Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ταύτιση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου

Με ταυτίσεις σε μια σειρά από βασικά για το κεφάλαιο ζητήματα έγινε αργά προχτές βράδυ η πρώτη «τηλεμαχία» μεταξύ υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της «κεντροαριστεράς».

Στο πάνελ βρέθηκαν οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Μανιάτης και ο Γ. Ραγκούσης. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος δεν συμμετείχε λόγω προβλήματος υγείας, ενώ η Φ. Γεννηματά αρνήθηκε να λάβει μέρος στην αναμέτρηση.

Επιγραμματικά, ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε να φτιάξουν κάτι το «εντελώς νέο», να απευθυνθούν στον κόσμο του κέντρου, αλλά και σε όσους φλερτάρουν με τη ΝΔ, και όσους εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μη στήσουν ένα κόμμα «αυστηρής ιδεολογίας», αλλά κόμμα «ανοικτό», με ένωση στο κέντρο από μια σειρά τάσεις των αστικών πολιτικών ρευμάτων, από φιλελεύθερους μέχρι σοσιαλδημοκράτες. Ζήτησε ακόμα να γίνει μείωση κρατικών δαπανών και αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, η οποία να προβλέπει και απομακρύνσεις.

Ο Ν. Ανδρουλάκης έπαιξε με το σκιάχτρο της ανόδου της ακροδεξιάς και τη συντήρηση, προβάλλοντας το χώρο τους ως εναλλακτική απέναντί τους. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση επιζήμια και ζήτησε εκλογές για να πάμε σε άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, όπου θα συμμετάσχει ο νέος φορέας αν πετύχει προγραμματική συμφωνία με το πρώτο κόμμα που να τον ικανοποιεί, διαφορετικά θα είναι στην αντιπολίτευση. Αλλά κι εκεί ακόμα, ως είπε, μπορεί να υπάρχει «συναίνεση» στα «μεγάλα προβλήματα της οικονομίας». Ζήτησε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, να σπάσουν μεγάλες περιφέρειες και να υπάρχει μικρότερο, αναλογικό μπόνους, που ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την κυβερνητική «σταθερότητα».

Ο Γ. Καμίνης απέκρουσε «τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο μας», λέγοντας ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και ότι αποδείχτηκε «αναξιόπιστος» και «αναποτελεσματικός». Επέμεινε να επικρατήσει ο «προγραμματικός λόγος» στον εντός του χώρου τους προεκλογικό διάλογο, εκτιμώντας ότι θα έχει «επιπτώσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα». Ζήτησε, εξάλλου, συνεργασία με όλες τις «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», λέγοντας ότι «σε κάποια πράγματα μπορούμε να πετύχουμε διακομματική συναίνεση», αναφέροντας ως παραδείγματα ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και το εκλογικό σύστημα.

Ο Γ. Μανιάτης, αφού υπερασπίστηκε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, παρουσιάζοντάς τες ως πατριωτική πράξη ενώ τους καρπώνεται το κεφάλαιο, τόνισε την ευκαιρία γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, ως παραγωγό και δίαυλο καυσίμου. Ζήτησε αλλαγή του «τρόπου λειτουργίας» του ταμείου που έχει ενταχθεί η προς εκποίηση δημόσια περιουσία.

Τέλος, ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε ο νέος φορέας να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση της ΝΔ, «να απελευθερώσουμε την παράταξη από τη ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι δεν υφίσταται αντίστοιχο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι ο χαμένος των εκλογών. Συμφώνησε, εξάλλου, ότι χρειάζεται πολλή δουλειά στο δημόσιο», παραπέμποντας σε αξιολόγηση, κινητικότητα κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωθηση στις διεργασίες αναμόρφωσης (2017-11-21 00:00:00.0)
Εγινε και το δεύτερο «ντιμπέιτ» (2017-11-07 00:00:00.0)
Ζυμώνονται «συγκλίσεις» και «συνεννοήσεις» (2017-09-12 00:00:00.0)
Συνέχεια διεργασιών με πολλά σενάρια ανοικτά (2017-08-31 00:00:00.0)
Κριτική από τη σκοπιά του κεφαλαίου και διεργασίες (2017-04-11 00:00:00.0)
Διεργασίες για αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας (2012-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ