Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στο Παρίσι Κληρίδη και Ντενκτάς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν μαζί του στις 6 Σεπτέμβρη στο Παρίσι. Και οι δύο ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Λευκωσία, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο επισκέφθηκε χτες το πρωί τον «Γλαύκο Κληρίδη, τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, και τον Ραούφ Ντενκτάς, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για να διαβιβάσει πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα να συναντηθούν μαζί του στο Παρίσι στις 6 Σεπτέμβρη 2002, ώστε να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα κατάσταση και να εξετάσουν κατά πόσο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια πορεία για να προχωρήσουν», οι συνομιλίες.

«Και οι δύο ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα», προσθέτει η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Μ. Παπαπέτρου

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα υποβάλει οποιοδήποτε σχέδιο για λύση του Κυπριακού στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Παρίσι, στις 6 Σεπτέμβρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι δεν πιθανολογεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσκληση για τις συναντήσεις στο Παρίσι, δήλωσε ότι αυτή αντανακλά την αγωνία των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα, όχι μόνο για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες, αλλά και για την εμπλοκή στην όλη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η πρόσκληση είναι τόσο για κοινή συνάντηση Ανάν - Κληρίδη - Ντενκτάς, όσο και χωριστές συναντήσεις με τους δύο. Στην πρόσκλησή του, που επιδόθηκε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Αλβάρο ντε Σότο και έγινε αποδεκτή και από τους δύο ηγέτες, επισημαίνονται οι δυσκολίες που εμφανίζονται στη διαδικασία των συνομιλιών.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι συναντήσεις θα γίνουν με την ευκαιρία της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα στο Παρίσι κατά την επιστροφή του από το Γιοχάνεσμπουργκ, δεν απέκρυψε τη μεγάλη σημασία τους, κάνοντας λόγο για τις ανησυχίες των Ηνωμένων Εθνών εξαιτίας της έλλειψης προόδου. Ο εκπρόσωπος, πάντως, αποσύνδεσε τις συναντήσεις στο Παρίσι από το Συμβούλιο Υπουργών της Κοπεγχάγης στα τέλη Οκτωβρίου και την αναμενόμενη προκαταρκτική απόφαση στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη της Κύπρου και άλλων χωρών στην επόμενη διεύρυνση.

«Ολα αυτά», είπε, «είναι προκαθορισμένα και παλιά και δε βλέπω διασύνδεση με αυτό το γεγονός».

Ωστόσο, επισήμανε ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για λύση και αυτό είναι κάτι το οποίο απασχολεί τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος ακριβώς κάνει την κίνησή του λόγω του Συμβουλίου Υπουργών στις 23-24 Οκτωβρίου, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, κατά το οποίο θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διεύρυνση και τις χώρες που θα κληθούν να συμμετάσχουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών (2003-01-15 00:00:00.0)
Αρχισε ο νέος κύκλος συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς (2002-09-12 00:00:00.0)
Αποφάσισαν να συνεχίσουν να συζητάνε (2002-09-07 00:00:00.0)
«Επιταχύνουν» τα Ηνωμένα Εθνη για οριστική λύση (2001-12-07 00:00:00.0)
Δεν αποκλείεται και δεύτερη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-11-24 00:00:00.0)
Διπλωματικός πυρετός ενόψει της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ