Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζητούν για λύση μέχρι τον Ιούνη

Το Φεβρουάριο αναμένεται ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα καταθέσουν σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα αποτελέσει βάση για συζήτηση μέχρι την τελική συμφωνία. Ενημερωμένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφέρουν ότι ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Αλβάρο ντε Σότο, μετά από τις πρώτες συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, θα προχωρήσει στην υποβολή εγγράφου, το οποίο θα προσφέρει στους δυο συνομιλητές περισσότερη από μια εναλλακτική επιλογή για κάθε πτυχή του προβλήματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως η λογική που αναπτύσσεται στις προτάσεις ντε Σότο είναι ένα «πάρε - δώσε» στα θέματα των εξουσιών και του εδαφικού.

Ο Διεθνής Οργανισμός επιχειρεί να διασφαλίσει τη μια διεθνή εκπροσώπηση του κράτους παράλληλα με την πλήρη αυτονομία των περιοχών και την υιοθέτηση της ιδέας για εκ περιτροπής προεδρία. Η αυτονομία των περιοχών θα προσφέρει τη δυνατότητα ακόμη και για χωριστές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Πάντως, τόσο ο Ντενκτάς κατά τη διάρκεια του «ιστορικού» δείπνου, που παρέθεσε προς τους Κληρίδη και ντε Σότο στα Κατεχόμενα, όσο και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του, έκαναν λόγο για λύση μέχρι τον Ιούνη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο Ντενκτάς είπε στον κ. Κληρίδη πως «μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό». Ο Κληρίδης απάντησε: «Ναι, έτσι σκέφτομαι και εγώ».

Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σε σχέση με τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, ξεκαθάρισε πως θα προτάξει στις συζητήσεις που θα έχει στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών, τα θέματα της κυριαρχίας και της πλήρους ισότητας. Οι Τούρκοι, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, θα ζητήσουν να ξεκαθαρίσουν τα θέματα αυτά και μετά να προχωρήσουν στις άλλες παραμέτρους.

Από την πλευρά της η Λευκωσία συστήνει αυτοσυγκράτηση και όχι ευφορία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, επισήμανε χτες ότι δεν υπάρχουν σημάδια αλλαγής της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δε θα έχουν νόημα εάν δεν οδηγήσουν σε ουσιαστικότατη πρόοδο, με την πάροδο 6 μηνών από την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. Η Λευκωσία, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μονομερείς χειρονομίες προς τους Τουρκοκυπρίους.

Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι ο πρόεδρος έχει συνεχώς στην ημερησία διάταξη το θέμα των χειρονομιών προς τους Τουρκοκύπριους. Αυτό αναμένεται να γίνει σε περίπτωση που προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και θα αφορά τρόπους ενίσχυσης οικονομικά των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, τα μέτρα αυτά ενδέχεται να προωθηθούν μέσα από προγράμματα της ΕΕ, όπως πρόσφατα με την ενεργοποίηση κονδυλίων για τους επιχειρηματίες. Ενισχυτικό των πιο πάνω είναι και η αναφορά της Ελληνίδας κοινοτικής επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, σε προχτεσινή ομιλία της στη Λευκωσία ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους αλλά τώρα όσο ποτέ υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη τα αναπτυξιακά προβλήματα και οι ιδιαιτερότητές τους».

Β. Λυσσαρίδης: Οδυνηρή κατολίσθηση

Οδυνηρή κατολίσθηση χαρακτήρισε ο Βάσος Λυσσαρίδης τα όσα έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα γύρω από το Κυπριακό.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΙ.ΣΟΣ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την ανακοίνωση για απευθείας συνομιλίες, χωρίς αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και την αποδοχή του Προέδρου Κληρίδη, της πρόσκλησης του Ραούφ Ντενκτάς για δείπνο στα Κατεχόμενα, η Τουρκία κατάφερε να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι διερχόμαστε τις πιο κρίσιμες ώρες της Κυπριακής ιστορίας.

Προκλητικός ο Τζεμ

Προκλητικός εμφανίζεται και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ σε νέες δηλώσεις του, με τις οποίες απειλεί πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, η Αγκυρα με τις δυνατότητες που έχει θα επιβάλει τη δική της.

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι το Κυπριακό πρόβλημα υφίσταται για 38 χρόνια και δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί σε μια-δυο συναντήσεις.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι σκοπός του δείπνου που παρέθεσε στο σπίτι του ήταν να δημιουργηθεί πιο ειλικρινής ατμόσφαιρα κάτι το οποίο εκτιμά ότι έγινε.

Η ελληνική κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας χτες περί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, αναφέρθηκε σε «σαφή πρόοδο», που «εκφράστηκε με τις αρχικές συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς» και για «δρόμο που άνοιξε», αν και απομένει αρκετός ακόμα να διανυθεί.

Διευκρίνισε, ωστόσο, για παν ενδεχόμενο, αναφερόμενος στις προθέσεις της τουρκικής πλευράς ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν υπάρχει πραγματική πρόθεση για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης ή στην πορεία θα εμφανιστούν άλλα προβλήματα», αλλά, όπως συμπλήρωσε, «η καλύτερη στάση είναι να επικροτήσουμε τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Σε επισημάνσεις δημοσιογράφων πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξακολουθεί να μιλά για δύο ξεχωριστά κράτη και δύο λαούς, ο Χρ. Πρωτόπαππας επανέλαβε «στις δηλώσεις που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως από τον πρωθυπουργό, έχει εκφραστεί η θετική εικόνα και η ικανοποίηση για το πρώτο βήμα, αλλά, αν θέλετε, και η εκτίμηση ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, ότι χρειάζεται πολλή δουλιά και ότι, βεβαίως, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα».

Αναφορικά με την αισιόδοξη δήλωση του Αλβάρο Ντε Σότο πως σε έξι μήνες το Κυπριακό θα έχει λυθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού αρνήθηκε την ύπαρξη κάποιου σχεδίου, από το οποίο πιθανά να πηγάζει η αισιοδοξία του Περουβιανού διπλωμάτη, δήλωσε «φυσικά, ευκταία μια λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αν ο κ. Ντε Σότο εκτιμά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, είμαστε οι πρώτοι που θα εκφράσουμε την ικανοποίησή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ