Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ «ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ»
«Σαρώστε τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα... »

Eurokinissi

«Φουλ τις μηχανές» για την ολοσχερή κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Ελληνική Προεδρία. Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προώθησης των αντιασφαλιστικών μέτρων επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με υπόμνημά της, το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Σημειώνεται ότι η αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων, και ειδικότερα των συνταξιοδοτικών, περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Οι επισημάνσεις της Κομισιόν, σε σχέση με τις θέσεις που έχει διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τους αμέσως επόμενους μήνες και υπό το πρόσχημα της βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής οικονομίας θα έχουμε στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, προώθηση μέτρων όπως αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξιμων αποδοχών, ενθάρρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει το Μάρτη στις Βρυξέλλες, στο υπόμνημα της Κομισιόν τονίζεται ότι πολλές καίριες μεταρρυθμίσεις βραδυπορούν και καθυστερούν στο πλαίσιο πολλών εθνικών οικονομιών της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι μόνον από την ατολμία μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό τομέα, υπονομεύονται τα δημοσιονομικά μεγέθη «πολλών (εθνικών) οικονομιών» στο άμεσο μέλλον.

Προσκαλούνται, με το ίδιο υπόμνημα, οι ηγέτες της ΕΕ να επιταχύνουν σαφώς τις οικονομικές, αλλά και κοινωνικές «μεταρρυθμίσεις», ώστε γύρω στο 2010, όπως άλλωστε τέθηκε στόχος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας, η ΕΕ να καταστεί η «πλέον ανταγωνιστική οικονομία στον πλανήτη».

Αντιθέτως, και σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου εγγράφου της Επιτροπής, καλύτερη παρουσιάζεται η εικόνα στον τομέα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπου «εξαιτίας των δομικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας μετά το 1996, προέκυψαν συνολικά σε όλη την ΕΕ περισσότερες από 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, από αυτές μισό εκατομμύριο το 2002».

Οσον αφορά στα εθνικά συστήματα κοινωνικής προστασίας --συντάξεις κ.λπ.--από την Επιτροπή πιστοποιήθηκε ότι εφ' όσον υπάρχει γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ, που θα γίνει μάλιστα εντονότερη στο άμεσο μέλλον, προέχει ο συνταξιοδοτικός τομέας να μεταρρυθμιστεί με τρόπο ριζικό, αλλιώς τα δημοσιονομικά μεγέθη πολλών εθνικών οικονομιών θα υπονομευτούν αναλόγως, ακόμα και στις «ισχυρές» οικονομίες όπως η γερμανική, η γαλλική ή η ιταλική.

Τονίστηκε ότι η υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα και στη φάση της κυκλικής ύφεσης, που διανύει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ