Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟΥ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Από κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου ενάντια στο 3ο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβανόταν και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου...
Από κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου ενάντια στο 3ο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβανόταν και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου...
Πρωτοβουλίες ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών αναλαμβάνουν τα Εργατικά Κέντρα Σάμου και Λέσβου.

Σε συσκέψεις που οργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, αντίστοιχα, με τη συμμετοχή σωματείων, αγροτικών συλλόγων, ενώσεων αυτοαπασχολούμενων και μαζικών φορέων, αποφάσισαν να υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης και οργάνωσης, καθώς και να επιδιώξουν να συντονίσουν τη δράση τους.

Στη Μυτιλήνη αποφασίστηκε να οργανωθεί συλλαλητήριο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Με το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ψήφισαν την κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στο τέλος του 2017 λήγει και η προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του μέτρου.

Τα Εργατικά Κέντρα λένε «όχι» στην κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ και συνολικά στη φοροληστεία του λαού.

Διεκδικούν: Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να διευρυνθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «πάει πακέτο» με το σύνολο της αντιλαϊκής φοροληστείας

«Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελεί κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που αντιστάθμιζε το αυξημένο μεταφορικό κόστος, έτσι ώστε να μην υπάρχει απομόνωση των κατοίκων των νησιών λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Παραμένει, γι' αυτό το λόγο, εργατική κατάκτηση και δικαίωμα και όχι δήθεν αντιστάθμισμα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό», αναφέρει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Και συνεχίζει: «Οι λογικές ότι "πατώντας" στη δυστυχία των προσφύγων και των μεταναστών θα πάρουμε και εμείς κάποια ψίχουλα δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Οι λογικές που βλέπουν ξέχωρα το θέμα της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ από τη γενική φοροληστεία, από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εξαπολύουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, δεν πρέπει να βρίσκουν απήχηση και αποδοχή από κανέναν εργαζόμενο, από κανέναν αγρότη, από καμία λαϊκή οικογένεια».

«Το βαθιά αντιλαϊκό και απαράδεκτο αυτό μέτρο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην φοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα επιφέρει βαρύ χτύπημα στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα, το οποίο έχει ήδη λεηλατηθεί με βαριά φορολογία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιορισμό και κόψιμο κοινωνικών δαπανών και δικαιωμάτων», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, γυναικών, να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στα νέα φορολογικά βάρη που φορτώνονται στην πλάτη του λαού μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ