Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Υποκριτική η ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια της συζήτησης για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Για να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ τα προσαρμόζει στα μέτρα της. Δε δυσκολεύεται να υπερασπίσει τα δικαιώματα πχ. των ομοφυλόφιλων, αποσιωπά όμως το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία, στην υγειονομική φροντίδα, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην άθληση. Παράλληλα, προωθεί συστηματικά τη συρρίκνωση και αφαίρεση δημοκρατικών κατακτήσεων, με πρόσχημα την τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση.

Η Ευρωενωσική εκδοχή για τα δικαιώματα καταγράφηκε στο λεγόμενο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τον οποίο το ΚΚΕ έχει καταγγείλει και έχει καταψηφίσει ως ανεπαρκή και παραπλανητικό. Με βάση αυτό το κείμενο κρίνει η έκθεση που συζητούμε, τα δικαιώματα και έτσι δεν περιέχει την παραμικρή αναφορά στη δουλεία των νέων εργασιακών σχέσεων, στη διάλυση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών παροχών. Δεν αντιτίθεται στο πλέγμα των τρομονόμων, ενώ αγνοεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Σένγκεν, την αποσιώπηση, διαστρέβλωση, ακόμα και δίωξη ιδεών που ενοχλούν το σύστημα.

Είναι θετικό ότι η έκθεση εντοπίζει μια σειρά παραβιάσεις, όπως βασανιστήρια κρατουμένων, εμπορία ανθρώπων, την αναστολή δικαιωμάτων στη Γένοβα. Είναι επίσης θετικό το ότι ζητά χωρισμό εκκλησίας και κράτους, επικρίνει την παιδική εργασία, επισημαίνει αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων κατά της τρομοκρατίας και της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση, μιλά για κοινωνική χειραφέτηση των γυναικών.

Η αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά και η ίδια η έκθεση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την ΕΕ. Η βελτίωση δεν μπορεί να προέλθει παρά από την ένταση της πάλης του λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ