Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλέπει «διμερή προβλήματα» με Ελλάδα

Την Ελλάδα κατονόμασε ως τη μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Αλβανία έχει διμερή προβλήματα ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα, αναπτύσσοντας χτες στο αλβανικό κοινοβούλιο τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησής του. Πρόσθεσε επ' αυτού ότι τα Τίρανα επιθυμούν «αμοιβαία φιλία, αντίστοιχη δέσμευση και διμερή συνεργασία».

Αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα, είπε ότι θα είναι «διαρκώς αυξανόμενο» το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για το σεβασμό των δικαιωμάτων της και τη χαρακτήρισε «μέσο για την προώθηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «η Αλβανία, ανεξαρτήτως των προβλημάτων και αναγκών της, δε θα κλείσει ποτέ ούτε τα μάτια και ούτε το στόμα, σε υπεράσπιση των αληθειών και των δικαιωμάτων της».

Η τέτοια αναφορά έρχεται να κουμπώσει στις διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς για τις κατεδαφίσεις ακινήτων μειονοτικών πληθυσμών στη Χειμάρα, επισήμως για λόγους ανάπλασης της περιοχής, την ώρα που τα μέλη της μειονότητας μιλούν για οργανωμένο σχέδιο έξωσής τους από την περιοχή.

Από ελληνικής πλευράς, έχει σταλεί με ποικίλους τρόπους μήνυμα, η αλβανική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα των μειονοτικών στην «κατοχή περιουσίας», ειδάλλως δεν πρόκειται να υπάρξει στήριξη της Αθήνας στην επιθυμία της αλβανικής αστικής τάξης για ένταξη στην ΕΕ. Οι διμερείς διαφορές, βέβαια, αναπτύσσονται και σε άλλα, σημαντικότερα για τα αστικά συμφέροντα πεδία, όπως ο καθορισμός των θαλασσίων ζωών μεταξύ των δύο χωρών ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνω στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο Ράμα, πάντως, εξέφραζε χτες τη βεβαιότητα ότι το μέλλον «θα επιφέρει τις επιθυμητές λύσεις για τις δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις θα ανέλθουν σε νέο στρατηγικό επίπεδο φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας μέσω πραγματικού διαλόγου και όχι με άστοχες δηλώσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ