Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ»
Ανοίγει «ευκαιρίες» για τα μονοπώλια, επικίνδυνους δρόμους για τους λαούς

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε δήλωσή της σχετικά με την καταψήφιση της έκθεσης για τη «Διαστημική Στρατηγική της ΕΕ», στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση, γιατί αντιμετωπίζει το Διάστημα ως ευκαιρία κερδοφόρων επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους και ταυτόχρονα σαν ένα ακόμη εργαλείο για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ενίσχυση της καταστολής. Γι' αυτό ζητάει αύξηση των δαπανών της ΕΕ για τη διαστημική πολιτική της και κονδύλια από τα Περιφερειακά Ταμεία της, που θα κατευθυνθούν στο κεφάλαιο για ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, στη διαστημική πανεπιστημιακή έρευνα που τάσσεται στην υπηρεσία των επιχειρήσεων.

Η έκθεση καλεί την ΕΕ να αποκτήσει ανεξαρτησία σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στη χρήση του Διαστήματος και ζητάει την ενίσχυση των προγραμμάτων "Galileo" και "Copernicus", τα οποία σε μεγάλο βαθμό προωθούν στρατιωτική χρήση του Διαστήματος από την ΕΕ.

Επιδιώκει ακόμη το συνδυασμό της διαστημικής πολιτικής της ΕΕ με την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), αλλά και τη διπλή χρήση των διαστημικών προγραμμάτων (για στρατιωτικούς και μη σκοπούς), αξιοποιώντας έτσι και το Διάστημα στην επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική της. Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση ζητά τη χρήση διαστημικών μέσων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, για την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" και γενικά για την ενίσχυση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ και των κρατών - μελών της.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πόσο βάρβαρο και επικίνδυνο είναι το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις που το υπηρετούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ