Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια

Σε αγώνα για Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα καλεί η Οργάνωση του ΚΚΕ, με αφορμή την καταστροφική εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο

Με γοργά βήματα προχωρά η υλοποίηση μιας τεράστιας καταστροφικής επέμβασης στο όρος Βέρμιο. Πρόκειται για το Αιολικό Πάρκο Βερμίου, στα όρια των ΠΕ Κοζάνης και Ημαθίας, στους δήμους Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας, στο οποίο προβλέπεται να εγκατασταθούν 174 ανεμογεννήτριες με δυνατότητα παραγωγής 695 MW, σε έκταση 120.000 στρεμμάτων.

Η «Acciona Ενεργειακή ΑΕ» έχει λάβει άδεια για εγκατάσταση 155 ανεμογεννητριών (Α/Γ), ισχύος 465 MW, η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» για Α/Γ ισχύος 20 MW, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για Α/Γ ισχύος 40 MW και η «RENEX Αιολική Βερμίου» για Α/Γ ισχύος συν 170 MW.

Η Τομεακή Οργάνωση Ημαθίας του ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια και στην πολιτική καταστροφής του περιβάλλοντος για την κερδοφορία τους.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στις πολλαπλές επιπτώσεις της επέμβασης, όπως στην ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου και του ενεργειακού - αιολικού δυναμικού, τα «πράσινα» χαράτσια για το λαό μέσα από την επιβολή τέλους ΑΠΕ, την εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιο. Επίσης την οπτική και ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, και σε μια σειρά εγκαταστάσεις.

Το πραγματικό δίλημμα είναι «ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή για το λαό;»

Η ΤΟ Ημαθίας αναδεικνύει ότι οι φορείς του δήμου Νάουσας και της Περιφέρειας είναι βασικό στήριγμα στην προώθηση των σχεδίων της αστικής τάξης. «Οι επενδύσεις αυτές, που γίνονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την Ενέργεια (της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς της Ενέργειας), που με την αντιλαϊκή της πολιτική εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και του ενεργειακού σχεδιασμού σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν αποκλειστικό στόχο να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια. Ομως, κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ενέργεια και φτηνή Ενέργεια για το λαό, με προστασία του περιβάλλοντος, δεν συμβιβάζονται», αναφέρει η Οργάνωση και συνεχίζει: «Οι εξελίξεις αναδεικνύουν ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα». Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.»

Η ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, κάθε μαζικό φορέα, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά και να παλέψουν για φτηνή και επαρκή Ενέργεια, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

«Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.

(...) Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Πρέπει άμεσα να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να προχωρήσει η ενότητα της εργατικής τάξης και η συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που θα βάλει στην ημερήσια διάταξη τη διέξοδο αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ