Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τις νέες εξελίξεις αξιολόγησε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνήλθε χτες το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση και αξιολόγησε τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά την προχτεσινή συμφωνία του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, για απευθείας συνομιλίες από το Γενάρη χωρίς προϋποθέσεις και με όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της αποδοχής από τον πρόεδρο Κληρίδη της πρόσκλησης του Ραούφ Ντενκτάς για να παρακαθήσει απόψε σε δείπνο στην οικία του κατοχικού ηγέτη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την προχθεσινή συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς και την έναρξη απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν απόψεις, υπέβαλαν ερωτήσεις και έγινε συζήτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η όλη συζήτηση. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κράτησε δυόμισι ώρες.

Αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμενόταν να μεταβεί στα κατεχόμενα για να παρακαθήσει σε δείπνο στην οικία του Ραούφ Ντενκτάς, που θα παραθέσει προς τιμήν του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πάει στα Κατεχόμενα. Ο Ραούφ Ντενκτάς απηύθυνε την πρόσκληση προς τον πρόεδρο Κληρίδη στη χθεσινή «πρόσωπο με πρόσωπο» συνάντησή τους. Το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ο πρόεδρος Κληρίδης να παρακαθίσει στο γεύμα όχι με την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου έχει τονίσει πως ούτε κατά διάνοια η συμμετοχή του προέδρου στο δείπνο αυτό σημαίνει έστω και έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

Εχει τονίσει επίσης πως με αυτό τον τρόπο θα δοθεί το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει εκ μέρους του προέδρου Κληρίδη η καλή θέληση να αξιοποιηθεί ένα κλίμα συναίνεσης, για να σπάσει το αδιέξοδο και να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανταποδώσει σύντομα την πρόσκληση και ο Ραούφ Ντενκτάς θα γευματίσει είτε στην οικία Κληρίδη είτε στο σκάφος του προέδρου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ χαιρέτισε χθες την απόφαση του Κύπριου προέδρου Γλ. Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς να αρχίσουν απ' ευθείας συνομιλίες στα μέσα Γενάρη στην Κύπρο. Ο κ. Ρίκερ συνεχάρη και τους δυο ηγέτες για τη συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντική εξέλιξη».

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και εκτενείς δηλώσεις που έκανε νωρίτερα για το θέμα ο κατ' εξοχήν αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό πρέσβης Τομ Γουέστον.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Με πρωτοσέλιδα αφιερώματα ο χθεσινός τουρκοκυπριακός Τύπος καλωσορίζει τη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς.

Η «Κίπρις» τιτλοφορεί τον πρωτοσέλιδο τίτλο της «Ιστορικό Βήμα» και αφιερώνει έξι σελίδες για τη συνάντηση. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθεί σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι, με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ψευδοβουλή, όπου θα γίνει αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων.

Η «Αβρούπα» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στην Υγειά σου» και αναφέρεται στο τσούγκρισμα των ποτηριών που θα γίνει στο αποψινό δείπνο που θα παραθέσει στα κατεχόμενα ο Ντενκτάς.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ακόμη ότι ο λαός πανηγυρίζει για τη χθεσινή συνάντηση, διότι είχε διψάσει για λύση. Αναφέρει επίσης, ότι ομάδα Τουρκοκυπρίων πορεύτηκε χθες στο φυλάκιο του Γερόλακκου, κρατώντας πανό που έγραφε «Φτάνει πια. Συμφωνήστε και υπογράψτε τη λύση για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ