Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Στο επίκεντρο η «αξιοποίηση» πλουτοπαραγωγικών πηγών και υποδομών από τα μονοπώλια

Στοιχισμένοι σταθερά πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης που επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο και τις μπίζνες της στην ευρύτερη περιοχή που φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι, επικύρωσαν την περασμένη Πέμπτη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Κύρωση της Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Κρατών - Μελών της και της Δημοκρατίας του Καζακστάν».

Το νομοσχέδιο προσβλέπει στην «αξιοποίηση»... από το κεφάλαιο, ευρωενωσιακό και εγχώριο, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας αυτής, των υποδομών της, της γεωστρατηγικής της θέσης κ.ο.κ., εντείνοντας ταυτόχρονα το βαθμό εκμετάλλευση του λαού της.

Ενδεικτική των «προθέσεων» η αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι γνώμονας της Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για τη σύναψη της οποίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και του Καζακστάν βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2011, είναι «το υψηλό για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας επίπεδο επενδύσεων και εμπορίου κρατών - μελών της ΕΕ - Καζακστάν, καθώς και η στρατηγική σημασία της χώρας στην περιοχή».

Ενισχυμένη συμφωνία σημαίνει συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν από την Ενέργεια, την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τις Μεταφορές και φτάνει στην Παιδεία και την Υγεία. Αλλωστε, το νομοσχέδιο υπογράφεται από 18 υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής, το ενδιαφέρον της ΕΕ για τη διείσδυσή της στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είναι διαχρονικό μετά την αντεπανάσταση, «γιατί κυρίως έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, ανεπτυγμένη βιομηχανική υποδομή και κυρίως γιατί παίζουν έναν τεράστιο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή». Επιπλέον, με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ επιδιώκει «να ενισχύσει το ρόλο της στην Κεντρική Ασία. Το Καζακστάν παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή στα ζητήματα ασφάλειας, στις διαπραγματεύσεις για Συρία - Ιράν, στον ΟΗΕ, και στον ΠΟΕ για τα ζητήματα περιβάλλοντος». «Στο κέντρο της προσοχής τέτοιων συμφωνιών είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και βεβαίως η ντόπια αστική τάξη του Καζακστάν πιστεύει ότι εξυπηρετούνται τα δικά της συμφέροντα με τέτοιου είδους συμφωνίες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως ήδη στη χώρα είναι σε εξέλιξη σειρά καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ιδιωτικοποιήσεις, θεσμικό πλαίσιο κ.ο.κ.) για τη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε μια σειρά από τομείς, ενώ απαγορεύεται ο συνδικαλισμός και από το 2014 είναι εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ξεκαθάρισε ότι αυτές οι συμφωνίες «καμία μα καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών, είτε της ΕΕ είτε αυτών των χωρών και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Καζακστάν». Αντίθετα, τόνισε, όλα αυτά προωθούνται σε μια περιοχή με μεγάλους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ανταγωνίζονται με τα ρωσικά, τα αμερικανικά, τα κινεζικά για τη μοιρασιά της πίτας και τις σφαίρες επιρροής, γεννώντας νέους κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, εκφράζοντας τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης σημείωσε ότι «το Καζακστάν είναι χώρα που βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο στο μεταίχμιο προσπαθειών ολοκλήρωσης. Συμμετέχει στην Ευρασιατική Ενωση, που αποτελεί την προσπάθεια της Ρωσίας και των πρώην χωρών της Σοβιετικής Ενωσης που συνομιλούν μαζί της, να διαμορφώσουν μια ενιαία αγορά, συνομιλεί όμως και με την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, μπορεί να αποτελέσει και η δική μας χώρα γέφυρα στην προσπάθεια να συνδέσουμε αυτούς τους δύο οικονομικούς χώρους»... Ο ίδιος χαιρέτισε την πρόταση που είχε εκφράσει λίγο πριν ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου «να εξετάσουμε γενικότερα τις προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με την ευρασιατική οικονομική Ενωση υπό προϋποθέσεις και όρους για να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη μέσα από την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και αγαθών». Αξίζει να καταγραφεί και η στάση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που καταψήφισε, επειδή η ΕΕ «μπαίνει σφήνα στη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ