Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντολή για ακόμα πιο αντιλαϊκές αλλαγές

Στο στόχαστρο συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες

Νέες συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των αντιλαϊκών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και υπέρ της δραστικής μείωσης των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με θέμα την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών το 2002 στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

H Ελλάδα, σύμφωνα με το κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται σ' αυτήν, συγκαταλέγεται μεταξύ των κοινοτικών χωρών που σε γενικές γραμμές θεωρούνται ότι κατέχουν μια «ενδιάμεση» θέση σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών για το 2002. Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη βάση των κατευθύνσεων της Κομισιόν στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, ενώ χαρακτηρίζεται περιορισμένη η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία, όπως επισημαίνεται, είναι αβέβαιο εάν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα. Χαρακτηρίζονται δε ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων και των πρωτογενών δαπανών καθώς και για την εξασφάλιση σταθερής μείωσης του δημόσιου χρέους. Δηλαδή, κατεύθυνση για μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Επιβραβεύονται οι αλλαγές στο χώρο των εργασιακών σχέσεων. Ετσι, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής για την αγορά εργασίας, αναγνωρίζεται ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος κυρίως στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης για τη βελτίωση των προσόντων του εργατικού δυναμικού ως απάντηση στις ανάγκες της αγοράς. Αναγνωρίζονται επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να ενθαρρυνθούν οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και τα κίνητρα που έχουν δοθεί στην προώθηση της εργασίας μέσω των φορολογικών μεταρρυθμίσεων για τις κρατήσεις και τις παροχές. Σύμφωνα όμως με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά δεν είναι ακόμη επαρκή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παραλείπει να αναγνωρίσει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επιχειρηματικότητα και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ επισημαίνεται η μικρότερη πρόοδος στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Οσον αφορά στους μισθούς, με την έκθεση αυτή στρώνεται το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεσή τους, καθώς, όπως εκτιμάται, το 2002 στην Ελλάδα η ονομαστική αύξηση των μισθών ήταν 6,5% σε σχέση με το 2001, η οποία είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Η δε πραγματική αύξηση, σύμφωνα πάντα με τους δικούς τους υπολογισμούς, εκτιμάται πως το 2002 ήταν 3,1%, χωρίς όμως εδώ να λαμβάνεται υπόψη ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι δραστικά χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, αναφέρεται ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,1% το 2002 σε σχέση με το 2001. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση στους «15», όπου η αντίστοιχη αύξηση ήταν 0,6% και στην ευρωζώνη 0,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ