Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών

Τα Ηνωμένα Εθνη στη Λευκωσία ανακοίνωσαν επίσημα ότι επαναρχίζουν σήμερα το πρωί οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Μπράιαν Κέλι, ο κ. ντε Σότο, ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα συναντηθούν σήμερα στις 11 το πρωί στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στον ίδιο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι απευθείας συνομιλίες.

Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο στη σημερινή συνάντηση και στο γεύμα θα παρακαθήσουν και σύμβουλοι των δύο ηγετών και του κ. ντε Σότο. Ενδεχομένως να είναι παρόντες σύμβουλοι για σκοπούς καταγραφής των πρακτικών.

Η σημερινή επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών πραγματοποιείται σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη αυτής της προσπάθειας των ΗΕ για επίτευξη λύσης. Οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό άρχισαν με κοινή συνάντηση στις 16 Γενάρη πέρσι, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι τον «στεναχώρησαν» οι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ότι οι δύο πλευρές έχουν προσεγγίσει πολύ η μια την άλλη.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ρ. Ντενκτάς είπε: «Δεν μπόρεσα να καταλάβω πού έχουμε προσεγγίσει ο ένας τον άλλο. Αυτά τα λέει τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε επίσης πως «η ΕΕ Θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του γιατί επιθυμεί την ένταξη του συνόλου της Κύπρου στην Ενωση». «Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουμε υπομονή και αποφασιστικότητα. Δε θα πρέπει να διασπαστεί ο λαός μας», κατέληξε ο Ρ. Ντενκτάς.

Διάσταση απόψεων Κληρίδη - Μαρκίδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου παραδέχτηκε ότι υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις Κληρίδη και Μαρκίδη κατά πόσο είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον μια λύση του Κυπριακού, αλλά πρόσθεσε ότι ο γενικός εισαγγελέας δεν αμφισβητεί την πολιτική Κληρίδη.

Ο Μ. Παπαπέτρου σχολίαζε τη δήλωση Μαρκίδη ότι όσο ο Ντενκτάς βρίσκεται στην εξουσία δεν πρόκειται το Κυπριακό να επιλυθεί.

Αφού επισήμανε ότι Κληρίδης και Μαρκίδης είναι αδύνατον να συμπίπτουν στα πάντα, ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πως αν αποτύχει η παρούσα προσπάθεια, η λύση θα μετατεθεί σε βάθος χρόνου, σε άλλες συγκυρίες, με πιθανότατα δυσμενέστερα δεδομένα.

Ο Μ. Παπαπέτρου είπε επίσης ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Κληρίδης επανεκλεγεί και διαπιστώσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης, θα παραιτηθεί.

Μεγάλο συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

Μαζικά οι Τουρκοκύπριοι πήραν μέρος στο χτεσινό συλλαλητήριο που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το συλλαλητήριο ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο και το εντονότερο σε παλμό που έγινε ποτέ, με αξίωση είτε την υπογραφή συμφωνίας για λύση του Κυπριακού από το Ραούφ Ντενκτάς, είτε την απομάκρυνσή του.

Ολοι οι ομιλητές επέκριναν την πολιτική Ντενκτάς, ενώ στο συλλαλητήριο επικρατούσε το γαλάζιο χρώμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το καθεστώς Ντενκτάς είχε πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο χώρο του συλλαλητηρίου και στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας».

Σε αντιπερισπασμό οι υποστηρικτές του Ντενκτάς οργανώνουν σήμερα δικό τους συλλαλητήριο για στήριξη της πολιτικής του κατοχικού ηγέτη.

Οι κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στα Κατεχόμενα για να καλύψουν το συλλαλητήριο εναντίον του Ντενκτάς. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», πέρασαν από το σημείο ελέγχου και έφθασαν ως το τουρκικό φυλάκιο, για να βρεθούν όμως αντιμέτωποι με την άρνηση των κατοχικών δυνάμεων, που δεν τους επέτρεψαν τη διέλευση.

Πιέζουν οι Αμερικανοί

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Ουέστον κάλεσε χτες στην Αγκυρα τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιλυθεί το Κυπριακό πριν από το τέλος Φλεβάρη.

«Ολος ο κόσμος πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για το Κυπριακό, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασέρ Γιακίς.

«Πρέπει να πω ότι βγήκα με αναπτερωμένο ηθικό από τις συναντήσεις μου», πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσισαν να συνεχίσουν να συζητάνε (2002-09-07 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν χτες οι απευθείας συνομιλίες (2002-01-17 00:00:00.0)
Συζητούν για λύση μέχρι τον Ιούνη (2001-12-08 00:00:00.0)
«Επιταχύνουν» τα Ηνωμένα Εθνη για οριστική λύση (2001-12-07 00:00:00.0)
Τις νέες εξελίξεις αξιολόγησε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου (2001-12-06 00:00:00.0)
Δεν αποκλείεται και δεύτερη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ