Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Βόλτα» στα δυτικά Βαλκάνια

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ως προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς όσο και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, αλλά και ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σημείωσαν στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών την επιθυμία τους να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική στην περιοχή, με απώτερο στόχο την ένταξη της χώρας στη νέα διευρυμένη ΕΕ.

Και οι δυο πλευρές αναγνώρισαν ότι το Κόσσοβο αποτελεί μείζον πρόβλημα, το οποίο - όπως δήλωσαν - θα πρέπει να επιλυθεί βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων, αρχών και αξιών.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε, ότι η Ελληνική Προεδρία θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και γι' αυτό κατά τη διάρκεια της παράλληλης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση και ξεκάθαρο μήνυμα από τις βαλκανικές χώρες ότι προωθούν τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοκρατία, την ασφάλεια, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελπίζουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, των διμερών σχέσεων, η Ελλάδα θα χορηγήσει στη Γιουγκοσλαβία το ποσό των 265 εκατ. ευρώ μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης της Γιουγκοσλαβίας και να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και ο νέος καταστατικός χάρτης για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ώστε να προχωρήσουν αυτές οι χώρες στον ευρωπαϊκό δρόμο, επιλύοντας παράλληλα το πρόβλημα του Κοσσόβου.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα είναι στο Σαράγεβο όπου θα παρευρεθεί στην τελετή ανάληψης της αστυνομικής ειρηνευτικής δύναμης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα με την επίσκεψή του στην Πρίστινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ