Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφάσισαν να είναι ... καλοί οικοδεσπότες!

Γ. Ρόκος: Να συνταχτούμε με τους λαούς που αντιστέκονται

Σε αντίθεση με το γενικότερο λαϊκό αίσθημα καταδίκης της πολιτικής των ηγετών της ΕΕ και τις προετοιμασίες που γίνονται, για να εκφραστεί αυτή η διάθεση με μεγάλες κινητοποιήσεις στη διάρκεια της Συνόδου τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης διακήρυξε -με εξαίρεση τη ΝΑΣΥ- ότι θα φανεί καλός οικοδεσπότης και θα συμβάλει στην εξασφάλιση της ησυχίας των συμμετασχόντων στη σύσκεψη. Στην πρόταση του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη να συμβάλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην «εύρυθμη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τη συνεργασία των κοινωνικών, επαγγελματικών, επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων» η νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ είχε να αντιπαραθέσει μόνο τη διαφωνία της επί του τεχνικού μέρους, συμφωνώντας απόλυτα στην ουσία.

Γενικότερα, την πλήρη συμφωνία τους σε όλα τα κεντρικά πολιτικά θέματα που συζητήθηκαν στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης εξέφρασαν οι νομαρχιακές παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ κι αυτό παρ' όλο που οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων παρατάξεων οι Π. Ψωμιάδης και Γρ. Χατζησάββας αναλώθηκαν σε άγονες κοκορομαχίες εντυπώσεων. Αποτελούσε η συνεδρία αυτή δείγμα γραφής για το τι θα ακολουθήσει σ' αυτή την τετραετία. Στα ζητήματα της ΕΕ δεν υπήρχε καμία αντίρρηση να υιοθετηθεί η λογική διαχείρισης και η αποδοχή να συμμορφωνόμαστε στις επιταγές των Βρυξελλών για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε πόλη υπηρεσιών. Στο ψήφισμα της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΝΑΣΥ) για την καταδίκη του επερχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι τρεις άλλες παρατάξεις συμφώνησαν σ' ένα αόριστο «ειρηνόφιλο» κείμενο. Στην εκλογή αντιπροσώπων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΝΣΘ) στην ΕΝΑΕ υπήρξε καθαρή συμπαιγνία, καθώς έλαβαν η παράταξη του Π.Ψωμιάδη (ΝΔ) 20 από τις 23 έδρες που κατέχει στο ΝΣΘ, η παράταξη του Γρ. Χατζησάββα (ΠΑΣΟΚ) 7 από τις 10 και ο Μ.Τρεμόπουλος (ΣΥΝ) 5 ενώ έχει μόνο μία έδρα. Ετσι εκλέχτηκε ο Μ.Τρεμόπουλος και αποκλείστηκε η ΝΑΣΥ που διαθέτει τρεις έδρες στο ΝΣΘ.

Ας σημειωθεί ότι στην πρόταση του νομάρχη Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας και την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής της ΝΑΣΥ Γ. Ρόκος ζήτησε να μην επικρατήσει η λογική των καλών οικοδεσποτών που δέχονται «τους καλούς» Ευρωπαίους ηγέτες. «Να συνταχθούμε με τους λαούς που αντιστέκονται, να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί τους και να είμαστε παρόντες στις διαδηλώσεις καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής των ηγετών της ΕΕ», τόνισε. Στο ίδιο πνεύμα οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Μ. Σπυριδάκης και Γ. Ζιώγας ζήτησαν από το ΝΣΘ να αντιταχθεί σ' αυτούς που προωθούν πολιτικές που θίγουν τα εργασιακά δικαιώματα και προετοιμάζουν πολέμους, υπακούοντας στα κελεύσματα του πλανητάρχη καθώς και λύσεις σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Τέλος, σε σύντομη παρέμβασή του ο Κ. Δρούτσας, μιλώντας από μέρους της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ζήτησε να συμπαραταχτεί το ΝΣΘ με το λαϊκό αίτημα, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη βαρβαρότητα, έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τους ηγέτες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ