Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
O πόλεμος του imperium

Για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, ότι δεν εκφράζει απροκάλυπτα, ή έντεχνα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αφήνοντας στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τα δόκανα των «κοινωνικών συναινέσεων» και του ευνουχισμού των διεκδικητικών αγώνων.

Το τελευταίο, λοιπόν, δελτίο του ΣΕΒ (τεύχος 598) αναφέρει ως προς τα - κατά τη γνώμη του - αίτια της παγκόσμιας οικονομικής δυσπραγίας: «Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου επιβαρύνει δραματικά το οικονομικό κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς δημιουργεί κατ' αρχάς αβεβαιότητα που τροφοδοτεί τόσο την επενδυτική, όσο και την καταναλωτική συμπεριφορά. Και στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, καμιά από τις οικονομίες δεν μπορεί να παραμένει αλώβητη...».

Εκτός όμως από τον «δεκαετή πόλεμο» και τους απειλούμενους νέους στόχους - στο όνομα της αντιτρομοκρατίας -, η αγριότητα και η επιθετικότητα της «νέας τάξης» και της καπιταλιστικής κυριαρχίας των αγορών, και ιδιαίτερα του μητροπολιτικού κέντρου είχε εκδηλωθεί πολύ νωρίς, με τα νέα δόγματα, ότι «θα επεμβαίνουμε παντού, όπου νομίζουμε ότι θίγονται τα συμφέροντά μας». Και όπου τα συμφέροντα των εφτά ισχυρών, με επικεφαλής την υπερατλαντική πλανητική δύναμη, σε σύνδεση και με την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης ως τα όρια της ομολογούμενης, τώρα, ύφεσης, εκφράζεται με την ιμπεριαλιστική θηριωδία του πολέμου.

Μέσα απ' αυτήν την πολιτική με άλλα μέσα, δηλαδή με τα δολοφονικά υπερσύγχρονα όπλα μαζικής εξόντωσης, φαίνεται όλο και περισσότερο η προσπάθεια αναδιανομής και εκμετάλλευσης, η εγκατάσταση προτεκτοράτων, ο έλεγχος των πηγών, των δρόμων του πετρελαίου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των νέων «αποικιών», η μετακίνηση επενδύσεων σε περιοχές φτηνών εργατικών χεριών, η εκβιαστική διείσδυση και ο έλεγχος των αγορών.

Ο ιμπεριαλισμός, στη σημερινή του φάση, αποκαλύπτει το στυγνό του πρόσωπο, απέναντι στο οποίο αντιπαρατάσσονται οι κοινωνικοί - ταξικοί αγώνες αντίστασης.


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός να είναι σε ετοιμότητα (2018-09-08 00:00:00.0)
Οι λαοί να ενισχύσουν την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ (2018-04-13 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «αξιοποίηση» πλουτοπαραγωγικών πηγών και υποδομών από τα μονοπώλια (2017-10-14 00:00:00.0)
Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους! (2017-08-04 00:00:00.0)
Πόλεμος με όλες τις μορφές για τα κέρδη των μονοπωλίων (2017-01-10 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και αντιθέσεις με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή (2016-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ