Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμμερίζεται την "εθνική επιτυχία"

Η "κριτική" της εστιάζεται στη μη ένταξη στο άτυπο συμβούλιο του ΕΥΡΩ

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για εθνική επιτυχία στο Λουξεμβούργο συμμερίζεται δημόσια η ηγεσία της ΝΔ, στο όνομα της προώθησης των "εθνικών στόχων". Κι αυτό παρόλο που κορυφαία στελέχη της εκτιμούν σε "κατ' ιδίαν" συζητήσεις ότι "αυτό που πετύχαμε στο Λουξεμβούργο είναι το αυτονόητο", καθώς και ότι "ήταν απόρροια της στρατηγικής της Τουρκίας που προκάλεσε την οργή των εταίρων και κυρίως της στάσης της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου που για δικούς τους λόγους δε θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ". Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, ενώ δημόσια τη θέση αυτή εξέφρασε ο Γ. Σουφλιάς.

Επισήμως, η ηγεσία της ΝΔ με δηλώσεις του εκπροσώπου της, κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι "με απειλές και εκβιασμούς το μόνο το οποίο μπορεί να καταφέρει είναι η περαιτέρω απομόνωσή της από την ευρωπαϊκή οικογένεια". Παράλληλα, τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας αποφασιστικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην πολιτική της κλιμάκωσης και της έντασης και της πρόκλησης από την πλευρά της Αγκυρας.

Εκεί που η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να σηκώσει τους τόνους είναι το γεγονός ότι η χώρα μας δε θα ενταχθεί στην πρώτη ζώνη του ΕΥΡΩ. Τη θέση της ηγεσίας ανέλαβε να εκφράσει "προς τα έξω" ο Στ. Μάνος, ο οποίος σε δήλωσή του, επικρίνει τον Κ. Σημίτη γιατί η Ελλάδα έμεινε έξω από τον πυρήνα της Ευρώπης, ενώ επισημαίνει τον "κίνδυνο" να ενταχθούν μέσω της Διεύρυνσης πρώην κομμουνιστικές χώρες και "να περιθωριοποιηθεί οριστικώς η Ελλάδα".

Στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών, δόθηκε πλήρης κάλυψη στον Στ. Μάνο σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη θέση του για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ. Η άποψη του Στ. Μάνου μάς εκφράζει, ήταν ο κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων των υπολοίπων, οι οποίοι "αφορίζουν" γενικά τις καταλήψεις ως μορφή διεκδίκησης οποιουδήποτε αιτήματος.

Την ίδια στιγμή όμως εντείνονται οι πιέσεις στον πρόεδρο του κόμματος να επανεξετάσει το σχήμα των τομεαρχών, ενώ δε λείπουν και οι εισηγήσεις για "ανασχηματισμό" του. Ο Κ. Καραμανλής, προς το παρόν, δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά προκειμένου να στείλει τα μηνύματα που θέλει, συγκαλεί για την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη τομεαρχών με θέμα τον απολογισμό δράσης τους και τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ