Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Χρήσιμη» στην αντιλαϊκή επίθεση

Πλειοδοτεί υπέρ των πολιτικών και των μέτρων της ΕΕ η ηγεσία της ΝΔ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να δημαγωγεί αχαλίνωτα, εμφανίζοντας αυτές τις πολιτικές ως φιλολαϊκές. Οι χτεσινές τοποθετήσεις της ΝΔ τόσο για το αγροτικό όσο και για την έκθεση της Κομισιόν για την ευρωοικονομία, επιβεβαιώνουν ότι στόχος της είναι αφ' ενός να φανεί «χρήσιμη» για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να κερδίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μέσω σκληρής, στα λόγια, επίθεσης κατά της κυβέρνησης και παραπλανητικών υποσχέσεων.

Είναι χαρακτηριστική η στάση απέναντι στα προβλήματα των αγροτών, τα οποία αποτέλεσαν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή. Η ηγεσία της ΝΔ περιορίστηκε, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, στις πασίγνωστες διαπιστώσεις του τύπου «τα προβλήματα των αγροτών διογκώνονται καθημερινώς», καταγγέλλοντας την «αδιάφορη» κυβέρνηση και τα ατελέσφορα μέτρα που εξαγγέλλει, αλλά την ίδια στιγμή τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής! Περισσότερο σαφής ο Γ. Σουφλιάς αντιτάχθηκε στην... παροχολογία της κυβέρνησης γιατί έτσι δε λύνονται τα προβλήματα, ενώ την επέκρινε για «επιστημονικό λαϊκισμό».

Από την ίδια οπτική γωνία αντιμετωπίστηκε και η νέα έκθεση της Κομισιόν, η οποία σχολιάστηκε από τον αρμόδιο συντονιστή Γ. Αλογοσκούφη ως «δικαίωση» της κριτικής, που ασκεί το κόμμα του στην κυβέρνηση. Επιδιώκοντας να μεγαλώσει την πίεση στην κυβέρνηση απέδωσε στις «καθυστερήσεις», που σημειώνονται στην υλοποίηση των (νεοφιλελεύθερων) διαρθρωτικών αλλαγών τη... διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, τον υψηλό πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα!

Σε χτεσινοβραδινή του ομιλία στο ίδρυμα «Κ. Καραμανλή», με θέμα την κατάσταση στα Βαλκάνια, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία ευθυγραμμίζεται με την κυβέρνηση. Για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, για παράδειγμα, αυτό που έχει σημασία, κατά τον Κ. Καραμανλή, είναι «να κρατήσουμε ισχυρό και αρραγές το μέτωπο της ελευθερίας»(!) και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει μια «πολυμέρεια στη λήψη αποφάσεων», ενώ παρέπεμψε, όπως και ο Κ. Σημίτης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή ό,τι πουν τα μεγάλα αφεντικά. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, παραδέχτηκε ότι δεν περιμένει δίκαιη λύση, αλλά «τουλάχιστον να είναι λειτουργική και βιώσιμη». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε βελτίωση ορισμένων πλευρών στο «σχέδιο Ανάν», όπως στο ζήτημα διακυβέρνησης, των προσφύγων, των εποίκων, κ.ά.

Στο μεταξύ, ο Πέτρος Μολυβιάτης εξελέγη συντονιστής Εξωτερικών και ο Νίκος Αγγελόπουλος τομεάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατά τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χτες για την αντικατάσταση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αθανασίου Χειμάρρα, λόγω της εκλογής τους στο δήμο Αθηναίων και στη νομαρχία Φθιώτιδας αντίστοιχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφοροποιήσεις και «ισοδύναμα» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας (2015-07-21 00:00:00.0)
Ενισχυμένη συναίνεση εφ' όλης της ύλης (2011-01-13 00:00:00.0)
Απέναντι στα μπλόκα (2010-01-19 00:00:00.0)
«Υποκατάστατο» της κυβέρνησης (2001-07-06 00:00:00.0)
Ανησυχία για την ...κυβερνητική «παραλυσία» (2001-06-28 00:00:00.0)
Συμμερίζεται την "εθνική επιτυχία" (1997-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ