Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζυμώνονται «συγκλίσεις» και «συνεννοήσεις»

Εμμεση πλην σαφή πρόταση συνεργασίας στην κεντροαριστερά έκανε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Οπως είπε, η κυβέρνηση σχεδιάζει «την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα σε μια λογική δημιουργίας προϋποθέσεων, συγκλίσεων και συνεννοήσεων» και προέτρεψε τη λεγόμενη κεντροαριστερά να αποσαφηνίσει με ποιον απ' τους δύο πόλους στο αστικό πολιτικό σκηνικό θα πάει. «Να συζητήσουν για τους όρους της στρατηγικής και πολιτικής σύγκλισης της επόμενης μέρας, που αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά», ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ σαν «εξαιρετική, έντιμη και ειλικρινή», πρόσθεσε όμως πως η επιλογή της απλής αναλογικής «θα δημιουργήσει, όχι μόνο άλλους συσχετισμούς, αλλά άλλον τρόπο σκέψης και άλλον τρόπο αντίληψης για τη διακυβέρνηση της χώρας, για την πορεία της χώρας και άλλον τρόπο λειτουργίας των πολιτικών δυνάμεων» και είναι πολύ πιθανό «σε ένα επόμενο διάστημα να υπάρχουν και κυβερνήσεις περισσότερων των δυο κομμάτων».

Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε, οι διαφορές είναι πια απειροελάχιστες και η στρατηγική σύμπλευση διανοίγει δυνατότητες τέτοιων συνεργασιών. Οπως είπε, πάνω στα στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα «μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις και ανάμεσα σε κομμάτια που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Αριστεράς».

Για την αποδοχή ή όχι της πρόσκλησής του, τίποτε δεν αποκλείεται. Ενδεικτικά, ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του νέου φορέα έκφρασης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είπε ερωτώμενος για τις «μετεκλογικές συνεργασίες»: «Οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε η συνεργασία να μην αποτελεί απλά μια μοιρασιά θέσεων εξουσίας που αργά ή γρήγορα οδηγεί σε εκφυλισμό. Οποιος απεργάζεται εκλογικές συμμαχίες πριν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, περιφρονεί τη δυναμική των εξελίξεων».

Ετερος διεκδικητής, ο Στ. Θεοδωράκης, είπε σχετικά σε ομιλία του: «Προτεραιότητά μας είναι η σύγκρουση με την καταστροφική πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν κάνουμε όλη αυτήν την προσπάθεια για να προκύψει ένα Κίνημα που θα μπαίνει τσόντα είτε αριστερά, είτε δεξιά. Θέλουμε ένα Κίνημα με μεγάλη δυναμική. Το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον». Την ίδια ώρα, ακούγονται διάφορα περί διαφοροποίησης στελεχών του Ποταμιού από την απόφαση του Στ. Θεοδωράκη να μπει στη διαδικασία δημιουργίας του νέου φορέα, με τα εν λόγω στελέχη να βλέπουν προς τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η Φώφη Γεννηματά, αντιδρώντας σε δημοσκόπηση που την εμφανίζει με σχετικώς χαμηλά ποσοστά στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα, είπε μιλώντας για «αυλικούς» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ότι «η βάση της μεγάλης Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους» και ότι ο νέος φορέας «θα έχει αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς ποτέ να είναι ουρά και δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ».

Παρεμβαίνοντας στην όλη συζήτηση, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», υποστήριξε ότι η τέτοια «συζήτηση γίνεται για οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα (...) περιμένω να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Δεν μπορείς με υπαινιγμούς και γενικολογίες και αοριστολογίες και στερεότυπα να δώσεις απάντηση στις μεγάλες αγωνίες (...) Πρέπει να μιλήσουμε με άλλον τρόπο (...) να λέμε πλήρως την αλήθεια και πρέπει να δώσουμε ένα σχήμα διακυβέρνησης για το μέλλον». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επανέλαβε τη θέση ότι «η χώρα χρειάζεται ευρύτερη εθνική συσπείρωση και εθνική στρατηγική, με όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις. Το καθήκον του μεσαίου χώρου, το καθήκον του προοδευτικού κέντρου, της Κεντροαριστεράς, είναι να προτείνει τη στρατηγική αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ