ. Ανάν θα έχει μια καλή ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει για την πολιτική βούληση που χρειάζεται, ώστε να αρχίσει να λαμβάνει απτά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε ο νέος κύκλος συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς (2002-09-12 00:00:00.0)
Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στο Παρίσι Κληρίδη και Ντενκτάς (2002-08-01 00:00:00.0)
Αρχίζουν οι «έμμεσες» συνομιλίες; (2001-07-28 00:00:00.0)
Προς «έμμεσες συνομιλίες»; (2001-07-25 00:00:00.0)
Βλέπει "εμπόδια" για τους "S-300" ο Α. Τσοχατζόπουλος (1998-10-02 00:00:00.0)
"Απειλή για μας, η πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου" (1998-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ